Överväger du att tvinga din hund att dricka vatten? (Läs detta först)

Author:

Published:

Updated:

En hund som dricker vatten ur en flaska

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Hundägare måste noga övervaka sitt husdjurs mat- och vattenintag. Även om du kanske är mer orolig för att överutfodra din hund, så är vatten lika viktigt för hundens hälsa. Men vad kan du göra om du märker att de inte dricker tillräckligt med vatten?

Om din hund är uttorkad bör du försöka förstå orsaken till att den inte är törstig i stället för att tvinga den att dricka vatten. För att din ska få en god vätskebalans ska du alltid se till att den har en ren skål, försöka locka den med buljong, introducera vattenrik mat och tillsätta våtfoder eller varmt vatten till torrfodret.

Den här artikeln handlar om förhållandet mellan din hund och vatten och hur viktigt det är för deras välbefinnande. Vi kommer också att diskutera hur mycket din hund bör dricka och vad du kan göra om din hund vägrar vatten. 

Varför det är så viktigt att din hund får vatten?

De flesta hundägare låter hunden få tillräckligt med vatten hela dagen eller ger den vatten till måltiderna och efter promenader eller träning. Eftersom människor dricker när de känner att de behöver det och reglerar sin vätsketillförsel utifrån sina individuella behov, förväntar vi oss ofta att hundar ska göra detsamma. 

Många hundar kan instinktivt kontrollera sitt vattenintag och dricker tillräckligt för att hålla sig friska. Vissa hundar kan dock inte göra det och får därför problem med vätskebalansen. Som hundägare är det din uppgift att övervaka din hunds vattenintag och vidta åtgärder vid behov.

Uttorkning

Om din hund inte dricker tillräckligt och blir uttorkad kommer du troligen att se att den blir slö och börjar flämta överdrivet mycket. Efter en lång promenad eller efter att ha tillbringat tid utomhus en varm dag är det viktigt att ge din hund vatten för att se hur den återgår till det normala. I allvarligare fall kan din hund dock börja visa tecken på problem med urinvägarna, till exempel njursten och till och med organsvikt.

Uttorkning kan orsakas av:

 • Överansträngning
 • Extrema temperaturer
 • Diarré
 • Underliggande sjukdom som hindrar hunden från att dricka, t.ex. bukspottkörtelinflammation.

Om hunden dricker för mycket vatten (överhydrering)

Överhydrering kan uppstå när hunden dricker för mycket vatten. Som nämnts ovan har vissa hundar inte den instinkt som krävs för att övervaka sitt vattenintag. Om då hunden har kontinuerlig tillgång till vatten riskerar din hund att få is sig för mycket vatten och bli överhydrerad. Detta kan leda till elektrolytobalans, uppblåsthet i magen och hyponatremi (vattenförgiftning).

Överhydrering kan orsakas av:

 • Låt din hund få tillgång till för mycket vatten
 • Infektion i urinblåsan
 • Underliggande sjukdomar som orsakar överdriven törst, t.ex. diabetes

Hyponatremi

Hyponatremi kan förekomma hos människor och hundar och orsakas av en onormalt låg natriumkoncentration i blodet. Även om det är sällsynt kan det inträffa när din hund är överhydrerad. 

Natrium hjälper till att reglera vattenmängden i och runt cellerna, och när hunden blir övervattnad börjar natriumet spädas ut. Svullnad i cellerna kan leda till allvarligare sjukdomar och till och med till döden; till exempel kan all svullnad i hjärnan orsaka skador på det centrala nervsystemet. 

Några tecken på att din hund kan vara i fara för vattenförgiftning är bland annat följande:

 • Förvirring och problem med balansen 
 • Letargi
 • Uppblåsthet
 • Glasartade ögon
 • Kräkningar
 • Ett överskott av saliv
 • Kramper
 • Svårt att andas

Vattenförgiftning kan uppstå om din hund dricker för mycket vatten eller leker i vattnet under längre perioder. När de leker slukar de ofta stora mängder vatten, vilket leder till uppblåsthet och eventuell sjukdom. 

Om du tror att din hund har symptom på hyponatremi ska du omedelbart ta den till veterinären. Den behöver en dropp för att få elektrolyter och andra läkemedel för att minska svullnaden. 

Du kan förebygga hyponatremi genom att övervaka hur mycket vatten din hund dricker och genom att begränsa tiden i vattnet. Ge dem många pauser mellan lekarna och låt dem vila innan de går i vattnet igen. 

Varför hundar behöver vatten

Precis som människor behöver hundar vatten mycket mer än de behöver mat. Även om de kan klara sig i flera dagar utan mat börjar de snabbt visa tecken på uttorkning om de inte får tillgång till färskt vatten dagligen. 

