Vilka vanliga livsmedel kan min hund äta istället för hundmat?

Author:

Published:

Updated:

Flicka som ger sin hund mat

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

När du ska mata din hund och upptäcker att du inte har något hundfoder, funderar du kanske om du kan din hund någon annan mat. Det visar sig att det finns många bra alternativ som du förmodligen har till hands just nu. Men det är också viktigt att veta vilka livsmedel som inte är okej att ge din hund, eftersom fel livsmedel kan orsaka allvarliga hälsoproblem för din hund. 

Om du har slut på hundmat kan en hund äta grönsaker och frukt, till exempel morötter, gröna ärtor och äpplen. Hundar kan också äta kyckling, ägg, lax, pumpa, jordnötssmör och havregrynsgröt. Tillagad mat bör tillagas utan kryddor, som vitlök och lök, eftersom de är skadliga för hundar. 

I den här artikeln beskrivs några säkra och hälsosamma livsmedel som du kan ge din hund i nödsituationer. Den diskuterar också vissa livsmedel som du aldrig bör ge till hundar.  

Livsmedel som hundar kan äta

Här är en lista över livsmedel som hundar kan äta utan problem.

Morötter

Morötter med blast på ett bord

Morötter är lika hälsosamma för din hund som för dig. Dessa grönsaker innehåller stora mängder betakaroten, en A-vitaminprekursor som visat sig förbättra synen hos människor och hundar när den omvandlas till A-vitamin i kroppen. Morötter innehåller betydande mängder B- och K-vitamin, vilket bidrar till att hålla din hund stark och aktiv.  

Dessutom innehåller morötter mycket fibrer, vilket gör att ditt husdjur får en större mängd avföring och förhindrar förstoppning. Morötter kan också förbättra din hunds tandhälsa.

Hundar kan äta råa eller kokta morötter, men råa morötter bör skäras i små bitar eller pinnar för att förhindra kvävning, särskilt viktigt för mindre hundar.

Gröna bönor

Gröna bönor i en korg

Gröna bönor är det bästa valet om din hund är överviktig och är i stort behov av hälsosam och kalorisnål mat. Dessa gröna grönsaker är fulla av nyttiga vitaminer och mineraler, oavsett om de är kokta, hackade eller råa. 

Några av de mest förekommande vitaminerna i gröna bönor är B6, A, C och K. Vitamin A hjälper till att ge en bra hud och främja synen och vitamin C stärker immunförsvaret, vilket gör det till ett bra val om din hund är benägen att bli sjuk. Samtidigt är vitamin K viktigt för blodkoagulationsprocessen.

Dessutom innehåller gröna bönor järn (ett viktigt element i blodproduktionen), protein (bra för muskeluppbyggnad) och kalcium (bra för benutvecklingen). Detta gör denna grönsak särskilt fördelaktig för yngre hundar.  

Precis som morötter hjälper gröna bönor till att förebygga förstoppning på grund av deras höga fiberinnehåll. De kan också ätas råa eller kokta, men gröna bönor bör kokas utan kryddor och större bönor bör skäras i små bitar för att undvika kvävning.

Vissa typer av fisk

Rå lax som blir uppskuren

Även om hundar kan äta fisk rekommenderas inte alla sorters fisk. De säkraste fiskarna för hundar är de kortlivade fiskarterna, t.ex:

 • Lax
 • Sill
 • Sik
 • Torsk
 • Flundra
 • Havskatt
 • Fjällröding

Dessa typer av fisk är i allmänhet säkra att äta för din hund och är rika på proteiner och omega-3-fettsyror, som bidrar till att hålla huden och pälsen friska. Se till att tillaga fisken ordentligt, eftersom rå och otillräckligt tillagad fisk kan bära med sig skadliga bakterier som salmonella och listeria i huden och musklerna. 

