Kan hundar äta ägg? Och hur är det egentligen med äggröra?

Author:

Published:

Updated:

Äggröra på ett fat

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Äggröra är välsmakande, näringsriktigt och gott för oss människor, så det borde också kunna vara en näringsriktig godbit som din hund kan se fram emot. Detta kan dock vara en bra idé eller inte, beroende på vilka ingredienser du lägger till. Om du kan äta äggröra varje dag, kan din hund då också äta det?

Äggröra för hundar är en utmärkt munsbit och ett bra tillskott till din hunds måltider. Undvik dock att tillsätta lök och andra ingredienser i din hunds äggröra, inklusive olja. Människors magar skiljer sig från hundars, så var försiktig när du matar din hund med ägg.

Den här artikeln tar upp allt du behöver veta om äggröra för hundar, inklusive:

 • Fördelar och nackdelar med att hundar äter ägg. 
 • Vanliga problem när du matar hundar med äggröra. 
 • Ge dig tips om hur du förbereder äggröra för hundar och andra kokta äggrätter.

Kan hundar äta ägg?

Du sitter och äter frukost och din hund tigger om mer mat vid matobordet. Vad händer om du matar din hund med några ägg? Är det ok,kan hundar äta ägg?

Hundar kan äta ägg om de tillagas på rätt sätt, eftersom de innehåller protein samt vitaminer och mineraler som riboflavin och selen. Du bör dock ge din hund hela kokta ägg i stället för bara äggvita eller halvkokta ägg. 

Halvkokta ägg ökar risken för salmonellaförgiftning, som kan göra att din hund blir sjuk och uttorkad eller till icg med orsaka blodförgiftning. Fall av sepsis eller blodförgiftning bland hundar är dock sällsynta. De flesta salmonellainfektioner hos hundar resulterar i feber, kräkningar eller ett sämre allmäntillstånd.

Generellt sett har hundar nytta av ägg som hundgodis eller att man blandar i ägg i hundfodret vid måltiderna när de tränar eller de är mycket aktiva. Förutom proteinförstärkningen förser ägg hundar med viktiga fettsyror, vitaminer och mineraler, vilket gör dem perfekta för din hund om du tycker att deras dagliga hundfoder inte täcker deras dagliga näringsbehov.

Vilka fördelar får hundar när de äter ägg?

Hundar får nyttiga näringsämnen när de äter kokta hela ägg. Om du tillsätter andra ingredienser till ägget kan du utan att veta det ge din hund mat som är skadlig för den. Ett annat avsnitt i den här artikeln kommer att tala om dessa ingredienser, men det här avsnittet kommer att fokusera på det goda och det dåliga med att ge ägg till din hund.

Fördelarna med att utfodra din hund med ägg

När du matar din hund med kokta ägg i alla former, inklusive kokta, pocherade eller äggröra, får din li sig protein och andra näringsämnen, nämligen:

 • Fettsyror bidrar till att skapa och upprätthålla celler och till att transportera fettlösliga vitaminer.
 • Biotin och riboflavin förbättrar din hunds hud och päls.
 • D-vitamin främjar friska tänder och ben.
 • Pantotensyra spelar en viktig roll i energiproduktionen.
 • Vitaminerna A, B1, B6, B12, D, E och K främjar normal celltillväxt.
 • Folsyra, kolin och niacin bidrar till cellutvecklingen.
 • Mineraler som selen, kalium, järn, zink, kalcium och andra stödjer hundens ben och muskler.

Nackdelarna med att utfodra din hund med ägg

Även om de är tillagade på rätt sätt kan det uppstå några problem när du matar din hund med för många ägg:

 • Ett större intag av ägg kan göra att hunden blir överviktig.
 • Vissa hundar får gas eller magproblem.
 • Allergiska reaktioner kan förekomma

Hur du matar din hund med äggröra

Det är bäst att ge hunden äggröra som är tillagad utan tillsatser som salt, peppar, vitlök, lök, oljor och andra kryddor som inte är lämpliga för hundar. Dessa ingredienser kan orsaka gastrointestinala besvär och andra problem för din hund.

Du kan dock utan problem lägga till ost i din hunds äggröra, eftersom den ger hunden en mängd näringsämnen och förstärker äggets smak. Innan du matar din hund med äggröra med ost bör du först försäkra dig om att din lurviga vän inte är allergisk mot ingredienserna i osten.

