Kan hundar dricka kolsyrat vatten?

Author:

Published:

Updated:

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Många hundägare frestas att dela nästan allt de äter med sina pälsbeklädda vänner, det är förståeligt då det är svårt att motstå deras stora bruna ögon ibland. Men hur är det med flaskan med kolsyrat vatten? Är det säkert att hälla upp lite i din hunds vattenskål?

Hundar kan dricka kolsyrat vatten. Det finns dock en risk för uppblåsthet och andra hälsoproblem när de dricker det, så det är bäst att undvika att ge dem det. Om du måste ge din hund lite kolsyrat vatten, gör det i mycket små mängder. Men fyll inte upp hela deras vattenskål eftersom det inte är en ersättning för vanligt vatten.

I resten av den här artikeln förklarar vi i detalj allt du behöver veta om hundar och kolsyrat vatten och varför det kan vara skadligt för dem.

Vad händer om du ger din hund kolsyrat vatten?

kolsyrat vatten är vatten som har försetts med koldioxid under tryck. Om din hund dricker det, särskilt i stora mängder, kan koldioxiden orsaka uppblåsthet hos hunden. 

Även om hundar kan rapa för att släppa ut överflödig luft ur magen riskerar de att bli uppblåsta när koldioxid eller andra gaser ansamlas i mag-tarmkanalen.

När hundens mage fylls med gas expanderar den och trycket byggs upp på andra organ. Det kan orsaka allvarliga problem som minskat blodflöde till hjärtat, andningssvårigheter och revor i magslemhinnan.

Det kan även leda till att hundens mage vrider sig eller roterar när den blir större. Detta tillstånd är ett allvarligt forma uppblåsthet och kallas gastric dilation volvulus (GDV). 

När magen vrider sig drar den med sig bukspottkörteln, vilket hindrar blodflödet och gör att hunden hamnar i chock. Om den inte behandlas omedelbart kan GDV leda till att hunden avlider.

Olika hundar kan reagera olika på kolsyrat vatten. Men stora hundar som Shäfer, Grand danois, Boxer, Akita, Irländsk setter och Gordonsetter löper större risk att bli uppblåsta. 

Uppblåsthet kan leda till ett medicinskt nödläge, vilket är anledningen till att du inte bör ge din hund kolsyrat vatten över huvud taget.

Om du märker några ovanliga tecken som kräkningar, rastlöshet eller stora utsöndrar stora mängder av saliv efter att du gett din hund kolsyrat vatten ska du omedelbart söka akut veterinärhjälp. 

Kan kolsyrat vatten vara livshotande för en hund?

Vanligt kolsyrat vatten innehåller inga tillsatser eller gifter som direkt kan döda din hund. Det kan dock orsaka uppblåsthet, gas eller diarré om det konsumeras i stora mängder. 

Eftersom uppblåsthet är ett allvarligt medicinskt tillstånd hos hundar är det bäst att undvika att ge dem kolsyrat vatten. Men om det är den enda vätska du har tillgång till, häll bara en mycket liten mängd i deras skål, och om du märker några ovanliga reaktioner ska du ringa veterinären.

Andra potentiella hälsoproblem

Visst kolsyrat vatten innehåller tillsatser som xylitol för att förbättra smaken. Xylitol är i allmänhet säkert för människor, men är mycket giftigt för hundar. 

Enligt VCA Hospital absorberas xylitol mycket snabbt i blodet när en hund äter xylitol och orsakar en kraftig och snabb insulinfrisättning från bukspottkörteln. Den snabba insulinfrisättningen orsakar en kraftig minskning av blodsockernivån. Även en liten mängd xylitol (så lite som 50 mg) kan orsaka leversvikt, kramper, lågt blodsocker eller till och med döden hos hundar om den inte behandlas. 

Inom 15 till 30 minuter efter att ha ätit xylitol kan din hund få symtom som kräkningar, svaghet, skakningar, svårigheter att gå eller medvetslöshet. Det bästa sättet att undvika alla dessa problem är att inte ge din hund något som innehåller xylitol. 

Är kolsyrat vatten bättre än vanligt vatten?

kolsyrat vatten är inte bättre än vanligt vatten. Rent kolsyrat vatten har ett minimalt näringsvärde och återfuktar inte kroppen bättre än vanligt vatten.

Så varför föredrar vissa människor det framför vanligt vatten?

Rent kolsyrat vatten, som inte innehåller något tillsatt socker, artificiella aromer eller sötningsmedel, släcker törst bättre än läsk eller lightläsk och är ett hälsosammare alternativ eftersom det inte innehåller några kalorier eller tillsatser. Så det är säkert en stor anledning till att många uppskattar kolsyrat vatten.

Det har också visat sig förbättra matsmältningen och hjälpa till att lindra magsmärtor och förstoppning. Det har gjorts andra påståenden om fördelarna med kolsyrat vatten, men många av dem har inga konkreta bevis som stöder dem.

