Hur kokar man kyckling till sin hund? 

Author:

Published:

Updated:

Kyckling som kokar i en kastrull

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Alla bra hundägare vill ge sina hundar bästa möjliga näring, men eftersom hundar kräver andra livsmedel än vi människor kan det vara svårt att veta vad man ska ge dem och hur man ska laga mat till dem. Kyckling är en utmärkt proteinkälla för hundar, och det bästa sättet att tillaga den är kokning.

För att koka kyckling till hundar lägger du kycklingbröst i kokande vatten i cirka 12 minuter eller tills de är genomkokta. Tillsätt inga kryddor eftersom det kan vara skadligt för din hund. Strimla kycklingen och låt den svalna innan den serveras. Tillsätt ris eller annan hundsäker mat för mer näring.

Förutom det bästa sättet att koka kyckling till din hund kommer vi också att diskutera följande i den här artikeln:

 • Så här ser du till att kycklingen är ordentligt tillagad och förhindrar salmonella
 • Stegen du ska ta för att kontrollera om din hund har matallergier.
 • Andra livsmedel som hundar kan äta tillsammans med kyckling
 • Hur ofta kan du mata din hund med kokt kyckling?
 • Varför kokt kyckling är hälsosammare än andra tillagningsalternativ

Använd kycklingbröst

När du kokar kyckling till din hund vill du använda magert kycklingbröst. Denna typ av kyckling är den hälsosammaste för hundar på grund av det låga fettinnehållet. Med kycklingbröst vill du dock se till att ta bort eventuellt skinn innan du kokar det. Skinnet på kycklingen innehåller mycket onödigt fett som inte är hälsosamt för din hund.

Kycklingbröst

Det är enklast att köpa kycklingbröst utan ben, annars måste du ta bort dem om du köper dem med ben. Om du serverar kyckling med ben kan din hund sätta dess i halsen.

Lägg kycklingen i en kastrull med kokande vatten.

När du har förberett kycklingbröst utan skinn och ben är du redo att börja koka. För att se till att du kokar kycklingen på rätt sätt, koka bara så mycket att köttet inte ligger i lager i grytan.

Du vill använda tinad kyckling, så om du har fryst in den, vänta tills den tinat innan du tillagar den.

Lägg kycklingen i en kastrull med tillräckligt med vatten så att kycklingbröstet är helt nedsänkt. Var försiktig så att grytan inte fylls för högt med vatten, eftersom det kan koka över. 

Koka kycklingen på hög värme i cirka 12 minuter eller tills den är genomkokt. Se till att täcka grytan med ett lock.

För att kontrollera om kycklingen är genomkokt tar du ut ett kycklingbröst och skär i det. Om du märker att det fortfarande är rosa behöver det tillagas längre. Kycklingen ska inte ha någon rosa färg. Om du serverar din hund kyckling som inte är kokad kan det orsaka bakteriella infektioner, till exempel salmonella. 

Tecken på salmonella hos din hund

Om du är rädd för att du har gett din hund otillräckligt tillagat kött är det trots det sannolikt att din hund mår bra. Salmonella hos hundar är inte vanligt, men det finns ändå en risk att de blir sjuka. Enligt PetMD är några symtom på salmonella hos hundar bland annat följande:

 • Feber
 • Kräkningar
 • Diarré
 • Aptitlöshet
 • Letargi(slös/svag/apatisk)
 • Viktminskning

Strimla kycklingen till hunden

När kycklingbrösten har kokat och kokats ordentligt börjar du strimla dem. Att strimla kycklingen gör det lättare för hundar att äta och förhindrar kvävning, särskilt för de mindre hundarna och de som tenderar att äta snabbt.

Det är viktigt att ta hänsyn till hundens storlek när du skär kycklingen. Större hundar behöver kanske inte ha så små bitar, medan mindre hundar behöver små bitar.

Låt kycklingen svalna innan den serveras

Servera inte kycklingen medan den fortfarande är varm, eftersom det kan skada din hund! Låt den svalna innan du serverar den. Du vill att kycklingen ska vara sval eller rumstempererad för att förhindra att din hund bränner sig.

Komplettera kycklingen med annan hundvänlig mat

Servera inte de kokta kycklingbrösten med några kryddor, eftersom de flesta smakar illa för hundar och kan vara skadliga. Hundar gillar den naturliga smaken av kyckling, så att göra den så intetsägande som möjligt är det bästa alternativet. Det finns dock många andra livsmedel som är bra för hundar som du kan lägga till för att göra en läcker kokt kycklingmåltid till din hund.

Pumpa innehåller viktiga vitaminer

Pumpa har många fördelar för hundar och är ett utmärkt tillskott till en måltid eller till och med en liten godbit. Eftersom pumpa ger många näringsämnen är det något som din hund kan äta varje dag. Några av fördelarna är bland annat:

Pumpa
Pumpa
 • Innehåller vitamin A, C och E.
 • Hög halt av fibrer, vilket gör det bra för hundens matsmältning.
 • Fylld med prebiotika, förbättrar hundens allmänna matsmältningshälsa.

