Har din hund har ätit dåligt kött? Det här behöver du veta

Author:

Published:

Updated:

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Hundar är kända för att äta nästan allting, men det betyder inte att det är bra för dem att göra det. Vad ska du göra du när din hund har ätit kött som är skämt(dåligt).

Om din hund har ätit skämt(dåligt) kött ska övervaka hunden ett dygn för att se till att den inte har fått matförgiftning. Om den visar tecken på sjukdom ska du se till att den dricker mycket vatten, låt den fasta under i ett dygn och kontakta en veterinär om den fortsätter att kräkas eller visar andra allvarliga sjukdomssymptom. 

Att få reda på att din hund har ätit skämt kött kan vara oroväckande av flera anledningar. I den här artikeln diskuterar vi hur matförgiftning går till, om hundar kan få det och vilka symptomen är. Den kommer också att förklara olika saker du kan göra för att åtgärda matförgiftning och när du bör ta din fyrbenta vän till veterinären. 

Varför inträffar matförgiftning? 

Innan vi går in på olika sätt att avhjälpa matförgiftning är det bra att veta varför den uppstår. Matförgiftning uppstår när du äter rå eller förstörd mat som innehåller farliga bakterier. De vanligaste bakterierna som orsakar sjukdom är stafylokocker och salmonella. 

När hundar får i sig bakterierna blir de sjuka ganska snabbt eftersom bakterierna har en kort inkubationstid

Kan hundar få matförgiftning?

Innan vi börjar ska vi undersöka vad som faktiskt kan hända om din hund äter dåligt kött. Eftersom hundar skiljer sig mycket från människor och reagerar på olika sätt kan det råda viss förvirring om hur de reagerar på skämd mat. 

Hundar kan få matförgiftning, men det är sällsynt

Anledningen till att det är ovanligt att hundar får matförgiftning är att de är gjorda för att äta många olika saker, saker som människor skulle bli sjuka om de åt. Deras magar kan hantera en stor mängd olika livsmedel (och saker som inte nödvändigtvis är livsmedel), så det är sällan de blir sjuka. 

När de blir sjuka är det oftast inte matförgiftning. De reagerar bara på något som inte ligger bra i magen. Vissa veterinärer kallar detta för “skräpmage”. Den medicinska termen för detta är dietary indiscretion på engelska och hänvisar till de gastrointestinala problem som hundar upplever när de äter något som de inte tål. Trots detta är det fortfarande möjligt för hundar att få matförgiftning. 

Rått, otillräckligt tillagat eller skämt kött kan orsaka matförgiftning

Även om många matar sina hundar med rått eller skämt kött eftersom deras magar är mycket sura, kan dessa produkter ändå orsaka allvarliga sjukdomar hos dina fyrbenta vänner. Skämt kött kan innehålla skadliga bakterier som troligen orsakar matförgiftning hos din hund och om det ej behandlas kan det leda till at hunden avlider.

Ett enkelt sätt att kontrollera om köttet är förstört är att kontrollera lukt, konsistens och färg. När du luktar på köttet kommer lukten att vara mycket stark och stickande om det är förstört. Köttet kan vara slemmigt eller klibbigt vid beröring, och färgen tenderar att se lite annorlunda ut än den ursprungliga färgen. 

Vilka är symptomen på matförgiftning?

Det kan finnas många symtom på matförgiftning hos hundar, och det kan variera från djur till djur. Vissa symtom kan också vara allvarligare än andra. Låt oss titta på alla möjliga symtom:

