Kan en hund klara sig åtta timmar utan vatten?

Author:

Published:

Updated:

Hund dricker ut vattenskål

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Glömde du att fylla på Fidos vattenskål innan du sprang ut genom dörren på väg till jobbet i morse? Det har hänt de flesta någon gång när vi har haft bråttom och är stressade. Men hur påverkar människans bästa vän?

En hund kan klara sig åtta timmar utan vatten. Men det är inte det hälsosamt Hundar är starkt beroende av vatten för att reglera kroppstemperaturen, stödja matsmältningen och främja friska leder. Det är bäst att ge dem tillgång till sin skål med vatten under hela dagen. 

Att glömma att fylla på hundens vattenskål då och då är en sak, men du bör inte avsiktligt lämna din hund utan vatten under långa perioder. Den här artikeln tar upp allt du behöver veta om din hunds hälsa när det gäller vattenintag och vätskebalans. 

Hur mycket vatten bör din hund dricka?

Precis som människor består hundars kroppar huvudsakligen av vatten, vilket innebär att de måste hålla en viss vätskebalans för att vara friska och må bra. Vattenmängden beror på din hunds storlek, så vi lär dig en snabb beräkning.

En bra tumregel är att en hund bör dricka ett 20-70 ml vatten per kilo kroppsvikt per dygn. Om din hund väger 22 kg bör den alltså dricka 440-1540 ml vatten varje dag. 

Hur mycket vatten han dricker beror på många faktorer, så begränsa inte hans vattenintag. Istället bör du övervaka hur mycket vatten han dricker dagligen och sedan vara uppmärksam på när hans intag förändras drastiskt. En plötslig och kraftig förändring (ökning eller minskning) i hans vattenintag kan tyda på ett annat hälsoproblem. 

Som nämnts finns det några faktorer som påverkar hur mycket eller lite din hund dricker varje dag. Om du ger honom mat med högre vattenhalt (t.ex. våtfoder eller en kost med mycket frukt och grönsaker) än torrfoder dricker ditt husdjur sannolikt mindre vatten. Alternativt, om det är en varm dag och du just kommit hem från en lång promenad, kommer han förmodligen att vara mycket törstig tillfälligt. 

Hur man uppmuntrar hunden att dricka mer vatten

Om du är oroad över att din hund dricker tillräckligt med vatten finns det några sätt att uppmuntra den att dricka lite mer. 

Håll skålen ren och byt ut vattnet varje dag. Du vill inte dricka gammalt vatten i en slemmig skål och det vill inte din hund heller. Vattenskålar lockar till sig bakterietillväxt på grund av kontakten med din hunds saliv och matpartiklar. Det är viktigt att regelbundet rengöra din hunds vattenskål med varmt vatten och diskmedel. Du bör också byta ut vattnet dagligen.

Gör hundens vatten ännu godare. Om du har svårt att få din jund att dricka vatten kan du uppmuntra till att dricka vatten genom att göra vattnet mer aptitligt. Hundar älskar en god buljong, så du kan lägga till lite kycklingbuljong eller nötköttsbuljong i deras vatten så att det blir extra gott. Tänk bara på att buljongen får innehålla tillsatt salt.

Ge dem fuktgivande mat. Om din hund äter 100 % torrfoder är chansen stor att den inte får tillräckligt med vatten. Det kan vara en bra idé att inkludera frukt och grönsaker som innehåller vatten för att öka din valps vattenintag. Torrfoder är extremt torrt och främjar inte vattenbalansen. Du kan också tillsätta lite vatten till torrfodret för att göra det till mer av en gröt.

Ge hunden isbitar som ett krispigt mellanmål. Många hundar gillar att tugga på isbitar för skojs skull och det är det ett utmärkt sätt att öka hans dagliga vattenintag. 

Belöna honom när han dricker. Denna klassiska strategi för att ändra ett beteende fungerar lika bra för att få din hund att dricka mer vatten. Om du någonsin har varit på valpträning är du säkert bekant med termen positiv förstärkning. Ge helt enkelt din hund en glädjekram (om han uppskattar det) eller en godbit när han dricker. Så småningom kommer han att lära sig att förknippa att dricka vatten med något positivt. 

Vikten av vätsketillförsel

Hundar liknar människor på många sätt, men en stor del av våra kroppar består av vatten. Hundars kroppar av 80 procent vatten, vilket är mycket högre än våra 60 procent. Hundar behöver vätsketillförsel av många anledningar. Det håller dem friska och håller dem igång som en lekfull och glad hund. Här är några sätt som en god vattenbalans  är bra för din hund.