Om du känner dig extra snäll kan du också lägga till kött i hundens äggröra, men se till att du tillagar köttet innan du lägger det i äggröran, eftersom äggröra bara tar några minuter att tillaga. Om du lägger till små tunna bitar som av kött som fisk eller kycklingstrimlor kan du helt enkelt lägga till det råa köttet tillsammans med ägget och koka dem tillsammans.

Kan valpar äta äggröra?

Om du kan ge fullvuxna hundar ägg, kan valpar också äta äggröra? Generellt sett är äggröra säkert för valpar att äta så länge de tillagas på rätt sätt och på ett enkelt sätt. Du bör dock inte mata din valp med äggröra regelbundet eftersom deras magar kan ha svårt att hantera det. 

Valpar behöver också en väl sammansatt kost som inte innehåller människoföda, eftersom de fortfarande växer och behöver rätt näring för att växa upp friska och starka.

Kan du utfodra äggröra till en sjuk hund?

Om din hund är sjuk kan du ge den äggröra, men prata med din veterinär först så att du inte oavsiktligt gör din hund sjukare. 

Ibland kan en sjuk hund vägra att äta på grund av bristande aptit, och att ge den ägg är ett gott alternativ till vanlig hundmat. Det ger dem också en energikick och några näringsämnen som hjälper kan hjälpa den att att bli frisk.

Ännu viktigare är att hundar som lider av proteinförlust eller anemi har stor nytta av äggröra, medan äldre hundar brukar tycka att äggröra är ett bra komplement till sin kost när de åldras. 

Varför ska man inte lägga till andra ingredienser i hundens äggröra?

Hundar bearbetar inte mat på samma sätt som människor, så trots att de får naturliga och hälsosamma ingredienser från människor kan hundar uppleva negativa reaktioner på vissa tillsatser i äggröra, som smör, salt, lök och vitlök. Dessa vanliga ingredienser i äggröra som kan skada din hund.

Smör och olja innehåller en stor mängd fett som med tiden kan ackumuleras och leda till bukspottkörtelinflammation hos din hund. Med tiden kan detta leda till diarré hos hundar, så var försiktig när du lagar ägg till din hund. Kom ihåg att din hund inte kan smälta de typiska oljor som vi använder för matlagning.

Å andra sidan kan för mycket salt uttorka din hund och till och med orsaka diarré, illamående och kräkningar om den äter stora mängder salt. Din hund bör endast konsumera högst 200 mg (0,02 gr) salt. 

Samtidigt innehåller lök och vitlök ämnen som är giftiga för hundar. 

Kan hundar äta äggröra med mjölk?

Hundar kan äta äggröra med mjölk, men du måste försäkra dig om att din hund inte är allergisk mot mejeriprodukter eller laktosintolerant. Annars kan din hund få magproblem på grund av att han inte kan smälta mjölken ordentligt.

Vissa mjölksorter har en hög fetthalt, vilket kan orsaka både kortsiktiga och långsiktiga problem för din hund, till exempel: 

 • Diarré
 • Allergiska reaktioner som klåda eller rodnad
 • En upprörd mage
 • Bukspottkörtelinflammation 
 • Viktökning

Generellt sett bör du undvika att ge valpar äggröra med mjölk. Å andra sidan ger mjölk en smakrik variant av vanlig äggröra för din vuxna hund, så om du kan komma undan med att ibland tillsätta en liten mängd mjölk kan du göra det.

Kan hundar äta äggröra med ost?

På samma sätt som vissa hundar kan reagera dåligt på mejeriprodukter måste du kontrollera hur din hund reagerar på osten innan du ger den mer av den. Hundar kan äta äggröra med ost, och denna måltid ökar faktiskt de näringsämnen de får i sig, men se till att din hund kan hantera det.

Hur ofta ska du ge din hund äggröra?

Nu när du har bestämt dig för att ge din hund äggröra, hur ofta ska du då ge den äggröra till din hund?

Om din hund är aktiv kan den äta äggröra dagligen. Det skulle inte skada dem under en längre tid eftersom din hund, trots äggets höga kaloriinnehåll, kommer att lyckas förbränna dem.