 • Kräkningar och diarré – Det vanligaste tecknet på livsmedelsrelaterad sjukdom hos hundar är kräkningar och diarré. Din hund kan också ha feber. 
 • Minskad aptit – Ett enkelt sätt att se om din hund har matförgiftning är att försöka placera foder framför den. Om de inte rör det kan det vara ett tecken på sjukdom. 
 • Hunden är slö – Ett av de vanligaste tecknen på sjukdom relaterad till mat är att hunden är slö. Om din hund är trött och inte rör sig mycket kan det vara ett symptom. 
 • Uttorkning – Om din hund inte dricker lika mycket vatten som den brukar göra kan det vara ett tecken på att den reagerar dåligt på maten. 
 • Dreglar mycket- Ett annat vanligare symptom på matförgiftning är hunden dreglar mer än vanligt. Vissa hundar kan dregla naturligt, men om din hund dreglar mer än vanligt kan den vara sjuk. 
 • Rysningar/skakningar – Detta symptom kan ibland vara svårt att skilja från rädsla, särskilt om du har en hund som lätt blir rädd. Okontrollerbar rysning är något man bör hålla utkik efter som ett sjukdomssymptom.
 • Aggression – Ibland kan obekväm smärta eller sjukdom få din hund att bete sig annorlunda än vanligt. Om din hund är mer aggressiv kan det vara ett tecken på sjukdom. 
 • Bristande koordination – Ett allvarligare symptom på en dålig reaktion är bristande koordination. Det kan innebära att din hund har svårt att gå och verkar mer klumpig än vanligt. 
 • Kramper och medvetslöshet – De allvarligaste symptomen på matförgiftning är kramper och medvetslöshet. Om detta inträffar är det inte troligt att en huskur hjälper. Ta din hund omedelbart till veterinären. 

Vad gör jag om min hund har ätit skämt kött och fått matförgiftning? 

När du får reda på att din hund har ätit dåligt kött, eller om du ens misstänker det, kan det vara oroväckande eftersom många hundägare inte vet vad de ska göra åt situationen. Det finns många sätt du kan hjälpa din hund på, så låt oss gå in på det. 

Låt din hund fasta i 24 timmar

Normalt sett får hundar som har matförgiftning kräkningar och diarré. Detta kan vara obehagligt att se, men det är faktiskt en rening av systemet från giftig mat. Under det första dygnet bör du inte ge din hund något foder. Låt dem bara gå igenom processen och låt dem vila. 

När 24-timmars perioden är över och om de inte längre kräks kan du börja mata dem igen. Se till att du endast ger dem mild och mjuk mat när du börjar innan du går tillbaka till deras vanliga mat. Men om de fortfarande kräks efter ett dygn ska du se till att ta dem till en veterinär. 

Låt hunden enbart dricka vatten

Eftersom de kommer att kräkas mycket är det mycket viktigt att få dem att dricka vatten. Det förhindrar att de blir uttorkade. Se dock till att bara ge dem vatten och inte något annat. Vid det här laget kommer deras magar att vara extra känsliga.

Vissa hundar dricker inte tillräckligt med vatten till att börja med, så det finns några saker du kan göra för att se till att de inte blir uttorkade när de har matförgiftning. För det första bör du se till att deras vattenskål står nära deras matskålar eller någon annan plats där de känner sig trygga. Se till att vattenskålen också är ren. Om de fortfarande inte dricker ur skålen kan du försöka ge dem isbitar. 

Övervaka hunden i 24 timmar

Eftersom din hund sannolikt kommer att kräkas och få diarré i några timmar kan fler problem uppstå från själva symptomen. Därför är det viktigt att hålla ett öga på ditt husdjur när det går igenom symptomen på matförgiftning. Håll ett öga på hunden i 24 timmar och se till att de inte får biverkningar av uttorkning. 

Om du har provat alla ovanstående förslag för att få din hund att dricka tillräckligt med vatten och den fortfarande inte dricker, ta med den till veterinären. Uttorkning kan vara ett allvarligt problem i sig självt. 

Fråga din veterinär om råd

Även om det kan vara skrämmande och olustigt att se din hund drabbas av matförgiftning, kommer ditt husdjur oftast att klara sig bra om du tar hand om den hemma. Trots detta är det alltid en bra idé att ringa din veterinär för att få rådgivning. 

Din veterinär känner dig och din hund väl och även om han eller hon inte gör det har han eller hon förslag på vad du kan göra för att hjälpa din hund. Oftast kommer de att ge dig som hundägare en större trygghet i situationen. 