Om du bestämmer dig för att tillsätta pumpa till din hunds kokta kycklingmåltid, se till att du bara serverar vanlig pumpa på burk. En bra regel att följa är att endast ge hunden en tesked per 4,5 kg vikt. 

Vanligt vitt ris innehåller mycket kolhydrater

Vitt ris är ett annat utmärkt komplement till kokt kyckling. Vitt ris är ett populärt val för många hundägare eftersom det är lätt att förbereda och lätt att smälta för hundar. Det är vanligt att ägare ger sina hundar vitt ris när de är sjuka eller när de måste få en intetsägande kost. Några fördelar med vitt ris är bland annat:

 • Låg fiberhalt, så om du lägger till den tillsammans med pumpa blir det en välbalanserad måltid.
 • Hög halt av kolhydrater, vilket är viktigt för hundens kost.
 • Det underlättar matsmältningsprocessen
 • Perfekt för hundar med känslig mage

Många kommersiella hundfoder innehåller ris. Om du gör ris till din hund, tillsätt inga kryddor eller kryddor, precis som med kyckling.

Morötter är goda och kalorifattiga

Att lägga till morötter i hundens kokta kycklingmåltid är ett bra sätt att tillföra ytterligare näringsämnen. Morötter är också bra och hälsosamma godbitar för din hund. Det finns många andra fördelar med att ge din hund morötter i sin måltid:

morötter med blast på ett bord
Morötter med blast
 • Hög halt av vitamin A, vitamin K och kalium.
 • Den kan serveras rå eller tillagad, vilket gör den lätt att lägga till i måltiderna.
 • Den är kalorisnål
 • Förbättrar tandhälsan när det serveras rått

Om du planerar att lägga till morötter i din hunds diet, se till att du har tvättat dem ordentligt så att din hund inte utsätts för smuts eller bekämpningsmedel.

Jordnötssmör består av hälsosamma fetter

Jordnötssmör är ett annat utmärkt alternativ för hundens kost. Även om det inte är det absolut hälsosammaste alternativet kan det vara ett bra komplement till din hunds kost och ge många otroliga fördelar i måttlig mängd. American Kennel Club (AKC) listar många fördelar med jordnötssmör, bland annat:

 • Utmärkt proteinkälla
 • Den innehåller många nyttiga fetter
 • Den innehåller B- och C-vitaminer.
jordnötssmör
jordnötssmör

Om du ger din hund jordnötssmör varje dag, se till att det är osaltat och innehåller lite socker eller andra tillsatser. AKC rekommenderar att du gör ditt eget jordnötssmör för att se till att det inte innehåller något tillsatt socker.

Hur ofta kan du mata din hund med kokt kyckling?

Kyckling är en av de vanligaste ingredienserna i hundfoder, så det går utmärkt att ge din hund kokt kyckling varje dag. Om du bara ger din hund kokt kyckling för tillfället för att den är sjuk är bara kyckling bra. Men om du konsekvent ska ge din hund kokt kyckling är det viktigt att lägga till andra livsmedel i deras måltider.

Att bara ge hunden kyckling är en bra proteinkälla, men hundar behöver ytterligare vitaminer och mineraler varje dag, inklusive kalium, zink, kalcium, järn, kolhydrater och många fler. Att ge din hund kokt kyckling varje dag, tillsammans med några av de andra hälsosammare alternativen som vi redan har diskuterat, är därför mer hälsosamt för din hund.

Hur mycket kokt kyckling ska du ge din hund?

Hur mycket kokt kyckling en hund behöver per dag beror i hög grad på hundens storlek. I allmänhet rekommenderar många veterinärer att hunden får 0,6-0,8 dl protein från kött per 10 kg vikt per dag. Om du precis har börjat ge din hund kyckling bör du dock börja med lite mindre och arbeta dig uppåt för att försäkra dig om att din hund inte är allergisk.

Hur du ser om din hund har en matallergi

Hundar kan ha många olika födoämnesallergier. Tyvärr kan det ibland vara svårt att se att din hund har en allergi. Kyckling är en vanlig matallergi hos hundar, liksom nötkött och ägg. Så om du märker att din hund beter sig konstigt kan något i deras kost vara orsaken.

Det finns många olika tecken som du kan titta efter för att se om din hund kan vara allergisk mot något du serverar:

 • Klåda: Om du märker att din hund kliar sig i öron, tassar eller mage kan det vara ett tecken på allergier.
 • Hudproblem: Allergier kan orsaka nässelfeber eller knölar som gör att din hund kliar sig.
 • Upprörd mage: Om din hund saknar aptit, kräks eller har diarré kan det vara ett tecken på en matallergi.
 • Ansiktet på hunden svullnar upp: Ett mer alarmerande tecken kan vara svullnad i ansiktet på grund av matallergier. Svullnad i ansiktet kan påverka hundens nosparti, öron eller ögonlock.

