Hur länge kan hundar klara sig utan vatten? (Vad säger experterna?)

Author:

Published:

Updated:

Hund som dricker vatten ur en skål

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Precis som människor består hundars kroppar till cirka 80 procent av vatten. För att bibehålla denna hälsosamma balans måste hundar dricka tillräckligt med färskt och rent vatten under hela dagen. Utan vatten kan hundar drabbas av extrema obehag och utan ingripande kan de till och med avlida. 

Hundar kan överleva i upp till tre dagar utan vatten. Det är dock bäst om du aldrig låter din hund få slut på vatten eftersom uttorkning snabbt kan leda till den avlider eller permanenta skador. 

Låt oss diskutera exakt hur länge en hund kan klara sig utan vatten. Vi hjälper dig att avgöra hur mycket vatten din hund behöver under en dag. Vi hjälper dig också att förstå varför det är viktigt att din hund har en god vätskebalans.

Hur länge kan en hund överleva utan vatten?

Alla däggdjur behöver vatten för att överleva och hundar är inget undantag från denna regel. Precis som människor klarar sig hundar inte länge om de inte har tillgång till färskt och rent vatten under hela dagen. 

Hundar kan vanligtvis överleva utan vatten i 2-3 dagar, men deras hälsa börjar försämras redan efter några timmar utan vatten. Precis som människor börjar hundar få problem med matsmältning, neurologi, muskulatur och andning bara timmar efter att de blivit uttorkade. 

Hundar förlorar vatten under hela dagen genom att flämta, skapa slem, urinera och via avföring. De förlorar också en hel del vatten genom avdunstning från tassarna. Denna vätskeförlust måste ersättas för att de ska skall må bra. 

Hur länge en hund kan klara sig utan vatten beror på ras, vädret i området där den bor, ålder och hälsa. Veterinärer brukar bedöma att de flesta måttligt aktiva hundar som bor i ett milt klimat kan överleva i cirka 72 timmar utan vatten.

Det betyder dock inte att en hund ska vara utan vatten under en längre tid. Precis som människor börjar hundar må dåligt bara timmar efter att de blivit uttorkade och obehaget ökar bara ju längre de är utan vätska. 

Hur lång tid tar det för en hund att bli uttorkad?

Hundar blir uttorkade långt innan de har varit utan vatten i två dagar.

Hundar börjar känna effekterna av uttorkning inom mindre än 24 timmar efter att de inte har haft tillgång till vatten. Under 24 timmar utan vatten blir hunden märkbart påverkad. Det betyder dock inte att hunden inte kommer att börja känna effekterna av uttorkning innan dess. 

Precis som hos människor är det obekvämt och obehaglig om en hund blir uttorkad. Så om du inte ger din hund hund vatten under en längre tid kommer den må dåligt både psykiskt och fysiskt. 

Vad händer när hundar får vätskebrist(uttorkad)?

Symptomen på uttorkning blir allt värre när hundens kropp torkar ut och det är aldrig bra att låta uttorkningen bli så svår att du märker att din hund mår dåligt. 

När hundar blir uttorkade förlorar de gradvis vätska, syre i blodet, muskel- och hjärnfunktion samt elektrolyter och viktiga mineraler. Om vatten-, elektrolyt- och syrehalten i kroppen blir tillräckligt låg så avlider hunden. 

Låt oss därför diskutera i vilken ordning varje symtom på uttorkning uppträder och tala om vad som händer i hundens kropp när den inte får tillräckligt med vatten under en längre tid. 

Hundens allmäntillstånd blir märkbart försämrat om de inte dricker på 24 timmar

Hundens allmäntillstånd blir märkbart försämrat efter cirka 24 timmar utan vatten. Vissa hundar kan dock börja känna obehag på kortare tid om klimatet är mycket varmt och torrt eller om de är mycket aktiva. 

Under detta stadium av uttorkning börjar hundens kropp långsamt att stänga av sig, vilket orsakar trötthet, överhettning och illamående. 