Stödjer matsmältningen

Vatten är en viktig pusselbit när det gäller matsmältningen. När vatten blandas med de andra livsmedel som din hund har ätit bryter det ner dem ytterligare och underlättar matsmältningen. Det hjälper också kroppen att absorbera näringsämnen från maten, som järn eller kalcium, vilket gör att den håller sig stark och frisk när den blir äldre. 

Flyttar näringsämnen

Precis som en flod som för med sig stenar och sand, förflyttar vatten näringsämnen till rätt organ. Vi vet alla att vissa näringsämnen hjälper olika delar av kroppen (som att protein hjälper till att bygga muskler), och vatten är en viktig del av den processen. Utan vatten absorberas näringsämnena inte lika snabbt, och de kommer inte till rätt organ och muskler. 

Smörjer leder

Det är särskilt viktigt att skydda lederna främst för de större hundar, för ju äldre de blir, desto mer belastas deras leder. Vatten är avgörande för smörjningen av lederna, vilket minskar risken för ledvärk. Det ökar rörligheten för ditt husdjur så att de kan leka apport i många år.

Avslöjar andra hälsoproblem

Att vara uppmärksam på hur hundens vattenintag förändras kan göra stor skillnad när det gäller att upptäcka andra hälsoproblem. Många gånger är det lättare att behandla ett problem ju tidigare du identifierar det. En plötslig ökning eller minskning av deras vattenkonsumtion kan vara en stor röd flagga för andra hälsoproblem hos ditt husdjur. Rådgör alltid med din veterinär om det sker betydande förändringar i din hunds vattenkonsumtion. 

Uttorkning

För det mesta är hundar bra på att övervaka sin egen vätskebalans. Men om din hund av någon anledning inte är intresserad av sin vattenskål kan hunden snabbt bli uttorkad. Detta kan snabbt leda till en hälsofarlig situation, så det är bäst att undvika det. 

Att känna igen uttorkning: Tecken och symtom

Det är viktigt att vara tillräckligt informerad för att känna igen tecken på uttorkning hos din hund, särskilt om den har lämnats utan vatten i flera timmar. Om du informerar dig själv och andra i ditt hushåll om tecken och symtom på uttorkning kan du hålla din hund frisk. Uttorkning kan vara extremt farligt, så håll dig informerad och var uppmärksam på de symtom som din hund kan uppvisa. 

Avsaknad av aptit

Dehydrering kan vara en ond cirkel på grund av detta symptom. Aptitlöshet är en stark indikator på att något är fel, och det kan vara uttorkning. Tyvärr får hundar ofta mycket vätska från maten, vilket oroar när de slutar äta. Gör ditt bästa för att uppmuntra ditt husdjur att äta och dricka, erbjud honom gärna buljong för att locka honom att dricka. 

Trötthet eller minskad energinivå

Detta symptom sticker ut, speciellt för de hyperaktiva hundarna med hög energi det är väldigt uppenbart att något är fel. Om din hund verkar vara tröttare än vanligt, särskilt om den inte har varit särskilt aktiv på sistone, är det ett tecken på att något är fel. 

Torra näsor och ögon

Vissa människor älskar det, andra hatar det, men en våt nos i ansiktet är en klassisk hälsning från en hund. Deras näsor är våta för att locka till sig dofter och för att hjälpa dem att reglera sin kroppstemperatur. Om du märker att din hunds näsa blir torr kan det vara ett tecken på uttorkning. Håll på samma sätt utkik efter torra och insjunkna ögon, eftersom detta är en stark indikator på att din hund har brist på vatten. 

Kräkningar

Ibland kräks hundar när de är oroliga, ibland har de allergier eller har ätit något som de inte skulle äta. Kräkningar är dock nästan alltid ett tecken på att något är fel. Om din hund kräks på grund av uttorkning kan det snabbt bli farligt eftersom den ständigt förlorar vätska. Kontakta en veterinär om din hund kräks på grund av vattenbrist. 

Överdriven andning

Din hund flåsar förmodligen mycket, särskilt efter en lång varm promenad eller en intensiv lek. Det är helt normalt och det är så de reglerar sin kroppstemperatur. Men om du märker att din hund flämtar utan någon uppenbar anledning kan det vara uttorkning. Vatten är en effektiv metod för att upprätthålla kroppstemperaturen, och utan vatten kommer de att flämta mycket mer. Håll utkik efter nya eller förvärrade symptom.  

