Kan hundar äta lax: En snabbguide för hundägare

Skribent:

Publiserad:

Uppdaterad:

Lax

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Att veta om hundar kan äta lax och om det är säkert eller inte för deras övergripande hälsa är viktigt för många hundägare. Lax är en populär fisk för människor att äta och det används också ibland i hundmat. Innan du ger din hund denna typ av fisk är det viktigt att förstå hur det kan påverka din fyrbenta vän och vilken typ av tillagning som kan vara lämplig.

Ja, hundar kan äta lax i lagom mängder och om den är rätt tillagad. Lax är en utmärkt proteinkälla som är full av omega-3-fettsyror och kan hjälpa till att förebygga och minska kroniska inflammationer hos hundar. Vilket kan förebygga utvecklingen av sjukdomar som artrit. Förutom de hjärtliga fettsyrorna är lax också en bra källa till magnesium, zink och protein.

Om du bestämmer dig för att ge din hund lax som en del av deras diet är det viktigt att den är ordentligt tillagad. Rå eller dåligt tillagad lax kan vara skadlig för hundar och leda till sjukdomar med potentiellt livshotande konsekvenser. Därför är det bäst att servera laxen kokt och utan ben eller kryddor för att garantera att det är säkery för ditt husdjur att äta.

Kan hundar äta lax

Hundar kan absolut äta lax, och det kan vara en hälsosam del av deras kost. I de följande avsnitten kommer vi att gå igenom olika former av lax och dess påverkan på hundar.

Rå Lax

Det rekommenderas inte att ge din hund rå lax, eftersom det kan innehålla parasiter eller bakterier som kan vara skadliga för hunden. “Sushilax” kan du ge din hund utan risk. Om du planerar att ge din hund färsk lax, se till att den är välkokt för att döda eventuella skadliga organismer.

Tillagad Lax

Tillagad lax är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror, vitaminer och mineraler för hundar. Se till att fisken är benfri och inte överkryddad eller saltad när du ger den till din hund. Många kommersiella hundmatsprodukter innehåller lax som en av ingredienserna, vilket gör det enkelt att integrera i din hunds kost.

Kokt fisk

Kokad och benfri fisk, inklusive lax, är ett säkert och näringsrikt alternativ för hundar. När du serverar fisk till din hund, se till att den är friterad utan panering eller extra kryddor som kan vara skadliga.

Rökt lax

Rökt lax kan vara mindre lämplig för hundar eftersom det ofta är högt i salt, vilket kan leda till dehydrering och natriumförgiftning om konsumeras i stora mängder. Om du väljer att ge din hund rökt lax, ge det i mycket små mängder och bara som en sällsynt behandling.

Stillahavslax

Stillahavslax är en säker och näringsrik fisk för hundar att äta, så länge den är väl tillagad och benfri. Det är en bra källa till omega-3-fettsyror, som hjälper till att stödja hundens immunsystem, hjärna och ledhälsa.

Vildfångad Lax

Vildfångad lax är ett bra alternativ för din hund eftersom den ofta innehåller färre miljögifter och antibiotika än odlad fisk. Som med alla fisktyper, se till att vildfångad lax är väl tillagad och att eventuella ben har tagits bort innan du ger den till din hund.

Näringsämnen i lax

Lax är ett utmärkt val av protein- och näringsämnerika livsmedel för människor, men det är också bra för hundar om du serverar det på rätt sätt. I detta avsnitt kommer vi att diskutera de viktiga näringsämnen i lax som bidrar till hundens goda hälsa.

Protein i lax

Lax är rik på protein, vilket är viktigt för att bygga och underhålla muskler och andra kroppsvävnader. Tre uns kokta, odlad atlantisk lax innehåller över 18 gram protein. Detta hjälper hundar att förbli friska och aktiva genom att stärka deras muskelmassa och hålla dem i god form.

Essentiella fettsyror

Förutom protein, innehåller lax också omega-3-fettsyror. Tre uns av odlad atlantisk lax innehåller över 1900 mg Omega-3-fettsyror. Dessa essentiella fettsyror bidrar till att förebygga och minska kroniska inflammationer som kan vara skadliga för hundars hälsa, till exempel artrit. Omega-3-fetter stärker också hundens immunförsvar och förbättrar kvaliteten på deras päls och hud.

Vitaminer och mineraler

Lax innehåller också många viktiga vitaminer och mineraler som är bra för hundar:

 • B12-vitamin: Tre uns kokt lax ger över 2 mcg B12-vitamin, vilket är viktigt för normal nervfunktion och produktion av röda blodkroppar.
 • Niacin: Lax har nästan 7 mg niacin per tre uns, vilket bidrar till att förbättra cirkulationen och nervfunktionen hos hundar.
 • Selen: Lax innehåller över 35 mg selen per tre uns, vilket är en antioxidant som kan skydda hundens kropp från skador orsakade av fria radikaler.
 • Fosfor: Lax är också rik på fosfor (över 200 mg per tre uns), vilket bidrar till friska tänder och starka ben hos hundar.

