Kan hundar äta kanel: Det här behöver du veta

Author:

Published:

Updated:

Kan hundar äta kanel?

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Kanel är en populär krydda ofta använd i matlagning och bakning för dess doft och smak. Men som hundägare kanske man undrar om det är säkert att låta sin hund äta kanel. Även om människor kan njuta av denna krydda utan problem, kan det vara annorlunda för våra hundar?

Kan hundar äta Kanel? Generellt sett är kanel inte giftigt för hundar och de kan konsumera det i små mängder utan att skada sin hälsa. När kanel blandas med livsmedel är det oftast inte tillräckligt för att vara problematiskt. Dock är det alltid viktigt att övervaka mängden kanel din hund får i sig och att inte glömma bort att likt allt som är kryddigt eller fettrikt så finns det alltid en risk för magproblem hos hundar.

Kan hundar äta kanel?

Kanel är en populär krydda som många människor har i sina hem, men kan hundar äta kanel? I små mängder är kanel inte giftigt för hundar och kan faktiskt ha vissa hälsofördelar. Det är viktigt att övervaka mängden kanel som din hund konsumerar och undvika att ge dem stora mängder, eftersom det kan leda till hälsoproblem.

En tillräckligt stor mängd kanel, till exempel en matsked eller mer, kan orsaka kräkningar, diarré, lågt blodsocker, förändringar i hjärtfrekvensen eller leverförgiftning. Om din hund råkar få i sig en stor mängd kanel är det viktigt att kontakta en veterinär så snart som möjligt.

Det finns olika varianter av kanel, men den typ som kallas ceylonkanel anses vara säkrast för hundar att äta. När man ger kanel till sin hund bör man begränsa mängden till en tesked eller mindre per portion som en tillfällig godis.

Här är några punkter att tänka på om din hund äter kanel:

 • I små mängder är kanel inte giftigt för hundar.
 • Stora mängder kan orsaka hälsoproblem, såsom kräkningar, diarré, lågt blodsocker och förändringar i hjärtrymen.
 • Ceylonkanel är säkrast för hundar att konsumera.
 • Begränsa mängden kanel till en tesked eller mindre per portion som en tillfällig godis.

Om du är osäker på om din hund kan äta kanel eller om de behöver veterinärvård på grund av kanelintag, rekommenderas det att du konsulterar en veterinär för råd.

Potentiella problem med kanel

Socker och kräkningar

Kanel i sig är inte giftigt för hundar, men det kan orsaka vissa problem om det ges i för stora mängder. Ett av problemen är att kanel ofta konsumeras tillsammans med socker, vilket kan leda till kräkningar hos hundar. Höga nivåer av socker är inte bra för hundar och kan orsaka magbesvär. För att undvika detta, är det viktigt att ge hundar endast en liten mängd kanel och se till att den är fri från socker eller andra sötningsmedel.

Diarré och förgiftning

För mycket kanel kan också leda till diarré och andra matsmältningsproblem, särskilt hos mindre hundraser som äter en stor mängd kanel på kort tid. Stora mängder kanel kan orsaka matsmältningsproblem som kräkningar och diarré, vilket kan vara mycket obekvämt för din hund.

Det är viktigt att känna till de potentiella riskerna med att ge hundar alltför mycket kanel och att vara observant på tecken på att din hund kan ha konsumerat för mycket. Om din hund visar tecken på magbesvär eller andra problem, är det viktigt att kontakta en veterinär för råd och behandling om det behövs.

För att minimera risken för problem med kanel är det bäst att ge din hund endast en liten mängd kanel och övervaka dess effekter. Hos mindre hundraser kan det vara bra att tänka på att 50 mg kanel per kilo kroppsvikt och dag är en säker mängd för dem att konsumera.

 • Håll alltid koll på hur mycket kanel din hund får i sig
 • Undvik att ge hundar kanel med socker eller andra sötningsmedel
 • Kontakta en veterinär om din hund uppvisar tecken på magbesvär eller andra problem efter att ha ätit kanel

Kanel som krydda och ingrediens

Kan hundar äta kanel?

Kanel är en populär krydda och ingrediens som används i många recept runt om i världen. Den har en söt och varm smak som passar bra i både söta och salta rätter. Kanel används ofta i bakverk, desserter och drycker, såväl som i vissa maträtter.

Några exempel på mat där kanel används som krydda är:

 • Äppelpaj
 • Kanelbullar
 • Glögg
 • Couscous
 • Garam Masala kryddblandning

Det är också viktigt att notera att kanel finns i två varianter: kassiakanel och ceylonkanel. Ceylonkanel anses vara den äkta varianten och har en mildare och finare smak, medan kassiakanel är mer vanligt förekommande men har en starkare och mer bitter smak.