Ta din hund till veterinären 

Även om många fall av matförgiftning lätt kan åtgärdas hemma finns det fall där symptomen kan förvärras. Låt oss ta en titt på när du bör ta din hund till veterinärkliniken:

 • När de fortfarande kräks efter 24 timmar
 • När de börjar kräkas igen efter 24 timmar.
 • När din hund börjar kräkas vatten
 • När din hund visar tecken på neurologiska problem 
 • När de börjar få kramper eller förlorar medvetandet. 
 • När du är osäker på vad du ska göra

Framför allt ska du göra det som du känner dig bekväm med som hundägare. Om din hund verkar vara okej, men du fortfarande inte är 100 % säker, ta med din hund till veterinären för en undersökning. Det är bättre att besöka vetrinären en gång för mycket.

Huskurer mot kräkningar 

Ibland är veterinärklinikerna inte öppna när du behöver dem. Det finns några huskurer som dr Basko rekommenderar att du kan förbereda för din hund för att hjälpa till med kräkningar:

 • Bakpulvervatten – Blanda en tesked med 1 dl vatten och ge hunden små klunkar varannan timme. När de slutar kräkas kan du ge dem lite ingefärste för att lugna magen. 
 • Ingefärste – Ta en matsked ingefärsrot (riv den) eller en tesked ingefärspulver och blanda det med 1 dl kokosmjölk. Låt denna blandning sjuda i cirka tio minuter. Ge 1-3 teskedar till din hund varannan till varannan timme. 
 • ett till medelstora hundar och en tablett till stora hundar. 

Om du vill ha fler förslag på hur du kan hjälpa din hund när den kräks kan du titta på videon nedan från doktor Lindsay:

Använd kokosvatten eller kokosnötsjuice för att hjälpa till mot uttorkning

Som du säkert redan har förstått är uttorkning den vanligaste bieffekten av matförgiftning. Även om detta är en viktig fråga att ta upp med veterinären så kan det finnas tillfällen då kliniken är stängd och du måste ta till huskurer. 

Om din hund är uttorkad på grund av kräkningar och diarré kan du ge den antingen kokosvatten eller kokosnötsjuice. Se nedan för att se vilka mängder som är lämpliga:

 • Små hundar – 5 ml varannan timme.
 • Medelstora hundar – 10 ml varannan timme.
 • Stora hundar – 20 ml varannan timme. 

Använd ris och kokosmjölk för att hjälpa till med diarré

För att lindra diarré kan du blanda 2-3 dl kokt vitt ris med 0,5 dl kokosmjölk på burk och ge dem mat var 3-4 timme. 

 • Små hundar – Ge dem 1-2 matskedar 
 • Medelstora hundar – Ge dem 1 dl 
 • Stora hundar – Ge dem 2 dl

Om du vill ta del av fler goda råd från Dr Basko kan du läsa Fresh Food & Ancient Wisdom: Preparing Healthy & Balanced Meals For Your Dogs Detta är en bra bok för hundägare som vill börja göra egen mat till sina husdjur. 

Vad ska jag undvika att göra när hunden fått matförgiftning?

Det finns många saker du kan göra för att hjälpa din hund som har matförgiftning, men det finns också saker du inte bör göra. Många gånger gör hundägare saker som faktiskt kan förvärra sjukdomen. 

Försök inte få din hund att kräkas

Vissa veterinärer kan göra detta för att bota förgiftningar, men det kan vara farligt om du inte är utbildad på rätt sätt. Att få hunden att kräkas kan leda till att den blir allvarligt uttorkad, vilket sedan kan orsaka en hel del andra problem. 

Vanligtvis rekommenderar veterinären detta innan du gör det själv. På så sätt kan de berätta exakt hur man gör det på ett säkert sätt, eller så kan de göra det själva.

Om du redan har fått dem att kräkas innan du läser det här, se till att få dem att dricka mycket vatten och kontakta din veterinär. 

Låt inte hunden dricka mjölk  

Hundar bör inte dricka mjölk på grund av det innehåller laktos som hundar ej kan bryta ner. Hundar kan bara dricka modersmjölk som valpar och det skiljer sig från vanlig mjölk.  Om hunden dricker mjölk kan det orsaka diarré och eventuellt kräkningar. Vissa hundar kan dricka lite lite mjölk utan problem, men du bör inte ge dem mjölk eller erbjuda dem det som deras huvudsakliga dryck.  

