Kan hundar äta vattenmelon? 

Author:

Published:

Updated:

Vattenmelon

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Det kan vara riktigt gläjande att som hundägare kunna ge ditt husdjur en godbit då och då. Om du någonsin har ätit en vattenmelon framför en hund kommer den troligen att tigga om en bit tills du är klar eller ger efter. Men kan hundar äta vattenmelon? eller är det farligt för dem så som många andra frukter är?

Hundar kan äta vattenmelon, men undvik att ge dem vattenmelonkärnor. Vattenmelon innehåller många vitaminer som är bra för hundar och har ett högt vatteninnehåll som hundar tycker är uppfriskande i värmen. Om de äter för många kärnor kan de dock få tarmstopp.

För att lugna dig kan du läsa vidare om varför du kan mata din hund med vattenmelon utan att skada den. Vi går också igenom några andra frukter som du kan ge din hund, och även de som du absolut inte ska ge till din hund.

Är vattenmelon säkert för hundar?

Försiktiga djurägare undviker att ge sina hundar för mycket “människoföda” och vet vilka livsmedel de bör undvika. Alla hundägare vet till exempel att de inte får ge sin hund vindruvor och choklad. Så varför är vattenmelon annorlunda?

Sanningen är att vindruvor är undantaget, inte regeln.

Hundar kan äta vattenmelon eftersom inget näringsämne i vattenmelon är giftigt för dem, vilket gör det helt säkert för dem att äta, så länge de undviker kärnor och skal. Detta enligt en studie från 2016 från tidskriften Frontiers in Veterinary Science. 

Hälsofördelar med vattenmelon

Vattenmelon är inte bara säker för hundar, utan innehåller också vitaminer och näringsämnen som kan hjälpa din hund! Här är några av de näringsämnen i vattenmelon som är bra för hundar, enligt American Kennel Club:

 • Lykopen: Lycopen är en antioxidant som också finns i tomater och anses förebygga cancer hos hundar och människor.
 • Kalium: Denna elektrolyt är viktig för hundarnas nervsystem.
 • A-vitamin: A-vitamin håller hundarnas hud och päls fulla och friska.
 • Vitamin B6: Detta viktiga B-vitamin stöder många viktiga funktioner, inklusive glukosbildning och immunförsvar.
 • C-vitamin: C-vitamin är en antioxidant som minskar inflammation när hunden åldras.

Vattenmeloner har också ett högt fiberinnehåll, vilket kan göra hundens tarmrörelser mer regelbundna. Dessutom består de till 92 procent av vatten, vilket hjälper till att hålla din fyrbenta vän sval under sommarmånaderna.

Är vattenmelonkärnor farligt för hundar?

Vattenmelonkärnor ska inte hundar äta. Det är ingen större risk för dem att äta några få. Men de kan de drabbas av allvarliga matsmältningsproblem om de äter för många. Kärnorna löses inte upp i hundens mage lika bra som i människans.

I värsta fall kan din hund drabbas av tarmblockering eller en sprucken tarm. Mindre hundar, som har ett mycket mindre matsmältningssystem, löper större risk att drabbas av detta än stora hundar.

Tecken på tarmblockering är trötthet, kräkningar, förstoppning och smärta. Om din hund verkar drabbas av förstoppning och beter sig på ett sätt som uttrycker smärta efter att ha ätit vattenmelon ska du omedelbart ta den till veterinären.

För att undvika att din hund får en farlig mängd vattenmelonkärnor kan du försöka skära vattenmelonen i tärningar och separera bitarna med frön från bitarna utan frön. Ge din hund endast de kärnfria tärningarna.

Om du inte vill ägna tid åt att skära vattenmelonen i tärningar kan du också köpa en vattenmelon utan kärnor. Kärnlös vattenmelon har, tagit fram så att den knappt har några kärnor. Du kan mata din hund med en hel skiva kärnfri vattenmelon utan att oroa dig för att den ska drabbas av tarmblockering.

Andra hälsorisker med att utfodra hundar med vattenmelon

Även om vattenmelon är helt säker att äta för din hund är det inte bara kärnorna som du måste se upp för när du matar din hund med vattenmelon. Här är andra hälsorisker som din hund utsätts för när du matar den med vattenmelon:

Att ge din hund vattemelonskal kan leda till problem med matsmältningen

Liksom kärnorna löser sig inte vattenmelonskalet i hundens mage, vilket leder till samma matsmältningsproblem. Se till att ha översikt av din hund när den äter vattenmelon med skalet kvar.

