Kan hundar dela matskål? Vad anser experterna?

Author:

Published:

Updated:

Två valåar som äter ur samma matskål

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Hundar anses vara människans bästa vän. De har varit domesticerade i århundraden och har levt tillsammans med människan. I många fall har vi också mer än en hund, och en fråga som ofta uppstår då är: Kan hundar dela matskålar? Är det säkert? Vad säger experterna?

Hundar kan dela matskålar om de är friska. I praktiken bör detta dock undvikas. Om en hund inte äter ur sin egen skål finns det inget sätt att avgöra hur mycket varje hund äter. Att använda samma skål ger dig inte heller möjlighet att anpassa en viss hunds diet. Hundar vaktar ofta sin mat och det kan uppstå aggresivitet som enklare hanteras om hundarna ej delar matskål. 

I artikeln diskuteras hundarnas ursprung, problemen med att dela en matskål och tips om hur man matar flera hundar i hemmet.

Hunden: Människans bästa vän

Hundar sägs ha utvecklats från gråvargar. De är i första hand köttätande djur. Man tror att hundar och människor för första gången umgicks med varandra för 15 000 år sedan som jägare och samlare. 

Hundar är av olika storlek: den minsta kända hunden är en Yorkshire Terrier på 9,5 cm. och den vägde endast 113 gram. Den största registrerade hunden var en Saint Bernard med en längd på 250 cm och vägde 167,7 kg.

Även om hundar sägs ha utvecklats från vargar finns det flera skillnader mellan dem:

 • Hundar rapporteras ha 20 % mindre skallar och 30 % mindre hjärnor.
 • Hundar har i allmänhet en mer välvd panna och ett karakteristiskt “stopp” mellan näsan och pannan.
 • Vargar har mer utvecklade käkmuskler.
 • Till skillnad från hundar har vargar inga bakben som är försvagade.
 • Hundar går in i fortplantningscykeln två gånger om året, till skillnad från vargar som gör det årligen.
 • Hundens hud är oftast tjockare än vargens.
 • Hundar har mindre klor än vargar och deras svansar tenderar att böjas uppåt.

En hund utför olika aktiviteter i ditt hushåll. Det handlar om allt från att driva boskap, jaga, dra last, skydda, vara sällskap, hjälpa polisen och militären till att hjälpa funktionshindrade personer och delta i terapeutiska roller. Förutom sina vanliga sinnen sägs en hund vara känslig för jordens magnetfält som om de har en ett kompas.

Precis som människor lider hundar också av sjukdomar som höft- och armbågsdysplasi, dövhet, blindhet, gomspalt, lungstenos ochPatella. De är också de kan också få artrit, diabetes, tandproblem, cancer och hjärtsjukdomar. 

Både aloe vera, begonia, choklad, lök, vitlök, vindruvor och hartser samt macadamianötter giftiga för hundar. Nikotin från tobak är också skadligt för hundar. Hundar har en genomsnittlig livslängd på 10-13 år. 

En hund blir könsmogen vid sex till tolv månaders ålder. Hundar har en dräktighetsperiod på 58-68 dagar. En hund föder i genomsnitt sex valpar åt gången.

Eftersom hundar är den äldsta domesticerade arten kan de förstå och kommunicera med människor. Man tror faktiskt att människan valde hundar på grund av deras goda beteende. Hundar har i allmänhet mindre aggression och rädsla jämfört med vargar.  

Kan hundar dela samma matskål? Är det säkert?

När du har fått en lite djupare bild av hundar generellt., kan du dra slutsatsen att det inte är lämpligt att mata dem från samma skål. Om du gör det kan du inte veta vilken hund som äter hur mycket. Om de blir sjuka är det första din veterinär vill veta hur mycket din hund äter.

Generellt sett är det också lämpligt att hålla koll på hundarnas aptit. Aptiten påverkas i de flesta fall vid ett sjukdomstillstånd. En hunds aptiti för mat kan leda till fetma, medan en dålig aptit kan leda till undernäring. 

En förändring i hundens aptit är därför en viktig indikator på hundens hälsa. Detta kan endast göras om varje hund har sin egen matskål.