Lax är en hälsosam och näringsrik mat för hundar, men det är viktigt att servera den i små portioner och i rätt form. Tillagd lax är det rekommenderade formatet, eftersom rå lax kan vara farlig för hundar att äta.

Potentiella risker med lax

Det finns några potentiella risker när det gäller att ge lax till hundar. Dessa risker beror på faktorer såsom hur fisken är tillagad, hur mycket hunden får och dess hälsotillstånd. I denna sektion kommer vi att täcka några av de potentiella riskerna som finns med lax, inklusive kvicksilver, parasiter, bakterier och PCB.

Kvicksilver

Lax kan innehålla låga nivåer av kvicksilver, en tungmetall som kan påverka hälsan negativt hos både människor och djur. För det mesta är kvicksilverhalten i lax låg och på säkra nivåer. Det är dock viktigt att begränsa intaget av lax för att undvika kumulativa effekter av kvicksilver i hundens kropp och minska risken för kvicksilverförgiftning.

Parasiter

När lax är rå kan den bära parasiter som kan vara skadliga för hundar. Dessa parasiter kan orsaka sjukdomar och infektioner i hundens matsmältningssystem. För att förhindra detta är det viktigt att tillaga laxen ordentligt innan du ger den till din hund. Genom att tillaga laxen kommer du att döda eventuella parasiter och minska risken för infektion.

Om du ger din hund odlad lax från Norge, så är risken i princip obefintlig, då laxen får pellets som föda. Vi människor kan äta den rå, så kan även våra fyrbenta vänner.

PCB

PCB (Polychlorinated Biphenyls) är miljöföroreningar som har förbjudits, men som fortfarande kan hittas i miljön. Dessa kemikalier ackumuleras i vattenlevande organismer, inklusive fiskar som lax. PCB kan påverka hundars hälsa negativt och orsaka problem med immunsystemet, levern och hormonerna. Trots att lax generellt inte innehåller höga nivåer av PCB, är det viktigt att inte överfodra din hund med lax och att variera hundens kost för att modifiera exponering för dessa kemikalier.

Lax I Hundfoder

Laxolja I Hundmat

Laxolja är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror, vilket är bra för hundars hälsa. Omega-3 har många hälsofördelar för hundar, som att främja en frisk och glänsande päls, understödja ett starkt immunförsvar och minska inflammation. Laxolja kan därför finnas som ett tillskott i många hundfoder och är en populär ingrediens för att öka hundarnas intag av omega-3-fettsyror.

Färsk lax i hundfoder

Färsk lax är också en utmärkt källa till animaliskt protein för hundar. Genom att inkludera färsk lax i hundfoder får hundarna ta del av alla de fördelar som lax, och dess omega-3-innehåll, kan erbjuda. Men det är viktigt att notera att för mycket lax eller att mata hunden lax för ofta kan orsaka problem, som orolig mage. Det är också viktigt att se till att laxen är ordentligt tillagad och fri från ben innan den ges till hunden.

Andra fisksorter

Utöver lax finns det andra fisksorter som kan inkluderas i hundfoder för att ge hundar den näring de behöver. Vitfisk, torsk, gös, flundra, sill, gädda och abborre är några exempel på hälsosamma fiskarter för hundar. Tonfisk bör däremot begränsas eller undvikas, eftersom den kan innehålla höga halter av tungmetaller och andra farliga ämnen. Det är viktigt att alltid se till att fisken är ordentligt tillagad och fri från ben innan den ges till hunden.

När det gäller fisk i hundfoder är det bra att variera mellan olika sorter, samt att kombinera fisk med andra proteinkällor som kött och ägg, för att erbjuda en balanserad och näringsrik kost för hunden.

Så här hanterar du lax för din hund

Det är viktigt att hantera lax på rätt sätt innan du ger det till din hund för att undvika potentiella hälsorisker och ge din hund säker och hälsosam mat. Här kommer vi att gå igenom några vanliga sätt att förbereda lax och vad du bör tänka på när du ger lax till din hund.

Kryddad och friterad mat

Kryddad och friterad mat är generellt inte bra för hundar då det kan orsaka magproblem och övervikt. När du ger din hund lax, undvik att använda kryddor och starka såser. Ge hunden enbart tillagad, okryddad lax utan ben. Friterad lax bör också undvikas eftersom den extra oljan och fettet inte är hälsosamt för hundar.

Saltad lax

Saltad lax, såsom gravad lax, är inte rekommenderat för hundar. Salt i höga mängder kan leda till fassaltförgiftning hos hundar och orsaka allvarliga hälsoproblem som yrsel, kräkningar och i värsta fall döden. Därför bör du alltid servera din hund färsk, okryddad och osaltad tillagad lax.

Sushi Och Sashimi

Eftersom råa fiskprodukter som sushi och sashimi kan innehålla skadliga bakterier och parasiter, är det inte lämpligt att ge dessa till din hund. Men risken är i princip obefintlig med odlad lax från Norge.

Sammanfattningsvis är det viktigt att servera din hund säker, hälsosam och lämpligt tillagad lax. Undvik kryddad, friterad och saltad lax, och se till att laxen är ordentligt tillagad innan du ger den till din hund.