Du kan ge dem vattenmelon i tärningar eller ge dem skivor ur handen. Om din hund äter ett skal bör du få den undersökt av veterinären.

Om du ger din hund för mycket kan det orsaka matsmältningsbesvär.

Ansvariga djurägare vet att rutiner är avgörande för hundens hälsa och att regelbundna måltider utan alltför mycket överskott håller dem friska. Det betyder inte att du aldrig kan ge ditt husdjur godsaker som vattenmelon, men det betyder att du bör vara försiktig så att du inte introducerar för mycket av det goda.

Om din hund är van vid att äta hundmat och godis och du sedan en varm sommardag ger den en halv vattenmelon kan kroppen reagera med matsmältningsproblem som diarré. Sannolikt kommer det inte att ge din hund någon bestående skada, men olyckor kan ske som man som hundägare gärna vill undvika.

För att undvika att din fyrbenta vän får sådana problem kan du begränsa dig till att bara ge dem några bitar vattenmelon åt gången. De kanske kommer att sura och tigga om mer, men du räddar dem från obehag senare.

För mycket socker kan orsaka fetma och diabetes

Hundens kost ska vara komplex och bestå av kött, spannmål, frukt och grönsaker. Hundar riskerar att drabbas av vissa av de problem som drabbar människor, som fetma och diabetes, som beror på att de äter för mycket socker.

Frukt bör därför inte utgöra en alltför stor del av hundens kost. Se till att ge din hund näringsriktig mat som innehåller riktigt kött och grönsaker, och ge den bara “extra” som vattenmelon vid enstaka tillfällen.  

Andra frukter som hundar kan äta

Precis som människor kan hundar ha olika smaker! Många hundar älskar att äta vattenmelon, men vissa gillar inte vattenmelon. Så vad händer om du vill ge din hund en godbit men den inte gillar vattenmelon?

Lyckligtvis finns det många andra frukter som är goda och hälsosamma för din hund att äta, enligt American Kennel Club. Här är några frukter som din hund kan äta några bitar av:

 • Äpplen: För att undvika att hunden får kärnor, skär äpplet i skivor och ta bort kärnhuset innan du delar det med hunden.
 • Bananer: Du vet förmodligen att bananer är en utmärkt kaliumkälla, men du blir glad att veta att de också är säkra för din hund.
 • Tranbär: De är dock ofta mycket syrliga, så tänk på att din hund kanske inte gillar dem direkt! Andra sorters bär, som blåbär och jordgubbar, är också säkra för hundar att äta.
 • Apelsiner: Om din hund tycker om apelsiner beror på vad den tycker om. De är dock fulla av C-vitamin och är säkra för hundar. Undvik dock att ge dem apelsinskalet.
 • Päron: Päron är en av de nyttigaste frukterna du kan äta, med höga halter av C-vitamin, K-vitamin och koppar. Precis som med alla andra frukter på den här listan ska du inte ge dina hundar kärnorna.

Det är bra för både dig och din hund att ha lite frukt i huset.

Frukt som du bör undvika att ge dina hundar

Vattenmelon är säker för hundar att äta, liksom alla frukter som nämns ovan. Det finns dock flera frukter som orsakar allvarliga hälsoproblem för din hund om den på något sätt får en bit av dem. Se till att undvika att ge följande typer av frukt till din hund:

 • Avokado: Avokado innehåller persin, en kemikalie som har visat sig vara lätt giftig för hundar och kan leda till kräkningar och diarré.
 • Körsbär: Körsbär kan ge hundar cyanidförgiftning, vilket leder till syrebrist i blodet.
 • Vindruvor: Vindruvor är extremt giftiga för hundar, även om orsakerna till detta är oklara. Rosiner hör också till denna kategori. Om du matar din hund med vindruvor kan det leda till akut plötsligt njursvikt.

Sammanfattningsvis

Vattenmelon är en hälsosam godbit för både dig och din hund. Frukten är full av vatten, fibrer och vitaminer och är uppfriskande en varm sommardag och får din hund att vifta med svansen som en galning. Se till att inte ge dem kärnorna eller skalet eftersom båda kan orsaka allvarliga matsmältningsproblem.

Frukt och andra typer av “människoföda” bör ges sparsamt till din hund. Fokusera på att se till att de får fullständiga måltider varje dag som är fulla av det protein de behöver. Men var inte rädd för att ge din hund en tugga vattenmelon!

Källor

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more