Med detta sagt bör du undvika att ge din hund mjölk när den återhämtar sig från matförgiftning. Dr Ishpreet Gill vid Veterinary Medical Center säger dock att vissa hundar inte reagerar så illa på mjölkprodukter. Se bara till att veta hur din hund reagerar på mejeriprodukter innan du ger dem det att dricka. 

Hur man förebygger matförgiftning

Nu när du vet hur du kan åtgärda matförgiftning är det näst bästa du kan göra att förhindra att den uppstår. Låt oss ta en titt på några enkla sätt att minska risken för matförgiftning.

Vet vilka livsmedel som är giftiga

Det främsta sättet att förebygga matförgiftning är att veta vilka livsmedel som är giftiga för hundar. Många gånger ger ägarna sina hundar människoföda utan att veta om det är säkert för dem. Det är lätt att tro att hundar är mindre känsliga än vi, men de är faktiskt mer känsliga för vissa livsmedel. Undvik att ge dina hundar mat från listan nedan:

 • Vindruvor (russin, sultaniner och vinbär)
 • Vitlök
 • Lök
 • Choklad
 • Koffein 
 • Alkohol
 • Bröddeg
 • Xylitol
 • Macadamianötter och valnötter
 • Äppelkärnor, senapsfrön, aprikoskärnor, persikokärnor och körsbärskärnor.
 • Avokado 
 • Godis
 • Rabarberblad
 • Svampar (många svampar är giftiga)

Om du vet att din hund har fått i sig något av ovanstående livsmedel, se till att du omedelbart tar kontakt med veterinären. Dessa livsmedel kommer att påverka din hund mer än skämt(dåligt) kött.

Se till att din hund inte får tillgång till livsmedel som är farliga för hundar

Ett annat enkelt sätt att undvika matrelaterade sjukdomar hos din hund är att hundsäkra ditt hus. Se till att ditt husdjur inte har tillgång till livsmedel som är farliga för dem. Detta kan göras genom att inte lämna livsmedel som är farliga för hundar i skåp, lådor i hundhöjd eller på golvet. 

Se till att livsmedel som är farliga för hundar placeras på höga hyllor och i skåp. Om du inte kan göra det, köp helt enkelt några behållare eller lådor som är omöjliga för hunden att öppna och lägg maten i dem. 

Mata inte din hund med för mycket människomat

Även om vi vet vilka livsmedel som är giftiga för hundar är det en bra tumregel att inte ge hunden mycket av människors mat. Alla hundar är olika och vissa hundar kan vara känsligare än andra. Om du kan, undvik helt enkelt att ge dem mat som inte är gjord för hundar. Detta kommer att förebygga eventuella hälsoproblem. 

Med detta sagt finns här en lista över livsmedel som är säkra för din hund:

 • Ost
 • Kokt kyckling
 • Morötter
 • Jordnötssmör
 • Yoghurt
 • Lax
 • Pumpa
 • Äppelskivor
 • Gröna bönor
 • Ägg 
 • Havregrynsgröt
 • Skinka
 • Honung
 • Jordnötter
 • Popcorn
 • Fläskkött

Även om din hund kan äta dessa livsmedel utan risk bör du alltid ge dem människoföda med måtta. Använd det som som hundgodis då och då, eller ge dem det bara några gånger i veckan. Ersätt aldrig hundens kost helt och hållet med människoföda. 

Känn till de olika orsakerna till matförgiftning hos hundar

Det är lätt att tro att matförgiftning orsakas av samma saker för alla (och alla hundar), men det finns faktiskt några typer av matförgiftning. Att känna till de olika typerna kan hjälpa till att förhindra att de uppstår från första början. 

 • Kontanimerad mat. Den vanligaste typen av matförgiftning är förstörd mat. Detta kan orsakas av mat som tillagats med otvättade händer eller mat som inte tillagats ordentligt. Detta leder då till farliga bakterier och parasiter som leder till sjukdom. 
 • Fettrik mat. En annan typ av matförgiftning orsakas av fettrika livsmedel. Detta kan leda till kräkningar eller diarré. För det tredje kan allergiska reaktioner vara en typ av matförgiftning. Hundar kan vara allergiska mot vissa konserveringsmedel eller typer av livsmedel som kan orsaka utslag, kräkningar eller diarré. 
 • Överätning. Slutligen kan matförgiftning också orsakas av överätning. Vissa hundar kan helt enkelt äta för mycket mat och bli sjuka. För dessa hundar är det viktigt att se till att de har en kontrollerad diet. 