Det är bäst att utesluta alla kryddor när du tillagar fisk, och undvik att steka, eftersom fetter i matolja kan utlösa mag- och tarmproblem som bukspottkörtelinflammation. Rensa också fisken ordentligt innan du ger den till din hund. Fiskben är små och kan lätt fastna i munnen, halsen och tarmarna på din hund.

Kyckling

Kycklingfilé som blir uppskuren

Kyckling är ett annat bra foderalternativ för hundar som är lika hälsosamt och säkert som fisk. Kyckling innehåller magert protein och förser din hund med mycket energi. Det innehåller också betydande mängder omega-6-fettsyror som håller din hunds hud frisk. 

Dessutom innehåller kyckling B-vitaminer som hjälper till att förebygga infektioner och bidrar till flera processer i kroppen. Aminosyror – grunden för proteiner – finns också i kyckling. 

När kyckling serveras på rätt sätt kan den vara till stor nytta för din hund..

Precis som fisk ska kyckling till din hund inte kryddas, utan tillagas utan kryddor. Om du vill ha mer smak kan du lägga till morötter och gröna ärtor under tillagningen. Stek inte heller kyckling avsedd för hundar, och kom ihåg att ta bort eventuella ben före servering. Kycklingben är ännu farligare än fiskben. De är större och hårdare och kan skada halsen när de sväljs. 

Ägg

Ägg är bra för hundar eftersom de innehåller många vitaminer, proteiner, aminosyror och fettsyror. Och även om det inte är det godaste godiset (och kan vara lite knepigt att göra) är det säkert att ge hundar malda äggskal, eftersom skalen är en bra källa till kalcium för att stödja starka ben och tänder.

Råa och otillräckligt kokta ägg kan innehålla salmonella, så se till att koka äggen ordentligt innan du serverar dem till din hund. Det spelar ingen roll om det är äggröra eller hårdkokta ägg, så länge det blir lämpligt tillagat och utan kryddor, smör, oljor eller kryddor. 

Generellt sett är det säkert att ge hundar ett ägg per dag, men din veterinär kan tala om om din hund bör få mer. 

Havregrynsgröt

Denna populära frukostmat innehåller massor av näringsämnen, vitaminer och mineraler, bland annat järn för blodet, kalcium för ben och tänder och A-vitamin för synen. Dessutom bidrar B-vitamin i havregrynsgröt till att upprätthålla en glänsande och frisk päls, och omega-6-fettsyror hjälper huden att förbli stark och frisk. 

Havregrynsgröt innehåller också gott om kostfibrer, vilket vi redan har diskuterat hjälper till med matsmältningen och förebygger förstoppning och diarré. 

När du ger hunden havregrynsgröt ska du undvika tillsatser som mjölk eller smör. Det är bäst att förbereda hundens havregrynsgröt endast med vanligt vatten. Håll dig också till fullkornsalternativ, eftersom de har bättre näringsvärde än bearbetade typer. Om du köper “färdig havregrynsgröt” måste du se till att den inte innehåller konstgjorda sötningsmedel, då det är farligt och potentiellt livshotande för din hund.

Pumpa

Pumpa

Pumpa är verkligen en supermat för hundar tack vare sitt höga innehåll av fibrer, vitaminer och mineraler. Dessutom är alla delar av en pumpa säkra att äta – från skalet till fruktköttet och till och med fröna.

Pumpafrön innehåller vissa oljor som förbättrar hälsan i hundens urinvägar. Fröna tros också innehålla ett naturligt avmaskningsmedel som kallas cucurbitacin. Skalet och fruktköttet innehåller ett högt fiberinnehåll som underlättar matsmältningen och gör avföringen tjockare, vilket effektivt motverkar diarré. 

En annan bra sak med pumpa är att det är ett kalorisnålt foder, vilket gör det till ett idealiskt val för hundar som följer en diet. Hundar kan äta konserverad pumpa, som ger mer näring per portion på grund av den minskade vattenhalten. Liksom andra livsmedel bör dock kryddor, oljor och sötningsmedel undvikas.  