Hundens kropp förlorar snabbt all vätska, vilket leder till ett tillstånd som kallas xerostomi. Xerostomi är ett tillstånd där hundens kropp blir uttorkad vilket resulterar i en muntorrhet, tjockt slem och torra eller insjunkna ögon. 

Eftersom vatten också hjälper hundar att hålla sig svala blir de också en förhöjd kroppstemperatur. Din hund kommer troligen att börja flåsa/hässja kraftigt för att försöka reglera sin kroppstemperatur, men utan vatten kommer flåset bara att förvärra uttorkning och xerostomi. 

Hundar blir svaga efter 25-48 timmar utan vatten

Efter de första 24 timmarna utan vatten börjar hunden förlora kontrollen över sina kroppsfunktioner. 

Om din hund får gå utan vatten mer än en dag minskar dess förmåga att cirkulera syre i vävnaderna. Det beror på att vatten gör blodet tunnare och hjälper cirkulationssystemet att leverera syre till hundens organ och muskler. 

Utan vatten blir hundens mer tjockflytande, vilket leder till att muskler, organ och nerver blir försvagade. Vanligtvis kan du se effekterna av detta hos en uttorkad hund eftersom de flesta valpar har svårt att gå och blir mycket slöa när de inte dricker tillräckligt. 

Dessutom innehåller vatten viktiga mineraler som hundar behöver för att upprätthålla sin elektrolytbalans. Efter 25 timmar utan vatten att dricka har din hund troligen redan eliminerat många av dessa mineraler. Utan tillräckligt med vatten för att fylla på dem igen kommer din hund att börja känna sig yr och svag, och kan även få hjärtklappning. 

Hundar kan avlida efter 48 eller fler timmar utan vatten 

Att låta din hund gå mer än 48 timmar utan rätt vätsketillförsel är livshotande och utan ett veterinärbesök kommer sannolikt hunden avlida.

Efter 48 timmar har din hund obalanserade elektrolyter och är troligen slö ett mycket försämrat allmäntillstånd. Vid denna tidpunkt kan din hund få irreparabla skador på sina njurar, vilket ofta leder till njursjukdom och permanenta problem med urinblåsan. 

Utan vatten som hjälper hunden att cirkulera syre i hela kroppen får den nedsatt hjärnfunktion, bristande muskelkontroll och matsmältningsbesvär. 

Din hund kan också svimma eller kollapsa, eftersom dess hjärnfunktioner har minskat så mycket att den inte längre kan gå. 

Enligt Dr. Jerry Klein,  Amerikanska Kennelklubbens chefsveterinär, kommer hunden troligen att kräkas om den dricker en stor mängd vatten i denna fas, vilket leder till en mer allvarlig uttorkning. Så den bästa behandlingen för hundar som har gått flera dagar utan att dricka vatten är att de får intravenöst dropp och väldigt små mängder vatten (droppar) för att gradvis återställa deras vätskebalans. 

Att låta din hund vara utan vatten ens en enda dag kan alltså orsaka permanenta skador. Därför är det viktigt att alltid se till att ditt husdjur alltid har tillgång till vatten. 

Hur man känner igen vätskebrist hos hundar

Vätskebrist är aldrig hälsosamt och det är viktigt att veta när din hund är uttorkad om du vill fånga upp potentiellt allvarliga hälsoproblem innan de blir värre. 

Hundar med vätskebrist har torr näsa, torrt tandkött, insjunkna ögon och tjockt slem. De är vanligtvis slöa och har inte så mycket aptit. Om de lämnas utan vatten tillräckligt länge kan de förlora medvetandet. 

Om du känner igen dessa symtom hos din hund ska du ge den vatten och uppmuntra hunden att dricka. Om hunden vägrar ta emot vatten kan du behöva spruta in några matskedar vatten i munnen med en munspruta eller en pipett. 

Håll ständig koll på din hund när den är uttorkad och se till att den dricker en måttlig mängd vatten. Om din lurviga vän kräks eller har diarré kan det vara dags att ringa veterinären. 

Några av de tillstånd som orsakar uttorkning hos hundar är diabetes, Cushings sjukdom, cancer, matförgiftning, njur- och leversjukdomar. Så att identifiera orsaken till din hunds uttorkning kan hjälpa dig att diagnostisera och behandla en potentiellt livshotande sjukdom i tid.

