Ska hundar ha tillgång till vatten under natten?

Author:

Published:

Updated:

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Vatten är en viktig del av din hunds hälsa och tillgången till friskt och rent vatten under hela dagen är lika viktig som kvaliteten på fodret. Tyvärr vet vissa hundar inte alltid när de druckit tillräckligt. Ska då hunden ha tillgång till vatten under natten?

För de flesta hundar är det helt acceptabelt att begränsa vattentillförseln en till två timmar före sänggåendet. På så sätt får de gott om tid att kissa innan de lägger sig, vilket minskar risken för olyckor under natten. För mycket aktiva hundar eller vid extrema väderförhållanden kan de dock behöva ytterligare vatten.

Den här artikeln handlar om den genomsnittliga hundens vattenbehov och när det är acceptabelt att begränsa deras tillgång till vatten. Vi kommer också att titta på några vanliga sjukdomar som kan visa sig som överdriven törst. 

Hur mycket vatten behöver din hund?

Precis som människor behöver hundar vatten för att överleva. I de flesta fall vet de instinktivt hur mycket de behöver och dricker därefter. Vissa hundar kan få en del av sin vätsketillförsel från maten, vilket innebär att hundar som äter våtfoder inte behöver samma mängd vatten som hundar som äter enbart torrfoder. 

Vatten är livsnödvändigt för din hund och viktigt för att kroppen ska kunna utföra även de mest grundläggande funktionerna. Sådana funktioner inkluderar men är inte begränsade till:

 • Matsmältning
 • Cirkulation
 • Njurfunktion
 • Reglering av kroppstemperatur

Om du begränsar hundens tillgång till vatten kan det leda till uttorkning. Om din hund blir uttorkad riskerar den att drabbas av hjärt- eller njursvikt. 

När du funderar på hur mycket vatten din din hund behöver per dag finns det några faktorer att ta ställning till:

 • Ålder
 • Vikt
 • Storlek
 • Ras
 • Aktivitetsnivå
 • Diet
 • Väder

Det är allmänt accepterat att en vuxen hund behöver ca 30-70 ml vatten per kilo(kroppsvikt) Enligt den logiken behöver en hund på 4,5 kg ungefär 135-315 ml vatten och en hund på 22 kg behöver 660-1540 ml vatten. För att sätta detta i ett sammanhang så rymmer en genomsnittlig läskburk 330 ml vätska.

Denna siffra förändras dock mycket om man tar hänsyn till deras kost och även till vädret. De flesta hundar behöver upp till och mer än dubbelt så mycket vatten under varma dagar för vätskebalansen ska bibehållas. På samma sätt kommer en mycket aktiv hund sannolikt att behöva mycket mer vatten än andra, även under de kallare månaderna. 

Tabellen nedan visar hur din hunds vattenintag kan förändras beroende på typ av foder och aktivitetsnivå. I det här fallet är en medelstor hund cirka 20 kg och en stor hund cirka 40 kg. De angivna siffrorna gäller för varmare väderlek över 20 °.

HundstorlekTorrfoderVåtfoder
Medium AktivUpp till 3 liter Upp till 2 liter
Medium Normal1-2 liter0,4 liter -1liter
Stora aktivaUpp till 6 literUpp till 4 liter
Stor Normal2-4 liter0,8-2 liter

Som du kan se behöver en hund som äter våtfoder mycket mindre vatten än en hund som bara äter torrfoder. Detta beror på den extra fukten i fodret jämfört med torrfoder. Ett enkelt sätt att öka din hunds vattenintag är att tillsätta vatten i deras torrfoder. 

I tabellen ovan finns också en skillnad mellan aktiva hundar och stillasittande hundar. Till exempel kan en fullvuxen engelsk bulldogghane väga upp till och över 22,7 kg, men är vanligtvis inte den mest aktiva hunden. Däremot kan en hane av rasen Siberian Husky väga mellan 20-27 kg (45-60 pund) och avlas som arbetshundar. Även om dessa två raser har liknande vikt behöver bulldoggen troligen inte samma mängd vatten som huskyhunden.

Hur mycket vatten ska din valp dricka?

Precis som din fullvuxna hund har valpar vissa grundläggande riktlinjer för sitt vattenintag baserat på deras storlek. Valpar behöver i allmänhet 60-90 ml vatten per 1 kg kroppsvikt. En liten valp på 4,5 kg behöver alltså mellan 270-405 ml vatten per dag.

Precis som för vuxna hundar kommer detta att förändras avsevärt beroende på valpens aktivitetsnivå, vilken typ av mat de äter och vädret. Du kanske också märker att valpar kräver nästan lika mycket som en vuxen hund, vilket är mycket vanligt på grund av deras högre aktivitetsnivåer. 