Sötpotatis

Två sötpotatisar på ett bord

Samma saker som gör sötpotatisen bra för människor gör den också bra för hundar. Dessa söta knölar har låg fetthalt och innehåller järn, kalium, kalcium, vitamin A, B6 och C, som hjälper immunförsvaret.

Sötpotatis är rik på fibrer och ger samma fördelar som morötter och gröna bönor. Till skillnad från dessa grönsaker bör potatisen dock inte serveras rå till hundar. Rå potatis är svår att tugga och kan orsaka inre blockeringar och magbesvär. 

Koka, ånga och grädda potatisen och använd inga kryddor, oljor eller smör. Ta också bort skalet, eftersom det är svårt att smälta.

Jordnötssmör

Jordnötssmör

Om din hund inte är allergisk mot nötter är ekologiskt jordnötssmör ett fantastiskt inslag i dess diet. Det innehåller en generös mängd vitaminer, inklusive B och E.

E-vitamin stärker immunförsvaret och B-vitamin ger en glänsande päls. Det är en fantastisk godbit som förser din hund med energi och vitalitet. 

Hemlagat jordnötssmör är det bästa alternativet, men om det inte går att få tag på, välj ett märke som inte innehåller artificiella sötningsmedel eller salt.  

Undvik att utfodra din hund med för stora mängder jordnötssmör, eftersom det kan leda till fetma och bukspottkörtelinflammation. Prata med din veterinär om vilken mängd jordnötssmör som är lämplig att tillsätta i din hunds diet.

Vitt ris

vitt ris i en skål

Ris är ett av de mest spridda livsmedlen i världen och en vanlig ingrediens i vissa kommersiella hundfoder.

Vitt ris består huvudsakligen av kolhydrater, vilket är en viktig energikälla. Riset innehåller också proteiner och mineraler som kalcium. Många hundägare vänder sig till vitt ris när deras husdjur lider av diarré eftersom ris är lättsmält och dessutom innehåller en del fibrer. 

Koka riset i vatten utan några kryddor. När riset är tillräckligt mjukt silar du det och samlar upp vattnet i en annan skål. Risvatten är en annan bra godbit för hundar, särskilt äldre hundar, som har nytta av en energikick.

Vitt ris kan dock få blodsockret att stiga, så undvik att äta för mycket av det. Erbjud det inte heller konsekvent, särskilt inte om din hund är diabetiker.

Popcorn

Popcorn

Hundar kan få popcorn, så länge det är osaltat och det inte är något smör tillsatt. Vanliga popcorn är en bra godbit för hundar, eftersom de innehåller fibrer och kolhydrater som ger energi.

När du matar hundar med popcorn ska du se till att inga opoppade kärnor blandas i, eftersom dessa är svåra att smälta och kan orsaka magbesvär.

Andra livsmedel som hundar kan äta

De tio livsmedel som diskuteras ovan är några av de hälsosammaste som din hund kan äta. Det finns dock även andra anmärkningsvärda livsmedel som alla har unika hälsofördelar, t.ex:

 • Blåbär, björnbär, hallon och jordgubbar: Det är mjuka bär som är lätta att tugga, så det finns ingen risk för kvävning och de innehåller inga giftiga ämnen.
 • Gröna ärtor: Gröna ärtor har i stort sett samma fördelar för hundar som gröna bönor.
 • Små portioner yoghurt: yoghurt innehåller kalcium och proteiner samt probiotika som underlättar matsmältningen.

Livsmedel som hundar inte kan äta

Det finns många negativa effekter av att ge din hund fel mat. Vetenskapen har kopplat vissa livsmedel till nedsatt immunförsvar, hudproblem och flera sjukdomar som anemi, bukspottkörtelinflammation och diarré. Här är en lista över livsmedel som du aldrig bör ge din hund.  

