Kan hundar äta jordgubbar? 14 saker du behöver du veta.

Author:

Published:

Updated:

Kan hundar äta jordgubbar

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Hundar är ofta våra trogna följeslagare, och det är inte ovanligt att vi vill dela vår mat med dem. Men inte alla livsmedel som är säkra för oss människor är också säkra för hundar. En av de frågor som ofta dyker upp är om hundar kan äta jordgubbar.

Kan hundar äta jordgubbar

Kan hundar äta jordgubbar? Ja, hundar kan äta jordgubbar med måtta som en del av en balanserad kost. Jordgubbar är en ett bra hundgodis, eftersom de är kalorifattiga och innehåller mycket vitaminer och antioxidanter.

Det är dock viktigt att komma ihåg att jordgubbar har blad, som kan vara skadliga för hundar om de intas i stora mängder. Dessutom kan vissa hundar vara allergiska mot jordgubbar, så det är alltid bäst att rådgöra med din veterinär innan du ger din hund nya livsmedel.

Jordgubbar är en bra källa till vitaminer och antioxidanter som kan hjälpa till att stärka hundens immunförsvar och främja en frisk hud och päls. De är också kalorisnåla, vilket gör dem till ett bra val av hundgodis för hundar som är överviktiga eller försöker gå ner i vikt.

Ta bord eventuella blad från jordgubbarna

Hundar kan äta jordgubbar, men Jordgubbar har dock blad som kan vara giftiga för hundar om de äter stora mängder. Bladen innehåller oxalsyra som kan orsaka matsmältningsproblem. För att undvika dessa potentiella problem är det bäst att ta bladen från jordgubbarna innan du ger dem till din hund. 

Hur skall man servera jordgubbar till sin hund?

Kan hundar äta jordgubbar
Kan hundar äta jordgubbar

Det går bra att servera både färska och frysta jordgubbar, om de har tinat först. Om du har en liten hund kan det vara klokt att skära upp dem i mindre bitar så de ej sätter i halsen.

 • Skölj jordgubbarna i vatten
 • Ta bort eventuella blad
 • skär upp jordgubbarna i mindre bitar om du har en liten hund
 • Ge jordgubbarna till hunden

Hur många jordgubbar kan en hund äta på en dag?

Nu vwt du att hundar kan äta jordgubbaer och de flesta hundar tycker om jordgubbar och det är ett bra hundgodis. Det skall dock inte utgöra mer än 10% av hundens totala kost. En lite hund bör inte är mer än någon enstaka jordgubbe per dag, medans en stor hund kan äta upp till 5 stycken per dag. Hunden kan få magbesvär om den äter för mycket jordgubbar. 

Kan hundar äta jordgubbar?

Kan hundar kan vara allergiska mot jordgubbar?

Som vi nämt tidigare kan hundar äta jordgubbar, men vissa hundar vara allergiska mot jordgubbar, så det är alltid bäst att rådgöra med din veterinär innan du ger din hund nya livsmedel. Symtom på jordgubbsallergi hos hundar kan vara kräkningar, diarré och andningssvårigheter. Om din hund visar något av dessa symptom efter att ha ätit jordgubbar är det viktigt att du omedelbart kontaktar en veterinär.

Säkra jordgubbsalternativ för hundar

Frysta jordgubbar

Ett säkert och hälsosamt sätt att ge din hund jordgubbar är att servera dem frysta. Frysta jordgubbar fungerar som ett uppfriskande och näringsrikt mellanmål för din hund, särskilt under varma sommardagar. För att förbereda frysta jordgubbar: tvätta dem först noggrant, ta bort eventuella blad och skär dem i mindre bitar om du har en liten hund. Sprid sedan jordgubbsbitarna på en bakplåt och frys dem. Du kan förvara de frysta jordgubbsbitarna i en plastpåse eller behållare i frysen.

Jordgubbspuré

Ett annat säkert och hälsosamt alternativ för att erbjuda din hund jordgubbar är att göra en jordgubbspuré. Du kan enkelt göra detta genom att mosa färska jordgubbar med en gaffel eller använda en mixer. Du bör dock undvika att tillsätta socker eller andra sötningsmedel, eftersom de kan vara skadliga för din hund. Jordgubbspurén kan användas som en topping på din hunds vanliga mat eller som ett läckert komplement till hundgodis.

Hundgodis med jordgubbssmak

För att erbjuda ytterligare säkra jordgubbsalternativ kan du överväga att ge din hund hundgodis med jordgubbssmak. Det finns många hundgodisprodukter som smakar jordgubbar, och du kan hitta dem i de flesta djuraffärer eller online. Var dock uppmärksam på att kolla ingredienserna, då några hundgodis kan innehålla artificiella smaker och socker. Välj hundgodis som innehåller naturliga ingredienser och en låg mängd socker för att säkerställa att de är så hälsosamma som möjligt för din hund.

Genom att erbjuda din hund säkra jordgubbsalternativ såsom frysta jordgubbar, jordgubbspuré och hundgodis med jordgubbssmak, kan du ge din hund näringsrika och läckra godbitar. Kom ihåg att inte överdriva mängden jordgubbar din hund äter och alltid övervaka din hund när den äter nya livsmedel för att säkerställa att det inte finns några negativa reaktioner.

Vanliga frågor

Är jordgubbar säkra för hundar att äta?

Ja, jordgubbar är säkra för hundar att äta i små mängder. Det är viktigt att du alltid rengör och rensar jordgubbarna innan du ger dem till din hund. Dela jordgubbarna i mindre bitar för att minska risken för kvävning, särskilt för små hundar.

Hur påverkar jordgubbar hundars hälsa?

Jordgubbar är kalorifattiga och fulla av antioxidanter, vitaminer och näringsämnen som kan ha positiva effekter på din hunds hälsa. Dock bör konsumtionen begränsas på grund av det höga innehållet av glukos(fruktsocker).

Finns det risker med att ge jordgubbar till hundar?

Det finns minimala risker med att ge jordgubbar till hundar. Men det är viktigt att du undviker att ge din hund konserverade jordgubbar, jordgubbssylt, jordgubbssirap eller andra produkter med mycket socker, eftersom socker är dåligt för hundens hälsa.

Vilka vitaminer och näringsämnen finns i jordgubbar för hundar?

Jordgubbar innehåller flera vitaminer och näringsämnen som är bra för hundar, bland annat vitamin C, B-vitaminer, antioxidanter, mangan, fibrer, jod, kalium, folat, och koppar.

Hur mycket jordgubbar kan en hund äta?

Mängden jordgubbar en hund kan äta beror på individuella faktorer som storlek, vikt och övergripande hälsa. Det är bäst att börja med små mängder och övervaka din hunds reaktion. Det är alltid klokt att konsultera din veterinär vid eventuella frågor om din hunds kost och näringsbehov.

Är frysta jordgubbar säkra för hundar?

Ja, frysta jordgubbar är säkra för hundar att äta och kan fungera som en kylande och uppfriskande godbit. Se dock till att rengöra och rensa jordgubbarna innan du fryser dem för att säkerställa att dom är rena.

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more