Om du märker att din valp dricker mycket vatten, kom ihåg att du som ägare inte bara ska observera utan också kontrollera intaget. Många valpar som får obegränsat med vatten kommer att dricka tills det inte längre finns tillgängligt. Som nyfikna och aktiva varelser kommer de att njuta av vattnets smak, konsistens och känsla. I det här fallet är det acceptabelt att begränsa din valp till vatten under måltiderna och under och efter lek eller promenader. 

Detta bör dock inte vara en så strikt regel, och det rekommenderas att återinföra fri vattning långsamt för att undvika tvångsmässiga beteenden. Om du fortfarande ser att din valp dricker i överflöd bör du rådfråga din veterinär. 

Sjukdomar förknippade med ökad törst hos hundar

Som hundägare bör du kontinuerligt övervaka din hunds vatten- och matintag. Det är inte bara viktigt för deras hälsa, utan också för att förstå eventuella underliggande hälsotillstånd. Om din hund till exempel inte längre äter upp sin mat kan det finnas ett problem som måste åtgärdas, till exempel tand- eller tandköttssjukdomar. 

När det gäller vatten bör du kontinuerligt observera hur mycket din hund dricker för att tidigt veta om den dricker för mycket eller för lite. Med hjälp av ovanstående riktlinje om 20-70 ml vatten per kilo kroppsvikt kan du fastställa en allmän riktlinje för hur mycket din hund behöver. Med hjälp av sunt förnuft kan du justera den siffran beroende på deras aktivitetsnivå och temperaturen utomhus. 

Om du märker att din hund dricker mycket mer än vanligt kan det vara ett tecken på ett allvarligare problem. 

Uttorkning

Uttorkning kan uppstå av flera orsaker, t.ex. överdriven lek, extrema väderförhållanden, sjukdom eller infektioner. När din hund är uttorkad kommer den sannolikt att söka mer vatten än vanligt om den kan. I vissa allvarliga fall kan det hända att din hund inte kan dricka, och i så fall bör du kontakta din veterinär och vidta åtgärder för att uppmuntra din hund att dricka.

Även om vatten är viktigt när din hund är uttorkad får du inte låta den dricka för mycket och för snabbt. Detta kan orsaka kräkningar, vilket ytterligare ökar deras uttorkade tillstånd.

Uttorkning kan vara livshotande för din hund om det inte åtgärdas tidigt. Håll koll på hur mycket din hund dricker, men se också efter om din hund visar tecken på uttorkning. Dessa inkluderar men är inte bara begränsat till följande symptom:

 • Letargi
 • Torrt tandkött
 • Svaghet
 • Insjunkna ögon
 • Förlust av elasticitet i huden

Det är lätt att om en hund blir slö hos mer aktiva hundar, men den visar sig vanligtvis som en brist på aktivitet och upphetsning, även när den får godis eller leksaker. Du kan kontrollera din hunds tandkött genom att försiktigt trycka med fingret. En uttorkad hunds tandkött kommer att kännas torrt och klibbigt. För att testa hudens elasticitet kan du dra försiktigt i huden i nacken. En frisk hunds päls kommer att fjädras tillbaka när du släpper den.

Hur man behandlar uttorkning

Det är viktigt att behandla uttorkning i ett tidigt skede, men det är bäst att rådgöra med en veterinär om du ser ett eller flera av symtomen ovan. I vissa extrema fall måste din hund få  dropp för att återfå vätskebalansen.

Några förebyggande metoder för uttorkning:

 • Rengör deras vattenskål.
 • Tillsätt vatten till deras torrfoder.
 • Prova våtfoder.
 • Använd smaksatt vatten, t.ex. utspädd natriumfri(saltfri) buljong.
 • Använd isbitar eller frysta buljongtärningar som godis.

Cushings syndrom hos hundar

Cushings syndrom uppstår när din hund producerar för mycket kortisol. Detta hormon är viktigt för att kontrollera hundens vikt, bekämpa infektioner, hålla blodsockret jämnt och för hur den reagerar på stress. För mycket av denna kemikalie kan allvarligt påverka din hunds hälsa.

Även om det är ovanligt hos yngre hundar finns det några tecken att se upp för:

 • Onormal aptit 
 • Extremt törst
 • Ökad urinering, inklusive olyckor inomhus.
 • Fäller päls
 • Uppblåsthet i magen
 • Letargi
 • Ökad andningsfrekvens
 • Hudinfektioner

Tyvärr är Cushings syndrom inte lätt att diagnostisera. Med det i åtanke bör du hålla ett vaksamt öga på din hund och anteckna alla symtom som du märker och ge informationen till din veterinär så att de kan bedöma eventuella problem på rätt sätt.