I de flesta fall tillsätter man mineraler som natriumbikarbonat, kaliumbikarbonat, kaliumsulfat eller natriumcitrat i kolsyrat vatten. De senaste åren har även kolsyremaskiner för hemmabruk blivit mer populärt, det finns flera miljövinster med detta då man ej behöver flaskor och ej transportera dessa. Man gör helt enkelt kolsyrat vatten direkt från kranvattnet och då tillsätter man i regel ej några salter eller mineraler. 

Vilken typ av vatten ska din hund dricka och hur mycket?

I slutändan är rent och friskt vatten det bästa sättet för din hund att hålla sin vätskebalans. Vanligt vanligt vatten är det bästa alternativet för din hund.

I sverige kan du alltid ge din hund kranvatten men även  källvatten, filtrerat vatten eller flaskvatten så länge du vet att det är rent och säkert. I de flesta fall är det helt säkert att ge din hund samma vatten som du dricker.

Om du är utomlands och är osäker på statusen på kranvattnet, bör du ge hunden vatten på flaska eller rent källvatten. Eller om du har möjlighet att filtrera kranvatten vilket är ganska vanligt i länder med sämre vattenkvalitet.

Hur mycket vatten du ska ge din hund beror på ålder, storlek, aktivitetsnivå och andra faktorer. En bra allmän riktlinje för hur mycket vatten en hund behöver 20-70 ml per kg kroppsvikt dagligen. 

Men behovet varierar stort bla. beroende på värme, foder och aktivitetsnivå. 

I tabellen nedan kan du se generella riktlinjer för hur mycket en fullvuxen hund bör dricka. Det är baserat storlek och vikt, väderförhållanden och vilken typ av foder de äter. Se detta som en allmän riktlinje. Mängden vatten kan variera beroende på ras och daglig aktivitetsnivå. Konsultera en veterinär om du är osäker på hur mycket vatten du ska ge din hund. 

HundstorlekTemperaturTorrfoderVåtfoder
5kg Över 20 °250-500 ml 100-250 ml
Till exempel ChihuahuaUnder 20°C/68°F200-250 ml 25-50 ml 
10kg Över 20 °C500ml-1liter200-500 ml 
Exempelvis BeagleUnder 20°C400-500 ml 50-100 ml 
20kg (44.09lb)Över 20 °C1-2 liter400ml-1 liter
Exempel: Border CollieUnder 20°C800ml-1 liter 100-200 ml 
30kg (66.14lb)Över 20 °C1.5-3 liter600ml-1.5 liter
Exempelvis BoxerUnder 20°C1.2-1.5 liter150-300 ml 
40kg (88.18lb)Över 20 °C2-4 liter800ml-2 liter
T.ex. schäferUnder 20°C1.6-2 liter200-400 ml 

Som du kan se behöver större raser nästan dubbelt så mycket vatten i varmt klimat  än i kallt klimat.  En annan viktig faktor för hur mycket din hund bör dricka är baserad på vilket foder de äter. I tabellen ser du tydligt att hundar som äter torrfoder behöver mycket mer vatten än hundar som äter våtfoder. 

Vad händer om din hund inte gillar vanligt vatten?

En hund behöver vanligtvis ingen uppmuntran för att dricka vatten. Men ibland kanske smaken inte tilltalar dem eller så föredrar de en annan vätska. 

Du kan prova följande om din hund inte vill dricka vatten.

 • Ändra placeringen av deras vattenskål. Vissa hundar har önskemål om var de vill ha sin vattenskål placerad. Att prova en annan plats kan hjälpa.
 • Placera två eller flera vattenskålar runt om i huset. På så sätt kan hunden lätt få tag på vatten, så att den inte behöver gå för långt för att dricka.
 • Se till att hundens vattenskål är ren. Det kanske är helt uppenbart, men en ren skål kan hjälpa din hund att dricka mer och det är viktigt för deras hälsa.
 • Prova ett annat material för vattenskålen. Hundar, liksom människor, har också preferenser för sina mat- och vattenskålar. Så om du använder en skål i rostfritt stål, byt till ett annat material eller en annan storlek för att se vad de gillar.
 • Byt vattenkälla. Om din hund inte gillar smaken av kranvatten kan du byta till flaskvatten eller filtrerat vatten för att få den att dricka mer.

Sammanfattningsvis

Även om tanken att ge hunden lite kolsyrat vatten kan kännas ofarligt, är det inte den bästa idén. Det innehåller koldioxidoch kan orsaka uppblåsthet hos hundar. Riskerna överväger fördelarna, som ändå är nästan obefintliga.

Det bästa sättet att hjälpa din hund att hålla en god vätskebalans är att ge den vanligt rent vatten. Om du inte befinner dig i Sverige och kranvattnet inte är bra kan, kan du filtrera vattnet eller köpa vatten på flaska. 

Relaterade artiklar

Om du tycke denna artikel var intressant så kan hitta mer information rörande vatten och hundar i nedanstående artiklar.

Källor

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more