Min hund åt dåligt kött men verkar inte ha fått matförgiftning – vad ska jag göra?

Det finns fall där du vet att din hund har ätit skämt kött, men den uppvisar inga tecken på matförgiftning. Det är möjligt att de helt enkelt inte reagerar på det. Vissa hundar är känsligare än andra, så din hund kan ha en mage som klarar maten bättre, eller så tar det längre tid för symptomen att sätta in. 

Det finns några saker att göra när du vet att din hund har ätit dåligt kött, men inte visar några sjukdomstecken. 

Övervaka dem i 24 timmar

Även om de verkar må bra kan symptomen på matförgiftning uppstå några timmar efter att de har ätit dålig mat. Se till att bevaka dem noga under de närmaste 24 timmarna och se till att de inte har några tecken på matförgiftning. Om symtom ändå visar sig, se informationen ovan för att behandla dem. 

Se till att hunden dricker mer vatten än vanligt

Även om din hund inte blir sjuk av att äta det dåliga köttet är det alltid en bra idé att se till att den dricker mycket vatten. Din hund kan till och med reagera på köttet och visar bara inte de mer uppenbara sjukdomstecknen. De kan ha symtom som värk och kramper som är omöjliga att se. 

Om din hund verkar vara hungrig och inte visar tecken på matförgiftning, se till att den bara äter lättsmält och våt mat. När du går tillbaka till deras ordinarie mat, se till att göra det långsamt, ifall de inte mår bra. 

Ring din veterinär 

Som tidigare nämnts är det alltid en bra idé att ringa din veterinär. Din veterinär kan veta mer om din hund än vad du gör, och de kan ha några förslag och saker att titta efter som kan vara andra, mindre uppenbara tecken på matförgiftning. 

Vad mer kan ge min hund matförgiftning? 

Nu när vi vet hur man hanterar matförgiftning och att den inte är särskilt vanlig, är det bra att veta vilka andra saker som kan orsaka den. Eftersom matförgiftning kan vara ett allvarligt problem är det viktigt att medvetet hålla din hund borta från andra saker som kan göra den svårt sjuk. 

Döda djur

Detta är vanligtvis ett problem om du bor på landet och hunden är mycket okopplad. Om din hund är ute mycket finns det en risk att den kommer i kontakt med trafikdödade djur eller döda djur i skogen. Detta kan vara farligt för din hund eftersom en del kött från döda djur kan innehålla bakterier eller parasiter som kan orsaka allvarliga sjukdomar. 

Sopor och kompost

Även om många tror att det är okej för hundar att gå igenom sopor eftersom de kan hantera andra saker än människor, kan det ändå vara farligt för dem. Allt ruttet kött eller mögel som hundar äter kan orsaka matförgiftning, så det är viktigt att se till att alla sopor eller kompost är utom räckhåll för dina fyrbenta vänner. 

Återkallat hundfoder och godis

En viktig sak att hålla utkik efter är återkallat hundfoder eller hundgodis. Mat eller godis som har återkallats kan potentiellt orsaka matförgiftning hos dina hundar. Fekalier

Särskilt när du går ut med dina hundar är det viktigt att se upp för avföring. Många hundar sniffar bara på det, men vissa hundar äter avföringen. Materialet kan innehålla farliga bakterier som kan leda till allvarliga sjukdomar. 

Slutsats

Om din hund har ätit skämt kött bör du övervaka den i minst 24 timmar och ge den mycket vatten. Om den visar tecken på matförgiftning finns det några saker du kan göra. Se till att de dricker mycket vatten, fasta dem i 24 timmar, kontakta en veterinär för råd, besök alltid veterinären om din hund visar allvarliga symtom som kramper eller förlorar medvetandet.

Du kan också använda kokosvatten, kokosnötsjuice eller kokosmjölk som huskurer mot uttorkning och diarré. Det finns också ett par huskurer som hjälper mot kräkningar, bland annat bakpulvervatten och ingefärste. Slutligen försök inte att få din hund att kräkas och ge den inte mjölk. 

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more