De kan också äta äggröra dagligen så länge det inte överstiger 10 % av deras dagliga kaloriintag. Kom ihåg att ett ägg innehåller cirka 70 kalorier, så tänk på det när du beräknar din hunds kaloriintag.

Om din hund inte är den aktiva typen är det bäst att begränsa äggintaget till en eller två gånger i veckan.

Hur många ägg kan jag ge min hund?

Hur många ägg per måltid ska du ge din hund? Svaret är att det beror på. Medan en mindre hund kanske kan äta ett eller två ägg per dag, har en större hund inga problem med att äta upp till fyra eller fem ägg per dag. Det bästa är att kontakta din veterinär innan du börjar ge din hund ägg.

Du kan dock också ge din hund äggröra som inte överstiger 10 % av deras dagliga kaloriintag. På samma sätt bör du, när du precis har börjat ge din hund äggröra, börja med minsta möjliga mängd så att du kan mäta hur din hunds kropp reagerar på äggen.

Kan jag ge min hund äggröra som hundgodis?

Som vi nämnde tidigare kan du ge din hund äggröra som godis eller till maten. Det är okej och säkert för din hund så länge du kommer ihåg att hålla din lurviga väns äggintag på högst 10 % av deras dagliga kaloriintag. 

Kan hundar få salmonella?

Hundar kan få salmonella, men det är ovanligt. Var dock försiktig och se för säkerhets skull alltid till att du kokar hundens äggröra eller andra äggberedningar ordentligt, vilket dödar äggets salmonellaframkallande bakterier.

Kan hundar få för mycket kolesterol från ägg?

Hundar påverkas inte av kolesterol på samma sätt som människor, så kolesterolet i ägg stör inte hundar. Ofta märker du en viktökning hos din hund innan andra problem uppstår från att äta för många ägg.

Hur du utfordrar du din hund med äggröra

Du kan mata din hund med äggröra genom att servera äggen som en egen godbit eller genom att lägga till äggröra när du utfordrar hundmaten. För att laga äggröra till din hund följer du stegen nedan:

 1. Knäck äggen i en skål och vispa dem tills äggulan och äggvitan blandas.
 2. Du kan också lägga till ost eller redan tillagat kött i hundens äggblandning.
 3. Tillsätt några droppar vatten i en stekpanna och häll i äggblandningen.
 4. Rör om i ägget då och då tills det är genomkokt.

Kan hundar äta andra typer av tillagade ägg?

Hundar kan äta andra äggberedningar än äggröra, inklusive kokta och pocherade ägg. Det är bäst att avstå från att utfodra hunden med råa ägg eftersom det, även om det är ovanligt, fortfarande finns en risk för att hunden kan utveckla salmonella.

Kan hundar äta enbart äggvita eller äggula?

Hundar kan äta bara äggvita eller äggula, men det rekommenderas inte. Att äta enbart äggvita under en längre tid kan orsaka biotinbrist hos hundar, medan enbart äggula ger hunden ofullständiga näringsämnen. Hundar mår bättre avatt äta hela kokta ägg snarare än en äggdel.

Men du vill inte separera äggen, eftersom äggulan innehåller all den smak som hundar älskar. Så för att öka smakprofilen hos de ägg du ger din hund, se till att de innehåller både gulan och vitan.

Kan hundar äta äggskal?

Om du ger din hund äggröra, kan hundar också äta äggskalet? Hundar kan äta äggskal, som är en utmärkt källa till kalcium och fosfor för hundar. 

Rådgör dock med din veterinär innan du ger din hund extra kalcium eftersom vissa valpar inte bör få extra kalcium. Du kan utfodra hundar med äggskal genom att koka och mala skalen för att skapa ett äggskalspulver. Det är en ganska bra lösning för dig eftersom du ändå lagar äggröra till din hund.

Sammanfattningsvis 

Hundar kan äta vanlig och genomkokt äggröra som snacks eller som tillägg till den vanliga hundfodret. Äggröra ger din hund en proteinförstärkning och massor av näringsämnen. Det är dock viktigt att du inte tillsätter kryddor till ägget eftersom de kan orsaka problem för din hund. På samma sätt bör du försäkra dig om att din hund inte är allergisk mot ägg innan du utfordrar ägg eller äggröra..

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more