Test för uttorkning

Om din hund uppvisar ett eller flera av symtomen ovan kan den vara uttorkad. Även om inte alla tecken är en anledning till oro kan det rädda din hunds liv att vara medveten om dem. Det kan dock vara utmanande att säga säkert eftersom så många av dessa symtom kan vara situationsbundna och de kanske inte betyder något alls. 

Som tur är finns det två snabba och enkla sätt att testa om din hund är uttorkad. Om du är orolig för att din hund är uttorkad är det viktigt att se till att den omedelbart dricker rent, friskt vatten. Prata med din veterinär för att avgöra om andra underliggande problem orsakar uttorkningen. 

Kontrollera hans tandkött

Hundens tandkött kan berätta en hel del om hans hälsa, särskilt om hans vätsketillförsel eller brist på vätska. Om du öppnar hundens mun och rör vid tandköttet ska det vara vått och halt. Om du märker att de är klibbiga eller torra är han uttorkad. 

Det finns ytterligare ett sätt att övervaka hans vätsketillförsel genom att använda hans tandkött. Tryck försiktigt mot tandköttet med fingret. Trycket från fingret begränsar tillfälligt blodflödet så att du kan se hur snabbt det återkommer. Om färgen snabbt återgår till sin naturliga rosa färg, inom ett par sekunder, har du inget att oroa dig för. Om det däremot tar längre tid än två sekunder är din hund sannolikt uttorkad. 

Kontrollera hundens nackskinn

Känner du till det extra skinnet på baksidan av hundarnas halsar? Det är där deras mamma bär runt dem som valpar. Den här delen av hunden är också en bra indikator på om din valp har druckit tillräckligt med vatten. Ta försiktigt ett grepp om skrubben och sträck den uppåt. När du släpper taget ska den snabbt återgå till sin plats. Om den däremot är långsam att återvända eller stannar kvar uppåt är det en stark yrcken på uttorkning.

Undvika uttorkning

Om du är orolig för att din hund ska få tillräckligt med vatten finns det några sätt att se till att den får den hjälp den behöver när du är på jobbet. Fortsätt läsa för att få två förslag på hur du kan göra livet enklare när du är borta flera timmar om dagen. 

Skaffa en hundrastare(dogwalker)

Det första du kan göra är att skaffa en hundvakt/hundrastare. Det finns en del hundpromenad-tjänster alla fall i städerna. Annars kan du förmodligen också hitta en, pensionär,  gymnasie- eller högskolestudent i ditt närområde som kan hjälpa till.

De är oftast ganska prisvärt  och har en genuin kärlek till husdjur, så detta är ett utmärkt alternativ. 

Skaffa en stor Vattenautomat för hundar

Ett annat förslag är att skaffa en stor vattenautomat/fontän för hundar. Dessa smarta prylar är bra för ägare som ofta glömmer att fylla på vattenskålen. De är prisvärda och rymmer ofta flera liter åt gången. Exempelvis denna från Amazon.se. Tänk på att den här produkten kanske inte är idealisk för valpar som ännu inte är rumsrena.

Vad händer om din hund är uttorkad?

Det bästa du kan göra för en uttorkad hund är förstås att ge den friskt, rent vatten. De flesta hundar är naturligtvis riktigt bra på att dricka lämpliga mängder vatten 

Om du tror att din hund är uttorkad är det säkraste sättet att ringa veterinären, särskilt om hunden inte verkar intresserad av det vatten du erbjuder den. Dessutom är uttorkning, som jag har nämnt, ofta ett symptom på ett annat underliggande hälsotillstånd, så du måste tillsammans meden veterinär för att gå till botten med det. 

Sammanfattningsvis

Långvariga perioder utan vatten kan skada hundens hälsa och leda till farliga biverkningar som kräkningar, aptitlöshet och trötthet. Håll dig uppmärksam på tecken och symtom på uttorkning hos ditt husdjur och var uppmärksam på hans dagliga vanor så att du vet när saker och ting är utöver det vanliga. 

Dehydrering av hundar är allvarligt. Hundar är beroende av vatten för många viktiga kroppsfunktioner som matsmältning, reglering av kroppstemperaturen och ledhälsa. Om du glömmer att fylla på hundens vatten innan du åker till jobbet kommer han att klara sig bra för dagen. Det är dock bäst att undvika att göra detta till en vana. 

Liknande artiklar

Källor

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more