Biverkningar av att ge lax till din hund

Kräkningar Och Diarré

Att ge rå lax till din hund kan orsaka en mängd hälsoproblem som inkluderar kräkningar och diarré. Detta beror på att rå lax kan innehålla parasiter och bakterier som kan orsaka sjukdom hos hunden. Om din hund äter rå lax och visar tecken på kräkningar och diarré kan den drabbas av laxförgiftning. Symptomen på laxförgiftning kan inkludera:

 • Diarre
 • Kräkningar
 • Ingen aptit
 • Snabb viktminskning
 • Letargi
 • Feber
 • Svullna lymfkörtlar
 • Uttorkning

Det är viktigt att notera att dessa symtom kan dyka upp upp till en vecka efter att din hund har konsumerat rå lax.

Ben i lax

En annan faktor att överväga när man ger lax till sin hund är att laxen kan innehålla små ben som kan vara farliga för hunden. Dessa ben kan orsaka problem som att fastna i halsen eller tarmarna och kan leda till allvarliga skador eller dödsfall.

Om du väljer att ge kokt lax till din hund, var noga med att ta bort alla ben innan du serverar den. Kokt lax är säkrare att ge till hunden än rå lax eftersom det minskar risken för parasiter och bakterier samt gör det lättare att upptäcka och ta bort eventuella ben.

Så för att undvika riskerna med att ge lax till din hund är det bäst att:

 • Ge endast kokt lax utan ben
 • Servera lax i små mängder som en sällsynt godbit
 • Undvik att ge rå lax eller laxprodukter med ben

Rådgör med din veterinär

Det är alltid en god idé att rådgöra med en veterinär om din hunds kost och matbehov. Detta gäller särskilt om du har några oro eller frågor om att ge din hund lax.

Många hundfoder innehåller lax som en proteinkälla, vilket innebär att lax i sig är lämplig och nyttig för hundar. Det är dock viktigt att förbereda och servera lax på rätt sätt för att undvika eventuella hälsoproblem. Din veterinär kan också ge dig råd om hur mycket lax du bör ge din hund och hur ofta.

Viktiga saker att tänka på

 • Koka laxen först: Om du ger din hund rå lax kan det öka risken för en infektion med parasiter eller bakterier som finns i fisken. Koka laxen innan du ger den till din hund för att säkerställa att den är säker att äta.
 • Undvik att ge din hund friterad, saltad eller kryddad fisk: Detta kan vara skadligt för din hunds mag-tarmkanal och leda till matsmältningsproblem.
 • Laxförgiftning: Om din hund uppvisar symtom som diarré, kräkningar, svaghet eller feber efter att ha ätit lax, ta den till veterinären omedelbart.

Din veterinär kan hjälpa dig att avgöra om lax är lämplig för din hund och hur den bäst kan ingå i din hunds kost. Veterinären kan också hantera eventuella hälsoproblem som kan uppstå om din hund äter lax.

Andra säkra livsmedel för hundar

Det finns flera livsmedel som är säkra och hälsosamma för hundar att äta. Förutom tillagad lax, här är några andra alternativ att överväga:

Kött och proteinrika livsmedel

 • Nötkött: Nötkött är en bra proteinkälla och kan serveras som kokt eller ångad utan kryddor och ben.
 • Kyckling: Kyckling är en annan god proteinkälla som bör serveras kokt eller ångad utan ben och kryddor.
 • Ägg: Ägg kan vara bra för hundar, men bör alltid serveras tillagade för att undvika risker med salmonella.
 • Ost: Ost kan ges i små mängder som godis, men observera att vissa hundar kan vara känsliga för laktos.
 • Tonfisk: Tonfisk kan ges i begränsade mängder, men undvik att ge hundar fisk som innehåller höga halter av kvicksilver.

Grönsaker

 • Potatis: Kokt potatis kan ges som en energikälla, men undvik att servera rå potatis då det innehåller solanin.
 • Morot: Morötter är ett bra alternativ för hundar, eftersom de innehåller betakaroten och fiber. Kan ges råa eller kokta.
 • Gurka: Gurka är säker för hundar att äta i små mängder och är en bra källa till vitamin K.
 • Paprika: Paprika kan ges i små mängder, men gröna paprikor kan vara för stränga på hundars mage.
 • Majs: Majs kan ges till hundar, men undvik att servera hela majskolvar då de kan orsaka kvävning.

Frukt

 • Äpple: Äpple kan ges i små mängder, men undvik kärnorna då de innehåller cyanid.
 • Melon: Melon kan serveras till hundar som en söt, fuktgivande och vitaminberoende behandling.
 • Bär: Bär, såsom hallon och blåbär, kan ges i små mängder som en god och nyttig belöning.

Även om dessa livsmedel är säkra för hundar att äta, är det bäst att erbjuda dem i måttliga mängder för att undvika eventuella matsmältningsproblem. Kom ihåg att hundar har olika livsmedelspreferenser och toleranser, så det är viktigt att tänka på detta när du utforskar nya livsmedel tillsammans med din hund.

Om skribenten

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more