Min hund drack poolvatten. Är det farligt?

Author:

Published:

Updated:

Hund som dricker vatten ur en pool

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Hundar älskar att simma eller vara i närheten av vatten lika mycket som vi – särskilt under de varma sommarmånaderna. De kan dock bli törstiga oftare på grund av sina tjocka pälsar och börja dricka från poolen. Så vad ska du göra om det händer?

Om din hund har druckit poolvatten ska du övervaka den noga för att se om allmäntillståndet är påverkat. Mindre mängder poolvatten bör inte orsaka några omedelbara problem, men om hunden får i sig för mycket salt och klorerat poolvatten kan det leda till magbesvär eller vattenförgiftning. Rådgör med en veterinär om det uppstår ihållande kräkningar eller diarré.  

I resten av artikeln kommer vi att diskutera detta:

 • Kemikalier i poolvatten som kan skada hundar
 • Vattenförgiftning och hur den påverkar hundar
 • Olika symtom att hålla utkik efter och hur man behandlar dem
 • När du ska ringa veterinären

Varför kan hundar inte dricka poolvatten?

Både klor- och saltvattenpooler kan vara skadliga för hundar på grund av kemikalier och salt i vattnet. Även om man kanske tror att en saltvattenpool kan vara bättre för hundar, så är det så att för mycket salt också kan orsaka förgiftning. 

Du behöver inte bara oroa dig för gifterna, utan att en gigantisk vattenbassäng också är en stor vattenskål med i princip obegränsade mängder vatten för hunden. Om du dricker för mycket vatten kan det orsaka vattenförgiftning.

Vilka kemikalier finns i klorerade pooler?

Det finns flera kemikalier i klorerade pooler. Klor och brom är saneringsmedel för pooler, ofta kallade poolchocker, som dödar bakterier och desinficerar poolen så att den blir säker att bada i. Det finns flera andra kemikalier som finns i pooler tillsammans med klor:

 • Alkanintet: Alkalinitet är viktigt för bassänger. Stabilisatorerna innehåller komponenter av natriumbikarbonat och bakpulver.
 • Cyanursyra: Denna kemikalie kan vara livshotande om den intas i för stora mängder.
 • Algicider: Algicider är nödvändiga kemikalier för att få bort alger i poolen.

Även om alla dessa kemikalier är vanliga i pooler och är viktiga, är det inte lämpligt  att inta dem i för stora mängder. Eftersom du bara lägger en liten mängd av varje kemikalie i en stor vattenmassa är det normalt att konsumera en del av vattnet och det kommer inte att orsaka någon skada.

Vilka kemikalier finns i saltvattenpooler?

Saltvattenpooler innehåller många av samma kemikalier som pooler med koor, t.ex. alkaliska medel och algicider. Vissa kemikalier är dock mindre framträdande i saltvattenpooler:

 • Klor: Saltvattenpooler producerar naturligt klor och mängden klor är mycket lägre än i klorerade pooler.
 • Salt: För mycket salt kan orsaka saltförgiftning hos hundar, vilket vi diskuterar närmare senare.

Har hunden symtom efter att ha druckit poolvatten?

Även om din hund vanligtvis inte får några problem efter att ha druckit poolvatten kan det orsaka problem om din hund har druckit för mycket eller om poolen nyligen har fått en klorbehandling. Därför kan många symtom uppstå, vissa allvarligare än andra.

Kemikalier i poolvatten kan orsaka upprörd mage

Om din hund har några symtom är det oftast magbesvär. En orolig mage kan omfatta många saker, som kräkningar, diarré eller bara magsmärta.

Kräkningar

Om du märker att din hund kräks efter att ha druckit poolvatten beror det på att kemikalierna i vattnet ställer till det för hunden mage. Om kräkningarna varar längre än två dagar kan det vara något allvarligare.

Det bästa sättet att behandla kräkningar efter att ha druckit poolvatten är att se till att hunden inte får andra allvarliga symptom och att se till att den får tillräckligt med vatten. Om den kräks utan att få vatten igen kan din hund drabbas av uttorkning, vilket kan vara mycket allvarligt.

Diarré

Diarré kommer troligen att följa med kräkningar och bör också bara pågå i ett par dagar. Hundar får vanligtvis diarré när de äter, eller i det här fallet dricker, något som rubbar deras tarmslemhinna, så det är en normal reaktion och bör inte vara alltför allvarligt.

Det bästa sättet att hjälpa din hund att klara av diarré är att avstå med mat en stund eller att bara ge hunden mat som är lättsmält, till exempel kokt kyckling och vitt ris. Precis som vid kräkningar är det viktigt att se till att din hund får tillräckligt med vatten.

Men om du märker att din hund också har feber, är slö eller om det finns blod i diarrén är det något allvarligare och du bör genast ta din hund till veterinären.