Det finns några viktiga skäl till varför din hund behöver vatten, och många av dem liknar de skäl som människor behöver vatten. De omfattar följande:

 • Vatten underlättar de dagliga kroppsfunktionerna
 • Vatten hjälper till att spola ut gifter ur kroppen.
 • Det hjälper till att reglera kroppstemperaturen.
 • Det förbättrar hundens förmåga att lukta

Viktiga kroppsliga funktioner

Vatten är en viktig del av alla våra liv, och våra hundar är inget undantag. Det är ansvarigt för att upprätthålla hundens metaboliska processer, stöder matsmältningsprocessen och bidrar till den allmänna hälsan. Hundar behöver vatten för att tänka, springa, äta, sova och andas. Utan vatten skulle deras kroppar snabbt sluta fungera.

Utrensning av slaggprodukter

Precis som människor består hundar till 80 % av vatten och behöver rätt vätsketillförsel för att få ett tillräckligt blodflöde. Utan vatten skulle din hunds blodcirkulation bli försämrad och slaggprodukter skulle börja ansamlas, oftast i njurarna. Istället för att rensas ut absorberas de tillbaka till blodomloppet, vilket kan orsaka flera hälsoproblem. 

Temperaturreglering

Precis som vi dricker kallt vatten en varm dag använder hundar vatten för att hålla sig svala när temperaturen stiger. När de blir varma börjar hundar flämta/flås, vilket innebär att de släpper ut vatten genom andning. De dricker då vatten för att ersätta det förlorade vattnet. Du bör alltid se till att din hund har tillräckligt med vatten under varma dagar och när du går ut i värmen.

Luktsinnet

Det är inte ovanligt att hundens nos blir torr i extrema temperaturer (både varma och kalla). Detta är ett tecken på uttorkning och kommer att påverka hur din hund interagerar med världen genom luktsinnet. Vatten är viktigt för att hålla din hunds näsa fuktig, vilket hjälper den att upptäcka även de minsta dofter. 

Hur mycket vatten ska en hund dricka per dag?

I tabellen nedan visas de rekommenderade riktlinjerna för hur mycket en typisk vuxen hund bör dricka. Informationen är baserad på hundens storlek och vikt, vädret och vilken typ av mat de äter. Detta är inte en definitiv vägledning och mängderna kan variera beroende på ras och daglig aktivitetsnivå. Rådgör alltid med din veterinär om du är osäker på hur mycket vatten du ska ge din hund. 

HundstorlekTemperaturTorrfoderVåtfoder
5kg Över 20 °250-500 ml 100-250 ml
Till exempel ChihuahuaUnder 20°C/68°F200-250 ml 25-50 ml 
10kg Över 20 °C500ml-1liter200-500 ml 
Exempelvis BeagleUnder 20°C400-500 ml 50-100 ml 
20kg (44.09lb)Över 20 °C1-2 liter400ml-1 liter
Exempel: Border CollieUnder 20°C800ml-1 liter 100-200 ml 
30kg (66.14lb)Över 20 °C1.5-3 liter600ml-1.5 liter
Exempelvis BoxerUnder 20°C1.2-1.5 liter150-300 ml 
40kg (88.18lb)Över 20 °C2-4 liter800ml-2 liter
T.ex. schäferUnder 20°C1.6-2 liter200-400 ml 

Som du kan se behöver större raser nästan dubbelt så mycket vatten i varmare väder än under kallare månader. En annan viktig faktor för hur mycket din hund bör dricka är baserad på deras diet. Tabellen visar tydligt att hundar som äter torrfoder behöver mycket mer vatten än hundar som äter våtfoder. 

Vad händer om din hund inte dricker vatten?

Det finns flera orsaker till att din hund inte dricker vatten. Dessa inkluderar men är inte begränsade till:

 • Inaktivitet kan leda till att din hund inte känner sig törstig och att den inte dricker lika mycket som vanligt.
 • På nya platser där vattnet kanske inte luktar eller smakar likadant är det inte ovanligt att hundar vägrar dricka. 
 • Sjukdomar som diabetes påverkar hundens aptit och törst, och den kan sluta äta och dricka när den mår dåligt.
 • Många hundar äter och dricker inte lika mycket som tidigare när de blir äldre.
 • Rädsla kan vara en viktig faktor för omplaceringshund, särskilt om de har haft negativa erfarenheter av att äta och dricka.
 • Problem med tandköttet eller tänderna kan orsaka smärta när din hund dricker, vilket gör att den undviker kallt vatten.
 • Om vattenskålen är oren kan hunden vägra att dricka vatten tills du har rengjort skålen.

Om din hund inte dricker vatten är det viktigt att förstå hur allvarligt problemet är och vad det kan bero på.

Men om detta är ett nytt beteende och du upptäcker det tillräckligt tidigt finns det sätt att uppmuntra din hund att dricka vatten. Du ska aldrig försöka tvinga din hund att dricka vatten, eftersom det kan leda till aggressivt beteende eller misstro från din hund i framtiden. Försök istället efter sätt att uppmuntra den till till att dricka, till exempel genom att inkludera vattenrika godbitar i deras mat. 

Hur du på ett säkert sätt återfuktar din hund

Försök först att förstå varför din hund inte dricker. Om din hund troligen rusar till vattenskålen efter en lång promenad en varm dag, är den kanske inte lika benägen att dricka efter en kortare promenad en kall dag. Vädret har en betydande inverkan på våra hundar, från deras humör till deras hälsa. Och under de kallare månaderna behöver din hund inte lika mycket vätska som på sommaren.