När det gäller att använda kanel som ingrediens i sammanhang där hundar kan komma i kontakt med den, är det viktigt att vara försiktig. Samtidigt som kanel i sig inte är giftigt för hundar att äta i små mängder, finns det många recept som innehåller ingredienser som kan vara skadliga och giftiga för hundar, såsom:

 • Choklad
 • Russin
 • Muskot

I dessa fall är det bäst att motstå frestelsen att låta din hund äta bakverk och rätter som innehåller dessa ingredienser.

Det är också viktigt att komma ihåg att även om kanel i små mängder inte är skadligt för hundar, kan för stora mängder ändå orsaka hälsoproblem. Det rekommenderas därför att övervaka mängden kanel som din hund konsumerar och undvika att ge kanel till hundar med kända hälsoproblem.

Man bör även undvika att ge hundar mat som innehåller mycket ost. Även om vissa sorter av ost kan vara säkra för hundar att äta i små mängder, kan stora mängder ost orsaka magbesvär och andra problem.

Kanel och diabetes

Fördelar för blodsockernivåerna

Kanel har visat sig ha positiva effekter på att sänka blodsockernivåerna hos hundar, vilket kan vara särskilt användbart för hundar som lider av diabetes. Dess bidrag till att reglera blodsockret kan hjälpa hundar att ha bättre kontroll över sina symtom. Kanel kan därför vara en del av den behandling som rekommenderas av en veterinär för hundar med diabetes.

Effekt på matsmältning

Förutom fördelarna för blodsocker, kan kanel även hjälpa hundar att förbättra deras matsmältning. Det kan bidra till att minska gas och andra matsmältningsproblem. Genom att framförallt använda ceylonkanel i små mängder, kan hundar dra nytta av dess matsmältningsfrämjande egenskaper utan några skadliga bieffekter.

Inflammation

Kanel har antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att minska inflammation hos hundar. Dessa egenskaper kan vara särskilt användbara för hundar med kroniska hälsoproblem och för de som lider av smärta eller svullnad i lederna. Genom att inkludera små mängder kanel i hundens kost kan det därför bidra till att lindra inflammatoriska symtom och förbättra hundens välmående.

I korthet kan kanels effekter på diabetes, blodsocker, matsmältning och inflammation vara fördelaktiga för hundar. Det är dock viktigt att alltid rådfråga en veterinär för att säkerställa att kanel används på rätt sätt och i korrekta mängder för den enskilda hunden.

Säker konsumtion av kanel för hundar

Det rekommenderas att hundar endast ges kanel i mycket små mängder. Ett bra sätt att göra detta är att inkludera kanel i din hunds kost genom att tillsätta en liten mängd av kryddan i deras foder. Detta kan hjälpa till att ge hunden fördelarna med kanel, såsom antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper, utan att utsätta dem för potentiella risker.

För att säkerställa en säker konsumtion av kanel för hundar, bör man vara medveten om vilken typ av kanel som används. Som vi nämt innan anses Ceylonkanel vara säkrare för hundar att äta jämfört med andra varianter eftersom den innehåller lägre halter av kumarin. Det är också viktigt att övervaka din hunds reaktion på kanel, eftersom varje husdjur är unikt och kan reagera annorlunda på denna krydda.

Följande är några riktlinjer för säker konsumtion av kanel för hundar:

 • Använd endast små mängder kanel och undvik överdriven konsumtion.
 • Föredra ceylonkanel över andra varianter på grund av dess lägre kumarin innehåll.
 • Blanda försiktigt kanel i din hunds foder för att undvika koncentration av kryddan.
 • Observera din hunds reaktion på kanel och justera konsumtionen vid behov.

Genom att vara uppmärksam på dessa riktlinjer och ha en klok användning av kanel i din hunds kost, kan du njuta av de potentiella hälsofördelarna som kryddan erbjuder utan att oroa dig för negativa konsekvenser för ditt husdjur.

Hundar och antioxidanter

Kanel är en krydda som ofta används som en antioxidant hos människor och kan sänka blodsockret. Det finns i flera kosttillskott som är avsedda för personer med diabetes och andra kroniska hälsoproblem. Men när det gäller hundar är det inte helt klart om de har något att vinna på att äta denna krydda.

Även om kanel inte är giftigt för hundar, kan det orsaka irritation på hundens hud och mag-tarmkanal, särskilt vid stor konsumtion. För att minimera riskerna är det bäst att inte strö kanel över hundens foder.