Smärta i magen

Din hund kan också få buksmärtor, som kanske inte är lika lätta att märka som kräkningar eller diarré. Du kan se att din hund inte vill äta, att den ligger runt, eller om det rör sig om magproblem kan du höra höga gurglande ljud.

Magsmärtorna bör gå över snabbt, men under tiden kan du ge hunden kokt kyckling och vitt ris och ge den mycket färskt vatten. Om symtomen kvarstår bör du dock kontakta din veterinär.

För mycket poolvatten kan leda till vattenförgiftning

Vattenförgiftning är vanligt hos hundar som älskar att simma eller ständigt vistas i närheten av vatten. Även om kemikalierna i vattnet är låga kan det, om din hund dricker för mycket, orsaka hyponatremi, vilket orsakar låga natriumnivåer och kan mycket allvarligt. Symtom på vattenförgiftning är bland annat:

 • Andningssvårigheter
 • Kramper
 • Letargi
 • Dålig samordning
 • Blekfärgat tandkött 
 • Glasartade ögon
 • Överdriven dregling
 • Utvidgade pupiller

Utan rätt behandling kan vattenförgiftning vara mycket farligt för hundar. Din hund måste få dropp för att reglera elektrolyterna och minska svullnaden i hjärnan.

Att dricka saltvatten kan leda till saltvattenförgiftning

Saltvattenförgiftning, som liknar vattenförgiftning, uppstår när hunden dricker för mycket saltvatten. Så om du har en saltvattenpool och din hund har fått i sig mycket saltvatten är det viktigt att se upp för dessa symptom:

 • Kräkningar
 • Diarré
 • koordinationsförmåga
 • Kramper
 • Överdriven törst
 • Bristande aptit
 • Letargi

Om du märker något av dessa symtom efter att din hund druckit saltvatten är det viktigt att du tar din hund till veterinären, särskilt om den får kramper, eftersom det kan leda till svullnad i hjärnan och potentiellt leda till döden.

Tips för att hindra din hund från att dricka poolvatten

Även människor får i sig lite poolvatten när de badar, eftersom. Hundar kan dock svälja så mycket att det blir skadligt. Det finns många åtgärder du kan vidta för att få din hund att sluta dricka poolvatten.

En skål med vatten vid poolen

Lämna alltid en skål med färskt vatten i närheten av poolen. På så sätt kan din hund dricka ur skålen när den är törstig. Din hund kan dock behöva lite träning för att lära sig att dricka från skålen i stället för från poolen.

Ta täta vattenpauser

Att ta täta vattenpauser när du badar kan hjälpa din hund att få in rutinen att dricka ur skålen. Att medvetet lämna poolen och gå över till skålen för att uppmuntra hunden att dricka är ett bra sätt att göra det.

Erbjuda belöningsgodis

När din hund dricker ur vattenskålen utomhus i stället för i poolen kan du ge honom godis som belöning. Snart kommer din hund att se det som en belöning att dricka ur sin skål. Därför kommer poolen inte att vara lika intressant att dricka ur..

Avråda din hund från att dricka poolvatten

Varje gång du märker att din hund dricker vatten från poolen kan du tillrättavisa den och i stället erbjuda en vattenskål. Om du gör detta tillräckligt många gånger kommer din hund sannolikt sluta dricka ur poolen.

När du ska ringa veterinären

Det kan vara svårt att veta när du ska ringa veterinären. Om du märker något inte står rätt till hos din hund så vill du kanske ringa veterinären direkt, även om det kanske inte alltid är nödvändigt. I de flesta fall kommer din hund som dricker från poolen bara att orsaka en mindre magbesvär. 

Men om du märker allvarliga tecken som kräkningar och diarré i mer än ett par dagar, nedsatt koordination eller till och med kramper, bör du ringa veterinären omedelbart.

Kan jag låta min hund simma i poolen?

Om du låter din hund bada bör du alltid kontrollera poolens alkalinitet och pH-balans i förväg. Om du nyligen lagt i en klortablett(intensivbehandling) poolen är det bäst att hålla hunden borta tills kemikalierna har reglerats.

Du bör bara låta din hund gå i vattnet under övervakning så att du vet om den dricker poolvatten och kan stoppa det om det skulle ske.

Sammanfattningsvis

Om din hund drack poolvatten har du förmodligen inget att oroa dig för. Om din hund har druckit stora mängder poolvatten är det viktigaste symtomet som den sannolikt kommer att uppleva magproblem, såsom kräkningar och diarré. Det bör ge med sig inom ett par dagar.

Men om du märker allvarliga symtom som bristande koordination, aptitlöshet, slöhet eller kramper bör du ta din hund till veterinären omedelbart, eftersom dessa symtom kan vara exempel på vattenförgiftning eller saltvattenförgiftning och kan vara dödliga.

Relaterade artiklar

Om du är intresserad av att läsa mer om hundar och vatten, så har jag skrivit några fler artiklar i ämnet som du hittar här:

Källor

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more