Hur man behandlar Cushing

Det är viktigt att diagnostisera din hund, även om det inte är 100 % korrekt. Två vanliga typer av Cushings sjukdom drabbar hundar:

 • Hypofysen är vanligast och påverkar 80-90 % av djuren med Cushings sjukdom. I det här fallet finns det en tumör i hypofysen nära hjärnans bas.
 • Binjurarna påverkar endast 15 % av hundarna med Cushings sjukdom. Tumören finns i det här fallet i binjuren nära njurarna.

Med hjälp av en rad tester kan din veterinär diagnostisera och förhoppningsvis behandla sjukdomen genom att ta bort tumören. Om avlägsnande inte är ett alternativ har läkemedel visat sig vara en effektiv behandling, och många hundar fortsätter att leva lyckliga och friska liv.

Diabetes

Diabetes är en sjukdom som är vanlig bland hundar och människor och som inte kan botas. Diabetes mellitus (även känd som diabetes) är den typ av sjukdom som de flesta hundar drabbas av. Denna ämnesomsättningsstörning påverkar direkt hur din hund omvandlar sin mat till energi. Även om det inte finns något botemedel finns det sätt att hantera sjukdomen.

Som med de flesta sjukdomar är tidig upptäckt avgörande för din hunds hälsa. Några tidiga symtom kan vara:

 • Ökad urinering
 • Viktminskning
 • Onormal aptit
 • Extrem törst

Även om alla dessa faktorer inte är definitiva tecken på diabetes, ska du alltid notera ovanliga symptom hos din hund och följa upp det med din veterinär om beteendet fortsätter. Några ytterligare varningssignaler för diabetes hos hundar är bland annat:

 • Bristande aptit
 • Letargi
 • Depression
 • Kräkningar

Hur man behandlar diabetes

Om den inte behandlas kan din hund börja få gråstarr, urinvägsinfektioner och kramper. Obehandlad diabetes kan också leda till att levern förstoras och till njursvikt. 

Den goda nyheten är att diabetes kan behandlas lika bra hos hundar som hos människor. Det viktiga är att snabbt upptäcka symptomen och agera. Behandlingen kommer sannolikt att omfatta följande:

 • Förändring av hundens diet. Din veterinär kommer att rekommendera ett särskilt foder, t.ex. proteinrikt foder av god kvalitet med komplexa kolhydrater för att främja ett långsammare glukosupptag. 
 • Börja träna måttligt och regelbundet. Din hund ska inte överarbetas för att undvika höga glukosnivåer, men rutinen kommer att upprätthålla den allmänna hälsan.
 • Injektion av insulin måste integreras i det dagliga livet. Injektioner måste ges under huden och din veterinär kommer att lära dig hur man gör det på rätt sätt.

Diarré

Diarré är inte ovanligt hos hundar och kan orsakas av en kostförändring eller intolerans mot vissa livsmedel. När din hund har diarré kan den inte ta upp vatten från maten och blir snabbt uttorkad. I det här fallet bör du ge din hund riklig tillgång till färskt vatten hela tiden för att uppmuntra till att upprätthålla vätskebalansen.

Några vanliga orsaker till diarré är:

 • Äta främmande föremål eller skämd(rutten) mat
 • En plötslig förändring av kosten
 • Livsmedelsintolerans
 • Parasiter som Giardia
 • Bakterieinfektion tex. som salmonella
 • Stress

Hur man behandlar diarré

Som hundägare bör du hela tiden övervaka din hunds avföring för att se om den visar tecken på sjukdom. På formen, lukten och färgen kan du ofta se om din hund mår dåligt. Till exempel kan vita fläckar i deras avföring vara ett tecken på bandmask.

Lyckligtvis orsakas de flesta hundars diarré av mindre infektioner eller av att de får i sig något olämplig och det är möjligt att behandla detta hemma. Men om problemen kvarstår längre än ett par dagar bör du söka råd hos din veterinär.

För att behandla hunddiarré hemma:

 • Prova risvatten för att förbättra återfuktningen.
 • Ge vanligt vitt ris.
 • Ge vanlig kyckling och potatis.

När bör du begränsa hundens tillgång till vatten?

Om du är säker på att din hund är frisk och att dess dryckesvanor är normala är rekommendationen att alla vuxna hundar ska ha nästan ständig tillgång till vatten. Med sin självreglerande förmåga kommer en hund sällan att dricka för mycket vatten. En bra regel att följa är att fylla på deras skål med färskt vatten två gånger om dagen och rengöra skålen dagligen. Alla hundar är dock olika, och större hundar kan behöva mer än två skålar per dag.