Allium (lök, gräslök och vitlök)

Lök, gräslök, purjolök och vitlök – som alla tillhör växterna i Allium-familjen – är inte tillrådliga för din hund. Alla former av sådana växter, oavsett om de är uttorkade, råa eller tillagade, kan vara potentiellt giftiga och orsaka illamående, buksmärtor och diarré, vilket kan leda till anemi, ökad hjärtfrekvens och till och med döden

Det är inte klart hur mycket av dessa örter som är dödligt för hundar, men effekten kommer att visa sig med tiden och åtminstone orsaka fortsatt konsumtion. Därför rekommenderas det att man inte matar hundar med dem eller använder dem för att tillreda måltider till hundar.

Några typer av fiskar

Även om hundar kan äta kortlivade fiskar som gös och sill, bör du inte ge dem större fiskar med längre livslängd, till exempel:

 • Svärdfisk
 • Kungmakrill
 • Tonfisk på burk 

Dessa fiskarter har vanligtvis ackumulerat höga halter av tungmetaller som bly och kvicksilver i sina system innan de fångades. Dessutom finns det många bakterier och parasiter i deras hud och organ. Du riskerar alltså inte bara att hunden får i sig för mycket tungmetaller utan även mag- och tarmproblem orsakade av parasiter.

Choklad 

Kakao, som är huvudingrediensen i choklad, innehåller teobromin. Detta är en mild stimulerande substans för människor, men kan vara dödligt för hundar eftersom deras kroppar bearbetar det långsammare

Teobromin påverkar främst njurarna, tarmen, andningsorganen, hjärt- och kärlsystemet och det centrala nervsystemet. Symtom på potentiell teobrominförgiftning som man bör vara uppmärksam på är diarré, kräkningar, kramper, berusad gång och hyperaktivitet. Dessutom finns det en del koffein i choklad, vilket gör det dubbelt farligt för hundar.   

De mest livshotande varianterna är kakaopulver och vanlig choklad; mindre än 100 g av båda kan vara livshotande för hundar av genomsnittlig storlek. Andra sorter, som mjölkchoklad och vit choklad, är mindre farliga, så om små mängder råkar konsumeras av misstag bör det inte vara alltför skadligt. 

Koffeinhaltiga livsmedel

Koffein är ett stimulerande medel med mycket av samma symptom och effekter som teobromin i choklad.

Husdjur är mer känsliga för koffein än människor. Så även om det kanske inte är något problem hunden råkar lapa i sig ett par sippar av morgonkaffet, är det farligt för din hund att låta en eller två hela koppar kaffe konsumeras.

Den vanligaste källan till koffein är kaffe. Te, läsk, energidrycker och receptfria läkemedel innehåller också koffein, så håll din hund borta från dessa. 

Vindruvor och russin

ASPCA (Animal Poison Control Center i USA) rapporterade att de fick över 3 000 samtal om förgiftning av druvor under 2016. Tyvärr har studier ännu inte upptäckt det skadliga ämnet i vindruvor och russin, men det har konstaterats att vindruvor och russin kan leda till akut njursvikt

För närvarande finns det ingen känd dödlig dos för någon av dessa frukter, och förgiftningenpåverar olika hundar individuellt. Det är det bäst att undvika även små mängder av någon av frukterna, särskilt för hundar med underliggande medicinska tillstånd. 

Alkohol

Alkohol är inte ett problem bara i form av drycker. Vissa människor ger oavsiktligt hundar alkohol utan att veta att livsmedel som jäst bröddeg och övermogen frukt innehåller etanol.

Beroende på hundens storlek och vikt kan konsumtion av även den minsta mängd alkoholhaltiga livsmedel och drycker leda till diarré, kräkningar, skakningar, andningssvårigheter, blodförändringar, försämrad koordination, svikt i det centrala nervsystemet och eventuellt livshotande tillstånd. Håll därför alla drycker och livsmedel som innehåller alkohol borta från framföalltmidre raser som chihuahua, shih tzu, mops osv.