Ge din hund vatten baserat på dess kroppsstorlek

Hundar ska alltid ha tillgång till vatten, så du bör hålla skålen fylld under dygnets alla timmar 

Enligt den berömda hundtränaren Cesar Milan bör du ge din hund mellan 55 och 110 ml vatten för varje 1 kg som hunden väger. 

En hund på 13,6 kg skulle alltså dricka cirka 754-1508 ml vatten varje dag. 

Dessa mått är dock den minsta mängd vatten som din hund behöver under en dag, så det är fortfarande bäst att se till att det alltid finns vatten till din hund. 

Om det är varmt eller om din hund är mycket aktiv kan den dessutom behöva mer vatten. För att förhindra att hundens vattenskål blir tom bör du göra en rutin av att fylla på hundens vattenskål en eller två gånger om dagen, beroende på vattenskålens storlek. 

Kan en hund klara sig utan vatten över natten? 

Många som har hundar eller valpar tar bort vattenskålen på natten för att hindra hunden från att kissa när alla andra sover. Även om detta tillvägagångssätt håller hundens urinblåsa tom är det inte alltid det bästa tillvägagångssättet. 

Hundar kan klara sig utan vatten över natten. Om hunden redan är rumsren ska man lämna vatten ute på natten för att se till att hunden har tillgång till vatten när den behöver det.

Enligt beteendeexperter från Brown University är det bra att begränsa hundens vattenintag på natten när de skall bli rumsrena. Det beror på att vissa hundar kommer att dricka mängder vatten av tristess, vilket gör att de måste kissa oftare. 

Det går bra att låta hunden gå utan vatten över natten så länge den har haft tillgång till konstant vatten under hela dagen. 

Vissa hundar kan dock vilja dricka vatten under varma nätter eller efter intensiv träning. Så länge du inte tränar din hund på att bli rumsren är det bättre att låta din hund ha tillgång till vatten.

I slutändan kan hundar klara sig utan vatten över natten, men du bör i allmänhet inte begränsa deras tillgång till vatten.

Att låta hunden dricka vatten när den behöver det är dessutom det bästa sättet att se till att hunden inte blir uttorkad. 

Så se till att hunden har tillgång till vatten och uppmuntra din hund att dricka så mycket den vill.  

Hur du ser till att din hund får tillräckligt med vatten

Om du inte vill att din hund ska bli uttorkad är det viktigt att se till att den alltid har färskt och rent vatten. Det finns dock några extra tips och tricks som många använder för att se till att deras hundar har en god vätskebalans.

Här är några tips för att förhindra att din hund blir uttorkad: 

 • Låt hundens vattenskål stå framme hela tiden
 • Ge aktiva hundar extra mycket vatten.
 • Ge din hund mer vatten under varma dagar.
 • Ge hunden vatten när du vistas utomhus.
 • Ta med dig en vattenskål och vatten när du går långa promenader med din hund.
 • Ge hunden isbitar att äta eller lägg ett par isbitar i hundens skål.
 • Häll varmt vatten på hundens torrfoder eller ge den våtfoder.
 • Använd en vattenskål av keramik eller metall som är lätt att rengöra.
 • Byt ut vattnet minst en gång om dagen.

Om du följer de här tipsen kan du förebygga uttorkning även hos de mest kräsna hundarna. Tveka aldrig att ge din hund mer vatten än den behöver.

Sammanfattningsvis

Hundar kan leva upp till tre dagar utan vatten, men de blir uttorkade långt innan de avlider. Att låta din hund bli uttorkad är aldrig bra och det kan skada hundens njursystem permanent. 

När hundar förlorar vatten förlorar de dessutom kroppsfunktioner och upplever ett nästan outhärdligt obehag, så det bästa är att se till att din hund alltid har god tillgång till vatten.

Relaterade artiklar

Om du tycke denna artikel var intressant så kan hitta mer information rörande vatten och hundar i nedanstående artiklar.

Källor

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more