Kan hundar dricka något förutom vatten? (Vi frågar experterna)

Author:

Published:

Updated:

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

De flesta hundägare vet att om deras hundar fick bestämma själva skulle de sannolikt stoppa allt de hittar i munnen. Vi vet också att många saker som en hund frivilligt stoppar i sig inte alltid är bra för dem. Frågan är finns de några drycker som en hund kan dricka förutom vatten?

Hundar kan dricka små mängder fruktjuice eller buljong förutom vatten, men de bör inte dricka det regelbundet. De flesta drycker som människor tycker om innehåller minst en ingrediens som är skadlig för hundar. Även en liten mängd koffein, socker, citronsyra, alkohol eller laktos kan göra din hund sjuk.

Generellt sett är vatten det bästa sättet att för att hunden skall hålla en god vätskebalans, särskilt under de varmare månaderna på året. Andra drycker ger vanligtvis inget näringsvärde, och vissa kan dessutom skada människans bästa vän. Den här guiden hjälper dig att lära dig vilka drycker som är direkt skadliga och vilka som ej är det. 

Dricker din hund något annat än vatten?

De flesta hundar är nyfikna och vill utforska världen runt omkring dem med alla sina sinnen. Detta innebär att de med stor sannolikhet kommer att dricka vilken vätska som helst som de har lätt tillgång till, oavsett om den är bra för dem eller inte. 

Hundar bör dock i första hand dricka vatten. En god vätsketillförsel är viktig för att deras kroppar ska fungera väl. 

Men allt vatten är inte lika bra. Det bästa din hund kan dricka är rent dricksvatten. Även om din hund gärna kan dricka ur toaletten, eller utomhus i en lerpöl, fontäner och simbassänger, finns det en risk för att dessa vattenkällor bär på bakterier, parasiter eller sjukdomar, för att inte tala om kemikalier.  

Du bör försöka hindra din hund från att dricka allt vatten som den hittar, men det finns mer riskfyllda drycker där ute. 

Drycker som din hund aldrig bör dricka

Du kanske har flera drycker i ditt hem som din hund är intresserad av. Men bara för att din hund vill ha det betyder det inte att det är hälsosamt för din hund. Koffein, alkohol, laktos, socker och citronsyra är all i olika grad skadliga för din hund.. 

Hundar har inte samma matsmältningssystem som människor, så drycker som verkar ofarliga eller till och med hälsosamma för oss kan göra en hund väldigt sjuk eller få den att må dåligt. Drycker som alkohol eller läsk, som har kända hälsorisker för människor, är extra farliga för hundar. Låt inte dessa dessa drycker stå framme så din hund kan nå dem och ge dem aldrig till din hund med flit. 

Koffein

Kaffe, te, energidrycker och koffeinhaltig läsk kan vara riktigt farliga för ditt husdjur. Koffein har liknande effekter på hundens kropp som på människans, bland annat förhöjd hjärtfrekvens. Hundar är dock i allmänhet mycket mindre än människor och det krävs mycket mindre koffein för att de ska bli förgiftade av koffein.

Den farligaste delen av koffeinet för din hund är hur det påverkar deras hjärtfrekvens. För mycket koffein kan orsaka oregelbundna hjärtslag eller till och med en hjärtattack eller kramper. Även en liten mängd koffein kan vara dåligt för ditt husdjur, så om de får i sig det bör du kontakta en veterinär direkt.

Beroende på hur mycket koffein en hund fått i sig kan veterinären framkalla kräkningar eller försöka ge dropp för att få ut så mycket koffein som möjligt ur hundens system. 

Alkohol

Liksom koffein är alla mängder alkohol också direkt farligt för hundar. Det finns ett stort antal en hund kan reagera på alkohol. Allt från diarré och milda koordinationsproblem till medvetslöshet eller till och med avlida. 

Den exakta effekten på ditt husdjur beror på vilken typ av alkohol det är och hur mycket din hund dricker i förhållande till sin kroppsmassa. Om alkoholen har andra ingredienser som är dåliga för dem kan effekterna bli än allvarligare.

Vindruvor är till exempel mycket giftiga för hundar, så om din hund dricker vin är det inte bara alkoholhalten som kan vara ett problem. Så snart du tror att din hund har fått i sig alkohol bör du kontakta din veterinär eller en giftinformationscentral för djur.

Du bör inte försöka få din hund att kräkas på egen hand. Om du gör det på fel sätt kan din hund råka kvävas av sin egen kräkning. Det bästa du kan göra är att hålla dig lugn och ta din pälsbeklädda vän till en veterinär så snart som möjligt för observation och eventuell behandling. 

Mjölk

Hundar bör inte dricka mjölk på grund av laktosinnehållet. Hundar kan bara dricka modersmjölk som valpar, och den mjölken skiljer sig mycket från komjölk. Komjölk är inte lika farligt för en hund som koffein eller alkohol, men dom blir dåliga i magen.

För mycket mjölk orsakar diarré och eventuellt kräkningar hos din hund. Du behöver sannolikt inte ta din hund till veterinären för det. Men om inte diarrén upphör eller om din hund blir slö och inte kan få i sig någon annan mat bör du ta kontakt med veterinär. 

Vissa hundar kan dricka lite lite mjölk utan problem, men du bör inte ge dem mjölk eller erbjuda dem det som deras huvudsakliga dryck. De behöver inga näringsämnen från mjölk som vuxna, och valpar bör endast dricka modersmjölk eller en särskild foder för valpar, inte komjölk.  

Läsk

Förutom farorna med koffein har läsk ett sockerinnehåll som är alldeles för högt för hundar. Det krävs mycket mindre socker för att höja en hunds blodsockernivå än vad det gör för att höja en människas. Att ge din hund för mycket socker kan leda till långsiktiga hälsokonsekvenser som diabetes. 

