Min hund äter bara när jag är närvarande

Author:

Published:

Updated:

Hund äter i sällskap av matte

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Hundar brukar nästan göra vad som helst för att få mat. De använder sina valpögon för att tigga och vädja och ger inte upp förrän de erbjuds den dyrbara matskålen. Men om din hund bara äter bara när du är i närheten vägrar att ens titta på sin mat om du inte är i samma rum, så är du inte ensam.

Din hund kanske inte äter sin mat om du inte är närvarande eftersom din hund är van vid din närvaro under måltiden och känner sig trygg då. Din frånvaro kan få den att känna sig orolig och stressad, vilket får den att avvisa sin mat.

Det kan verka irrationellt när din hund vägrar att röra maten när du är borta men slickar skålen ren så fort du kommer in genom dörren. Du kanske undrar vad som gör att den tappar sin rejäla aptit och återfår den i samma ögonblick som du är tillbaka. Det finns flera förklaringar till detta beteende.  

Hundar njuter av att äta i sällskap med sin matte eller husse

Även om hundar har varit domesticerade i århundraden finns det vissa vargliknande egenskaper som de fortfarande är nedärvda från sina vilda förfäder. Vargar jagar och äter i flock och även hundar har ett liknande behov av en känsla av gemenskap.

Din hund kommer att känna sig tryggare när den är i din närhet och detta blir tydligare under måltiderna. 

Tidiga rutiner och matvanor kan göra att hunden ej vill äta själv

Hundägare kan utan att veta om det skapa en rutin och vana hos hunden att du alltid är med när den äter. Detta kan delvis bero på den träning som hunden fick när den var valp. Under dessa träningspass kan ägarna ha överöst hunden med verbalt beröm när hunden åt upp sina måltider ordentligt.

Detta får ofta hundarna att förvänta sig att ägaren ska vara fysiskt nära dem under varje måltid. När denna förväntan inte uppfylls blir hunden naturligtvis förvirrad och ibland till och med upprörd och vägrar att äta.

När hunden känner fara, glömmer den ofta maten

När ägaren inte är närvarande i samma rum blir vissa hundar nervösa och rädda. Som en försvarsmekanism uppmanar deras hjärnor dem att gå in i ett “vakthundsläge”. Hundens hjärna är alltför upptagen med att bedöma hoten.

Hunden väntar vanligtvis vid dörren eller håller utkik från fönstret, redo att avvärja eventuella inkräktare och hunden fortsätter att vara i detta tillstånd tills husse eller matte återvänder. Under den här tiden håller sig hunden i ett högt beredskapstillstånd och mat är inte längre deras prioritet.

Hundar förknippar ägarens närvaro med en säker miljö

Medan vissa hundar är bekväma med tanken på att tillbringa några timmar ensamma, är andra mer känsliga. Husse eller mattes frånvaro kan göra att hunden hunden kan börja känna sig otrygg och gör att den får en förändrad riskuppfattning.  

Vardagsljud som en väckarklocka som ringer, ett biltuta eller till och med ett bullrigt byggnadsarbete som pågår på grannens bakgård kan göra hunden orolig och ibland till och med rädd. Under dessa stunder kan hunden inte äta på egen hand. Den behöver sin husse eller mattes lugnande närvaro innan den återupptar sina normala aktiviteter.

Hundar ser måltiderna som en möjlighet att knyta band till sina ägare

Precis som i det vilda med vargflockarna ger det att äta tillsammans hundarna en känsla av trygghet och kamratskap. I avsaknad av andra flockdjur ser hunden sin ägare som sin främsta följeslagare. Att äta i ägarens närvaro stärker deras ursprungliga känsla av samhörighet.

Din hund kan se ätandet som en social aktivitet där den får knyta band och få lite kvalitetstid med dig. Om du inte är närvarande i rummet blir det en naturlig tendens för din hund att vänta på att du återvänder till rummet innan den fortsätter med sin måltid.

Separationsångest gör att hundar tappar aptiten

Ibland har hundar svårt att acceptera att deras ägare går ut ur hemmet då och då. Vissa hundar klarar av att tillbringa några timmar på egen hand, men andra klarar inte av frånvaron och blir överdrivet oroliga. 

Om din hund blir orolig varje gång du går ut ur ett rum eller går ut för att uträtta några ärenden lider din hund troligen av separationsångest.

Om en hund lider av separationsångest kan det också göra att den förlorar aptiten. Vissa hundar vägrar till och med att äta hundgodis eller tugga på ett ben om de lider av separationsångest. 

Här är en video som visar hur en hund lider av separationsångest och vad man kan göra åt det:

Hundar kan bli stressade när ägaren är borta

Det finns en mängd känslor som går igenom din hunds sinne när du inte är i närheten. Din frånvaro kan orsaka stress hos din hund, vilket i sin tur kan påverka hundens ätbeteende. Det kan handla om allt från sorg och nervositet till extrem ångest.

Att introducera nya husdjur eller andra människor har också visat sig vara stressigt för hundar. Hundar är vanligtvis rutinbundna, och varje förändring i en etablerad rutin kan orsaka stress och minska hundens lust att äta. Under en sådan tid tenderar hundar att äta endast när de känner sig trygga, troligen i sin ägares närvaro.

Hundens revirkänsla kan göra så att den inte äter 

Hundar har medfödd revikänsla Ibland får de en känsla av skydd och trygghet genom att vara i närheten av sin ägare. Deras känsla av revir förändras ständigt när ägaren flyttar från en plats till en annan. 

Det är lätt att förstå varför hundar kan bli oroliga när ägaren är borta. Det påverkar deras revirkänsla och gör det svårt för dem att slappna av. När ägarna återvänder återställs dock revikänslan och då är hunden redo att äta igen.

Hundens självförtroende och trygghet

När husse och matte inte är i närheten verkar hundar ofta förvirrade och osäkra på om de ska fortsätta med sina normala aktiviteter. Hundar väntar vanligtvis på en signal från ägaren, eller med andra ord, på ägarens tillåtelse innan de kan fortsätta med någon aktivitet, inklusive att äta.

Det är denna brist på självförtroende hos hunden som hindrar den från att utföra sina rutinaktiviteter tills den får klartecken från ägaren. Boken Lucky Dog Lessons tar upp hur man kan hantera några av dessa grundläggande beteendeproblem. 

Slutsats 

Det är normalt att din hund letar efter dig när den äter sin mat, men den måste också vara lika bekväm med att äta ensam när du inte är i samma rum som den. 

Ångest och stress gör att de är mer inriktade på att skydda sitt revir än att fokusera på sin mat. Detta kan lätt åtgärdas genom att träna hunden att vara ensam och uppmuntra den att äta sina måltider själv, även när du inte är i samma rum. 

Oavsett vad orsaken är, går det oftast att lösa med träning, uthållighet och stor mängd tålamod. Lycka till!

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more