Ibland kan den dominerande hunden i hushållet skrämma de mer undergivna hundarna att äta mindre. Den dominerande alfahunden kommer garanterat att hååla undan de andra hundarna under måltiderna. Detta kommer att orsaka obalans i kosten bland alla dina hundar. Ett sådant beteende kan i längden utvecklas till ett stort problem

Om någon av dina hundar behöver ett specifikt foder av medicinska orsaker kan du inte hindra de andra hundarna från att äta hans del av måltiden. Eftersom alla hundar blir vana vid att äta från samma skål kommer den drabbade hunden att få mindre av specialkosten, och andra hundar kan skadas på grund av de ingredienser som tillsätts i måltiden.

Att äta från samma skål kan också leda till aggressivitet och hundslagsmål. Vilket kan leda till att hundarna skadar varandra. Många hundar har en tendens att vakta och skydda sin mat vilket i det var ett naturligt betenede nät 

Tips för att utfodra flera hundar i ditt hem

Om du har flera hundar hemma kan det ibland vara lite hektiskt. För att underlätta utfodringen kan du träna dina hundar enligt nedan: 

 • Mata hundarna i olika rum: Om du har möjlighet så kan du utfordra hundarna i olika rum, så hålls de isolerade från varandra
 • Tolerera inte att hunden visar aggesivitet och vaktar sin mat. Det är viktigt att vara tydlig och konsekvent att du inte tolererar dett betende. Detta är ofta ett nedärvt betende från när hundar var vilda. De vaktar sin mat för de vet inte när de får äta nästa gång. Därför är det viktigt att maten utfodras konsekvent och på samma tid. Hundar har en “inbyggd klocka”. Så är du konsekvent med mattiderna kommer de lära sig när det är dags för utfodring och då minskar deras oro över mat.
 • Låt hunden får arbeta för maten. Du bestämmer när hunden får äta, så låt hunden sitta eller ligga under tiden du förbereder maten och ställer ut den på golvet. Du ger sedan hunden tillåtelse att gå till sin mat på ditt kommando. Detta bör du redan införa när hunden är valp. Har du flera hundar så lär du dina hundar att en i taget går till sin matskål, lär dem lyssna till sitt namn och på ditt kommando ge dem tillåtelse att gå till maten.
 • Du bör även alltid utfodra din hund efter promenad eller efter träning och/eller arbete. Då efterliknar man hundens naturliga instinkter dvs. jaga först äta sen. Hundar mår även inte bra av träna efter att de precis har ätit då de behöver smälta sin mat.
 • Flockledaren äter först. Tänk på turordningen i hushållet, låt inte hundarna äta innan er egen middag. Dett är återigen ett nedärvt betende i det vilda äter alltid alfahunden/vargen först efter en lyckad jakt. Så låt din hund äta efter att familjen har ätit middag, så blir det enklare för hunden att förstå sin plats i “flocken”.
 • Sätt en tidsgräns för måltiderna: Se till att hundarna äter upp sina måltider. Utfodra på en och samma tid och avsluta efter en förutbestämd tid. När tiden är slut tar du bort matskålarna från de avsedda uteplatserna.
 • Använd inte måltiden för generell hundträning. Undvik att använda måltiden för allmän utbildning. På så sätt kan hundarna äta lugna måltider vilket underlättar matsmältningen.

Slutsats

Nu har du fått en större förståelse om varför du inte skall låta dina hundar dela matskål. 

 • Det är svårt att veta hur mycket respektive hund äter. Det är risk för att den dominerande hunden inte tillåter de andra hundarna att äta i samma utsträckning.
 • Det är också direkt olämpligt attt låta dina hundar dela matskål med tanke på att hundar ofta vaktar sin mat och de kan leda till agesisvitet och hundslagsmål. Där både hundar och hundägare kan komma till skada.
 • Det är också svårt att lära hundarna ett korrekt betende om de inte äter individuellt.

Generellt sett är hundar underbara följeslagare och om de tränas på rätt sätt kan det vara en barnlek att mata dem. Initialt kan du dock behöva ha lite tålamod för att sätta rutiner och vara tydlig med vem som bestämmer.

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more