Med rätt träning bör även valpar kunna gå igenom hela natten utan att behöva utföra sina behov. Även om valpar behöver mer vatten än de flesta vuxna hundar rekommenderas det att begränsa deras vattenmängd ungefär två timmar före sänggåendet. På så sätt får de tid att leka och göra sig av med sina behov, vilket bör förhindra olyckor under natten. Du kommer troligen att behöva släppa ut valparna minst en gång över natten innan de är rumsrena.

Vuxna hundar förväntas vanligtvis kunna gå upp till åtta timmar utan att behöva utföra sina behov, men det kan också bero på deras storlek. En toalettpaus före sänggåendet bör räcka och förhindra behovet av nattliga promenader. Men om du märker att din hund inte kan vänta till morgonen kan du försöka begränsa deras tillgång till vatten två timmar före sänggåendet.

Hur du kan begränsa hur mycket din hund dricker

När det gäller att begränsa hundens vattenintag är det viktigt att göra det på ett säkert sätt så att det inte leder till framtida problem, t.ex. tvångsmässigt beteende kring vatten som kan leda till dricker för mycket istället.

Även om vissa hundtränare föreslår att du begränsar hundens vattenintag som en del av huskurerna, rekommenderas detta inte av veterinärer. Valpar är särskilt utsatta för snabb uttorkning, och även om du kanske följer de rekommenderade riktlinjerna är varje valp unik. Medan en följer reglerna kan en annan behöva extra mycket vatten för att hålla sig frisk.

Ju mer din hund dricker, desto mer behöver den urinera. För valpar som håller på och lära sig att bli rumsrena kan vissa hundtränare uppmuntra de skall dricka mindre för att kontrollera sitt behov att kissa. Detta kan dock leda till uttorkning, urinvägsinfektioner, de blir besatta av vatten och njursten.

Om du minskar tillgången till färskt vatten kommer din valp att vara törstig oftare, vilket kan leda till att han eller hon vaktar sin vattenskål. På samma sätt som hundar kan bli aggressiva vid utfodring på grund av brist på tillräckligt med mat. Så kan din valp reagera på samma sätt när det gäller deras vattenskål. Det kan också leda till att din valp söker vätsketillförsel på osäkra platser, till exempel i en pool eller en smutsig vattenpöl. 

För att på ett säkert sätt minska din hunds vattenintag:

 • Ge alltid hunden färskt vatten på morgonen.
 • Ge tillgång till vatten när du matar, även med våtfoder.
 • Ge honom färskt vatten efter lek och promenader.
 • Ta hänsyn till vädret och fyll på vattenskålarna oftare under varma dagar.
 • Ge honom tillgång till vatten upp till två timmar före sänggåendet, och låt honom inte leka eller gå långa promenader under dessa två timmar. 

En annan metod är att använda en vattenkanna och fylla den med den rekommenderade mängden vatten per dag för din hunds storlek. Om du fyller hundens vattenskål från denna kanna kan du bättre övervaka hur mycket den dricker. Om du märker att din hund tar slut snabbt kan du vidta lämpliga åtgärder för att kontrollera att hunden mår bra. Tänk också på dagar när din hund har haft extra långa promenader eller när vädret är extremt varmt, då behöver den extra mycket vatten.

Symptom på att din hund har druckit för mycket vatten

I vissa sällsynta fall kan din hund inte själv reglera sitt behov av vätska. Sådana fall leder till att den dricker för mycket, ibland så mycket att den blir sjuk. Även om vatten är nödvändigt för deras kroppsfunktioner och för att hjälpa till med temperaturregleringen kan för mycket vatten vara lika livshotande som svår uttorkning.

När din hund får dricka för mycket vatten kan den få elektrolytobalans, uppblåsthet och riskera hyponatremi (vattenförgiftning). Vattentoxicitet kan förekomma hos människor och deras hundar, vilket gör att natriumet i kroppen späds ut. Detta kan vara livshotande för hundar, och det är viktigt att känna till tecknen på hyponatremi:

 • Förvirring och svårt att hålla balansen
 • Kramper
 • Andningssvårigheter
 • Uppblåsthet
 • Glasartade ögon
 • Kräkningar
 • Letargi
 • Ett överskott av saliv

Hyponatremi kan uppstå inte bara om man dricker för mycket utan också om man leker länge i vattnet. När din hund simmar och springer runt kan den få i sig stora mängder vatten, och det är viktigt att den tar täta pauser innan den fortsätter leka. 

Sammanfattningsvis

De flesta hundar vet hur mycket vatten de behöver för att hålla en korrekt vätskebalans och det finns ingen anledning att begränsa deras vattenintag under hela dagen. För att undvika behovet av kisspromenader under natten är det dock acceptabelt att begränsa tillgången till vatten två timmar före sänggåendet. Undvik långa promenader eller onödig upphetsning under denna tid, och tänk alltid på att din hund behöver mer vatten under de varmare månaderna på året.

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more