Kan hundar ta ett allergitest?

Om din hund verkar ha en mycket känslig mage kan det vara en bra idé att göra ett allergitest. Många veterinärer rekommenderar eliminationsdiet innan de gör andra tester. Det här testet innebär att du tar bort ett livsmedel från din hunds diet i ungefär två veckor till två månader för att se om några symtom fortsätter. Om de gör det vet du att det specifika fodret inte är det som orsakar besvären. Du bör fortsätta denna process tills du hittar födoämnesallergin.

Denna metod kan ta lång tid. Även om det är billigare än att göra ett allergitest kan det bli besvärligt om din hund är mycket obekväm.

En veterinär kan dock ta ett blodprov, så kallade serum IgE-tester, för att ställa en korrekt diagnos.

Varför ska du koka kyckling till din hund?

Det finns många andra sätt att tillaga kyckling på, till exempel grillad eller kyckling i ugn, men kokt kyckling är det bästa alternativet för hundar. Eftersom kokt kyckling inte innehåller lika mycket fett som andra tillagningsmetoder är det ett hälsosammare alternativ. Vi kommer dock att diskutera ett par olika sätt att servera kyckling och jämföra det med kokt kyckling.

Kokt kyckling eller kyckling i ugn

Det är ingen större skillnad mellan kokt kyckling  och kyckling i ugn, förutom förberedelserna. När du tillagar kyckling i ugn måste du sätta in kycklingen i en 200 °C  varm ugn i cirka 20-30 minuter, medan du med kokt kyckling bara behöver tillaga den i cirka 12 minuter.

Precis som med kokt kyckling bör du kontrollera kycklinen för att se till att den är färdiglagad, strimla den och att den får tid att svalna innan du ger den till din hund.

Kokt kyckling eller grillad kyckling

Många människor tänker ofta på grillad kyckling som ett hälsosammare kycklingalternativ, och det är det också! Även om det inte är lika hälsosamt som kokt kyckling är det fortfarande nyttigare än något med mycket fett, som till exempel stekt kyckling. Att grilla kyckling till din hund är ungefär samma sak som att laga den i ugn – processen är längre, men resultatet är detsamma.

Det tar längre tid att utfodra din hund med kyckling än att mata den med hundfoder, oavsett hur du gör det. Kokning är dock det bästa valet, helt enkelt för att det är en snabbare process och mycket hälsosammare för din hund!

Hur länge räcker kycklingen?

Om du matar din hund med kokt kyckling varje dag kan det vara frestande att göra tillräckligt med mat för hela veckan, så att det blir lättare att äta den vid matningstillfället. Även om vårt recept på kokt kyckling är snabbt och enkelt kan det bli frustrerande att göra separata middagar till dina hundar och din familj varje dag.

Kokt kyckling håller vanligtvis i 3-4 dagar i kylskåpet. Men om du verkligen vill ha ett stort lager kan du alltid frysa in resterna, så håller de sig i flera månader.

Ingredienser att lägga till till kokt kyckling för 

Nu när du vet hur du kokar kyckling till din hund vill du förmodligen veta vilka ingredienser du ska lägga till i måltiden för att ge din hund bästa möjliga näringsvärde.

Om du matar din hund med kokt kyckling för att den är sjuk eller har ont i magen bör du bara ge den kyckling och vitt ris.

Men om du vill ge din hund en god måltid av kokt kyckling varje dag kan du lägga till pumpa, morötter, vitt ris och jordnötssmör i hundens kost. PetMD anser att hundar behöver en blandning av följande (som var och en av dessa ingredienser kommer att erbjuda):

 • Protein (kyckling)
 • Fetter (jordnötssmör)
 • Vitaminer och mineraler (morötter och pumpa)
 • Kolhydrater (ris)

Även om dessa livsmedel vanligtvis är utmärkta, rådgör alltid med din veterinär innan du ändrar din hunds diet för mycket eller lägger till flera olika livsmedel!

Sammanfattningsvis

Kokt kyckling är ett utmärkt sätt att ge din hund det protein som den behöver i sin kost. Det tar bara cirka 12 minuter att koka och det är lätt att servera kokt kyckling. För att göra måltiden ännu bättre kan du lägga till ingredienser som ris, pumpa, morötter eller jordnötssmör för att ge din hund fler näringsmässiga fördelar.

Födoämnesallergier är dock vanliga hos hundar. Så innan du lägger till för mycket i din hunds diet bör du överväga att prata med en veterinär. Ibland kan det vara komplicerat att hitta det recept som är perfekt för din hund, men i slutändan är det är alltid värt det. 

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more