I vissa fall kan bakverk innehålla kanel, vilket kan få hundägare att undra om deras fyrbenta vänner kan njuta av dessa godsaker. Även om kanelen i sig inte är skadligt för hunden, kan bakverk innehålla höga halter av kalorier och fett. Det är därför viktigt att överväga hundens övergripande hälsa och undvika att ge den sådana sötsaker.

När det gäller antioxidanter finns det andra kryddor och livsmedel som är säkrare för hundar att konsumera. Till exempel:

 • Basilika: En doftande ört som är rik på antioxidanter med antivirala och antimikrobiella egenskaper.
 • Ingefära: Används ofta för att lindra magbesvär och har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.
 • Persilja: En grön ört som innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler, och kan stödja en god munhygien hos hunden.
 • Gurkmeja: Känd för sina antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper, gurkmeja kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation hos hundar.

Sammantaget är det viktigt att vara medveten om hur olika livsmedel och kryddor påverkar hundars hälsa och att söka efter säkrare och mer lämpliga alternativ när det gäller antioxidanter. En sund och balanserad kost är avgörande för att upprätthålla våra fyrbenta vänners välmående.

Bieffekter Och Hälsoproblem

Magbesvär Och Högt Blodtryck

Kanel i små mängder kan vara säkert för hundar, men överdriven konsumtion kan leda till magbesvär och högt blodtryck. Kanelbullar och andra produkter som innehåller kanel är ofta fulla med socker och fett, vilket kan orsaka problem för hundens mag-tarmkanal.

 • Risk för magbesvär:

  • Gas
  • Uppsvälldhet
  • Diarré
  • Kräkningar
 • Risk för högt blodtryck:

  • Ökad hjärtfrekvens
  • Ökad blodgenomströmning

Hundägare bör vara försiktiga med att ge kanel till sina husdjur och hålla sig till små mängder, till exempel en tesked eller mindre.

Infektioner Och inandning

Även om kanel har antibakteriella och antifungala egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa infektioner, kan överexponering för kanel också orsaka problem för hundens andningssystem. Inandning av kanel kan leda till hosta och irritation i luftvägarna. Hundar kan också vara känsliga för oljor i kanel, vilket kan förvärra känslig hud.

 • Andningsproblem:
  • Hosta
  • Luftvägsirritation

För att undvika dessa bieffekter bör hundägare noggrant övervaka sina hundars kanelintag och kontakta veterinärer vid eventuella tecken på problem. Det är också viktigt att undvika att låta hunden få tillgång till kanel genom hushållsprodukter, särskilt om produkterna innehåller höga halter av salt eller andra potentiellt skadliga ingredienser.

Säkra alternativ för hundar

Det finns flera säkra alternativ som du kan bjuda din hund på istället för kanel. Här listar vi några av de populära och säkra livsmedel som kan vara bra för din hund:

 • Morötter: Morötter är en lågkalorisk och näringsrik grönsak som hundar kan njuta av. Morötter är rika på betakaroten, vitamin A och fiber som kan hjälpa till att förbättra deras syn, hud och pälskvalitet.

 • Ägg: Ägg är en utmärkt proteinkälla för hundar och kan ges kokta eller råa. De innehåller aminosyror, fettsyror och vitaminer som är bra för din hunds hälsa.

 • Lax: Lax är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror som hjälper till att stödja immunsystemet, hjärnan och leder hos din hund.

 • Blåbär: Blåbär är en naturlig källa till antioxidanter och vitaminer som stärker hundens hälsa. De kan ges som en hälsosam godbit i måttlig mängd.

 • Popcorn: Popcorn utan salt och smör kan vara en oskadlig och rolig godbit för hundar. Se till att popcornen är ordentligt poppade så att de inte utgör en kvävningsrisk.

 • Jordnötssmör: Jordnötssmör som inte innehåller sötningsmedlet xylitol är säkert för hundar att äta i mindre mängder. Det är en utmärkt källa till protein, nyttiga fetter och vitaminer.

Undvik följande livsmedel, då de kan vara skadliga eller giftiga för hundar:

 • Vindruvor: Vindruvor och russin kan leda till njursvikt hos hundar och bör undvikas. Symptom att vara uppmärksam på är kräkningar, diarré, aptitlöshet och svaghet.

 • Muskotnöt: Muskotnöt är giftigt för hundar och kan orsaka neurologiska och magproblem, så håll det borta från dem.

 • Cashewnötter och macadamianötter: Dessa nötter kan vara giftiga för hundar och kan leda till symtom som kräkningar, tremor, feber och svaghet. Det är bäst att undvika att ge dem till din hund.

Källor

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more