Saft har inte samma koffeinproblem som läsk, men den innehåller för mycket socker. Ofta är den även också för syrlig för att en hund skall kunna dricka den(ex citronlemonad). För mycket citronsyra ger din hund en orolig mage som kan leda till både kräkningar och diarré. 

Några få klunkar ger dig bara en besvärlig eftermiddag för dig och hunden, men om du låter din hund dricka lemonad hela tiden kan det skada magsäcken, vilket kan leda till magsår och andra större hälsoproblem. Precis som med de andra dryckerna på den här listan bör du kontakta en veterinär så snart som möjligt om din hund dricker något av misstag. 

Drycker som din hund kan dricka ibland

Många drycker för människor är farliga för hundar, men det finns några som din hund kan dricka med måtta som en tillfällig godbit. Du måste ändå titta mycket noga på ingredienserna i allt du ger din hund, eftersom tillsatta kemikalier eller konserveringsmedel kan förvandla en ofarlig juice till en massiv magknip. 

Fruktjuice

Hundar kan hantera lite fruktjuice, men du bör bara ge dem färsk juice. Fruktjuice på flaska eller juice från koncentrat innehåller nästan alltid tillsatta kemikalier, smakämnen, socker och konserveringsmedel, som alla är dåliga för din hund. 

Dessutom är inte alla frukter säkra för hundar. Vindruvor är kända för att orsaka njurskador så druvjuice är mycket farligare för din hund än äppeljuice. Citrusjuicer kan också irritera din hunds magslemhinna, så apelsinjuice och druvjuice är också på listan över drycker din hund inte skall dricka.

Det bästa sättet för hundar att få i sig fruktjuice är att ge dem en bit frukt utan kärnor. Det naturliga sockret i frukt är mycket lägre än sockerinnehållet i en läsk eller fruktjuice från livsmedelsbutiken, så det är säkrare för din hund. Juice ger dock inte hundar något nödvändigt näringsvärde som de behöver. 

Buljong och sky

Buljong och sky kan tyckas vara säkra alternativ för din hund, eftersom de ofta ingår i det våtfoder som du ger din hund. Du måste dock läsa innehållsförteckningen noggrant. Allt som vi människor äter kan inte din hund äta.

När det gäller sky kan tillsatt mjölk eller mejeriprodukter (t.ex. smör) orsaka diarré. Tillsatt mjöl eller andra förtjockningsmedel kan också göra din hund gasig. Salt är en annan ingrediens som kan vara särskilt farlig för hundar. Precis som med socker krävs det inte mycket salt för att få din hunds blodomlopp ur balans, vilket kan leda till saltförgiftning.

Salt gör att hunden blir uttorkad vilket gör den törstigare och kan leda till att den dricker mer sky eller buljong och därmed ökar problemet. Om du ger din din hund med någon form av buljong bör du då med denna anledning endast ge den natriumfri buljong (buljong utan tillsatt salt).

Köttbaserade buljonger kan vara ett bra sätt att långsamt öka vätskan i hundens kost eller hjälpa en hund med ont i munnen att få i sig näringsämnen utan att behöva tugga för mycket. Buljongen bör dock inte vara din hunds primära vätsketillförsel och du bör endast ge den till din hund i samråd med veterinär.

Varför vatten är den bästa drycken för din hund

I slutändan är det inget annat än vatten som kan ge din hund rätt vätskebalans. Hundar behöver vatten lika mycket som människor för att deras kroppar ska fungera ordentligt. De behöver det för praktiskt taget alla system i kroppen, från lederna till blodet. 

Hundar förlorar också mycket vatten på sommaren och i extrem värme. De kan inte svettas på samma sätt som människor, så de flåsar för att svalka sig. Hunden använder mycket vatten när den flåsar, så de behöver extra mycket vätska under sommaren. Andra drycker än vatten kan tillfälligt tillfredsställa hundens törst, men de kommer inte att ge ditt husdjur någon effektiv vätsketillförsel. 

Det är viktigt att se till att din hund alltid har tillgång till gott om rent dricksvatten. Om din hund verkar ovillig att dricka ur sin skål kan du prova en annan skål, plats eller låta den dricka direkt ur en flaska med din hjälp.

PetSafe Drinkwell vattenfontän för hundar från Amazon.se är ett prisvärt alternativ att överväga. Den övre nivån är tillräckligt hög för de flesta medelstora till stora hundraser och den nedre nivån ger tillgång till mindre raser. Den rymmer upp till 2,9 liter vatten och vattnet filtreras när det rör sig genom fontänen så att det alltid är rent och fräscht. 

Under de varmare månaderna är det också en bra idé att ha med sig en hopfällbar hundskål och en vattenflaska till hunden när ni går på promenader. Om din hund blir törstig när du är ute och du inte har en tillgång till rent vatten till den kan den försöka dricka från pölar eller andra potentiellt osäkra vattenkällor. Varje gång du tar med dig vatten till dig själv, se till att du har lite till din hund också. 

Slutsats

Hundens primära vätsketillförsel bör alltid vara dricksvatten. De flesta andra drycker kommer åtminstone att göra hundens mage orolig eftersom hundens kropp inte är avsedd att smälta dem. Även om vissa andra vätskor som färsk fruktjuice eller buljong/sky kan ges son som en enstaka belöning, bör mänskliga drycker vara förbjudna för hundar.

Vissa drycker ger bara diarré, men andra kan vara dödliga, så det är bäst att hålla sig till vatten och kontakta veterinären om din hund får i sig något som den inte får dricka. 

Relaterade artiklar

Här hittar du fler artiklar som handlar om hundar och vatten, vad man bör tänka på och vad experterna och forskningen har kommit fram till.

Källor

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more