Macadamianötter

Macadamianötter är inte lika populära som jordnötter och valnötter. De brukar läggas till i bakverk som kakor, kex och muffins. Och medan de är säkra för människor och till och med katter har hundar inte samma tur.

Liksom för druvor har veterinärer och forskare ännu inte identifierat toxinet i macadamianötter eller en dödlig dos. Även små mängder kan dock vara farliga för hundar och leda till symtom som svaghet, depression, muskelstelhet och förhöjd hjärtfrekvens.

Kokta ben

I motsats till vad många tror är det inte säkert för hundar att äta ben, särskilt inte kokta ben. Tillagningsprocessen gör benet sprött, vilket gör att det lätt går sönder när hunden tuggar på det, vilket leder till en mängd potentiella problem, bland annat:

 • Brutna tänder
 • Skadad tunga och tandkött 
 • förstoppning
 • Blödning i ändtarmen
 • Stopp i luftstrupe, matstrupe och tarmar

Ruttna eller mögelangripna livsmedel

Att äta mögelangripna livsmedel har negativa effekter inte bara på människors hälsa utan även på hundens. Om din hund äter mat som är angripen av mögel kan den drabbas av allvarliga problem som svaghet, diarré, andningsproblem, dålig syn och buksmärtor. Dessutom producerar vissa ruttna frukter etanol, och om man äter dessa kan det leda till alkoholförgiftning.

Förvara matrester utanför hundens räckhåll och lär den att inte hämta matrester från soptunnan. 

Deg som innehåller jäst

Om en hund äter deg som innehåller jäst bidrar värmen i hundens mage jästen att fortsätta att jäsa. Den expanderade degen kan orsaka uppblåsthet, buksmärtor och tarmstopp. I extrema fall kan sådana blockeringar vara livshotande och kräva operation för att behandlas. 

När jästen jäser i tarmen producerar den dessutom alkohol, vilket kan leda till alkoholförgiftning. 

Xylitol

Xylitol är ett artificiellt sötningsmedel som finns i många dietmaträtter, sockerstänger för diabetiker och sockerfria tuggummin. Även om det anses vara säkert och kanske hälsosammare än socker för människor är det långt ifrån fallet för hundar. 

När hundar får i sig xylitol absorberas det snabbt i blodomloppet och utlöser insulinfrisättning från bukspottkörteln. Frisättningen av insulin kan leda till hypoglykemi, vilket är en snabb minskning av blodsockernivån. En liten mängd xylitol kan orsaka hypoglykemi, medan cirka 10 g kan leda till leversvikt

Undvik därför att lämna tuggummi där hunden kan komma åt det och se till att det inte finns xylitol i livsmedel som hunden tycker om, till exempel jordnötssmör. 

Majskolvar

Hundar bör inte erbjudas majskolvar, eftersom det finns en stor risk för kvävning och tarmblockering om stora bitar av kolven sväljs. När detta händer tenderar hundar att kräkas oftare. De kommer också att uppleva en förlust av aptit och styrka och drabbas av uttorkning, diarré och bukbesvär. 

Andra livsmedel som hundar inte bör äta

Det finns flera andra giftiga livsmedel utöver de som beskrivs ovan, och i listan ingår:

Sammanfattningsvis

Om du någon gång står utan hundmat och det är för sent att skaffa hundmat kan du vända dig till vissa säkra livsmedel för oss människor, till exempel;

 • Morötter
 • Havregrynsgröt
 • Pumpa
 • Gröna bönor
 • Ägg
 • Yoghurt
 • Jordnötssmör
 • Sötpotatis
 • Kyckling
 • Kortlivad fisk, t.ex. lax, flundra, havskatt, gös, sill och sik.

Dessa livsmedel är i allmänhet säkra för hundar och kan användas i nödsituationer, men de bör inte användas som ersättning för riktig hundmat. Kom ihåg att inte tillsätta kryddor när du förbereder mat för hundar, och rådgör alltid med din veterinär om du vill införliva något foder permanent i din hunds diet.

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more