Om du är på resa och bor i ett nytt hus kanske de inte känner sig bekväma med att äta och dricka i en ny miljö. Vattnet kanske smakar annorlunda i det nya huset. Vi kanske inte känner eller smakar någon större skillnad, men din hund kommer att kunna känna att vattnet inte är detsamma och kanske inte vill dricka det. 

Du kanske inte kan fastställa orsaken till din hunds bristande törst, men det finns saker du kan göra för att uppmuntra den att dricka. Prova några olika sätt och övervaka din hunds hälsa. Om den fortfarande vägrar att dricka måste du besöka veterinären.

Rengör och flyttar vattenskålen

Du bör rengöra hundens vattenskål varje dag. Den står på eller nära golvet i de flesta hem, och skålen kan ofta vara fylld med skräp och damm. En hund som till exempel kan ha grävt på gården tar med sig smuts och jord in på nosen som sprids i vattnet när hunden dricker. Rengör skålen dagligen och kontrollera om det finns skräp eller smuts när du fyller på vattnet. 

Du kan också försöka flytta skålen från sin vanliga position. Försök att köpa ett stativ för att höja skålen från marken så att din hund får bättre tillgång till den. Det kan vara så att det finns något på den vanliga platsen som din hund inte gillar, men som du inte kan se eller lukta på. Den nya miljön kan hjälpa till att lösa problemet. 

Tillsätt vatten till deras foder

I tabellen ovan visade vi hur mängden vatten som en hund behöver under dagen kan förändras drastiskt beroende på dess diet. Hundar som äter en diet med enbart våtfoder behöver mycket mindre vatten under dagen än hundar som enbart äter torrfoder.

För att uppmuntra din hund att äta kan du försöka blanda in lite vatten i torrfodret. Det mjukar upp maten och ger den fukt, så att den kan få i sig vatten när den äter. 

Använd is som en behandling

Is är ett utmärkt sätt att få din hund att få i sig vätska. Den knapriga konsistensen är tilltalande för dem, och isbitar kan ges till hunden i stället för hundgodis. Var försiktig när du ger mindre hundar isbitar, se till att de inte är för stora, vilket kan innebära en kvävningsrisk.

Vissa ägare fryser in buljong eller saften från konserverad tonfisk eller kyckling och använder den som hundgodis. Den extra smaken är mer tilltalande för hunden och bör fungera som vätsketillförsel när den tuggar.

Använd smaksatt vatten

Om din hund vägrar att dricka kan du försöka tillsätta smak i vattnet för att locka den att dricka. Det kan till exempel vara saltfria, helt naturliga buljonger som läggs i vattenskålen. Vissa buljonger är mer koncenterade än andra och kan behöva spädas ut innan du kan mata din hund. Köp alltid den typ av buljong som inte innehåller något tillsatt salt, och kontrollera förpackningen så den ej innehåller skadliga ingredienser som lök och vitlök.

Ta med dig vatten när du reser

Om du märker att din hund inte dricker från vattenfontäner eller skålar på okända platser kan du försöka ta med dig en flaska vatten hemifrån när du reser. Fyll på en flaska (eller flera om du ska vara borta ett tag) och ta med dig vatten tillsammans med deras vattenskål. Detta bör förhindra att de blir misstänksamma mot vatten som luktar annorlunda. 

Skaffa en ny skål

Materialet i hundens skål kan ändra något på hur maten och vattnet smakar för din hund. Lukten kan också spela en stor roll för deras brist av törst. Prova att använda en ny skål med ett annat material för att se om det uppmuntrar din hund att dricka. Rengör alltid skålen i förväg. 

Ge din hund våtfoder

Våtfoder innehåller mer vätska än torrfoder och om din hund inte dricker kan du försöka ge den våtfoder i stället eller blanda ner det i torrfodret. Detta hjälper dem att få vatten samtidigt som de äter, och våtfoder är vanligtvis mer tilltalande än torrfoder för hundar. Men om din hund inte äter och dessutom vägrar att dricka vatten bör du ta din hund till veterinären omedelbart. 

Sammanfattning

Om du funderar på att tvinga din hund att dricka är det troligt att den har vägrat att dricka vatten och kan vara uttorkad. Innan du försöker tvinga dem, vilket kan ge negativa resultat, bör du försöka fastställa varför din hund inte dricker, eftersom det kan bero på en skada eller okänd sjukdom. 

Vissa hundar dricker inte smutsigt vatten eller okänt vatten. Se alltid till att de har en ren skål, ta med dig vatten när du reser och försök att ge dem buljong eller vattenrik mat om de fortfarande vägrar att dricka. Om beteendet fortsätter ska du rådgöra med din veterinär.

Relaterade artiklar

Om du tycke denna artikel var intressant så kan hitta mer information rörande vatten och hundar i nedanstående artiklar.

Källor

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more