Kan hundar äta Mango

Author:

Published:

Updated:

Färsk Mango

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Mango är en saftig och smakrik frukt som många människor älskar. Men kan hundar också njuta av denna delikatess? Eller är mango farligt för hundar att äta?

I den här artikeln tittar vi närmare på frågan om hundar kan äta mango och vad man bör tänka på om man vill ge sin hund denna frukt. Så om du är en hundägare som undrar om det är säkert att ge din hund mango, fortsätt läsa för att få svar på dina frågor.”

Så, kan hundar äta mango? Det korta svaret är ja, i viss mån. Mango kan vara en hälsosam och näringsrik frukt för hundar att äta, men det finns viktigt att tänka på några saker innan du ger din hund mango. För det första är det viktigt att kärna och skalet på mangon inte får ätas av hundar.

Kärnan i mango innehåller en giftig substans som kallas urushiol, som kan orsaka irritation och allergiska reaktioner hos vissa djur. Skalet på mango är också svårt att smälta och kan orsaka magbesvär hos hundar.

För det andra bör du ge din hund mango i rimliga mängder. Mango innehåller en relativt hög mängd fruktos, vilket är en form av socker. För mycket fruktos kan orsaka viktökning och andra hälsoproblem både hos människor och hundar, så det är viktigt att inte ge dem för mycket mango. Du bör du ge din hund färsk mango, utan tillsatser som socker eller smakämnen. Du kan ge din hund mango i form av skivad frukt som ett litet snack eller som en litet tillägg i den vanliga hundmaten.

Vad är Mango för en typ av frukt

Mango är en tropisk frukt som härstammar från Sydostasien. Den växer på träd med långa, breda blad och har en skal som är ganska hårt och täckt med en söt doftande vax. Mango finns i olika storlekar, färger och sorter, och den har en saftig, söt och lite syrlig smak. Mango är rik på näringsämnen som vitamin A, C, E och K, samt kalium, fiber och antioxidanten mangofenol.

NäringsämneMängd per 200 gram mango
Kalorier99
Protein1,5 gram
Kolhydrater24 gram
Fett0,5 gram
Fiber3 gram
Vitamin A25% av RDI*
Vitamin C60% av RDI
Vitamin E5% av RDI
Vitamin K15% av RDI
Kalium7% av RDI
Kalcium2% av RDI
Järn2% av RDI

*RDI = Dagligt referensintag (referensdagligt intag)

Observera att näringsinnehållet kan variera lite beroende på mangons storlek, ålder och sort. Dessa siffror är ungefärliga riktvärden och kan användas som en allmän guide.

Varningar och försiktighetsåtgärder

Trots de potentiella fördelarna med att ge mango till hundar, finns det några varningar och försiktighetsåtgärder som du bör tänka på om du vill ge din hund mango:

 • Mango kan orsaka allergiska reaktioner: Kärnan i mangon innehåller en giftig substans som kallas urushiol, som kan orsaka irritation och allergiska reaktioner hos vissa djur. Om din hund visar tecken på allergi, såsom klåda, svullnad, rodnad eller utslag, bör du omedelbart sluta ge den mango och rådfråga en veterinär.
 • Mango kan orsaka magbesvär: Skalet på mango är svårt att smälta och kan orsaka magbesvär hos hundar, såsom diarré, kräkningar och gasbesvär. Om du ger din hund mango, se till att ta bort skalet och kärnan innan du ger frukten till hunden.
 • Mango kan orsaka viktökning: Mango innehåller en relativt hög mängd fruktos,. För mycket fruktos kan orsaka viktökning och andra hälsoproblem hos hundar, så det är viktigt att inte ge dem för mycket mango.
 • Mango kan orsaka förgiftning: Mango kan orsaka förgiftning hos hundar om de äter för mycket av frukten eller om den innehåller tillsatser som socker eller smakämnen. Tecken på förgiftning kan inkludera illamående, kräkningar, diarré, trötthet och kramper. Om du misstänker att din hund har blivit förgiftad av mango, bör du omedelbart rådfråga en veterinär.

Att ge din hund mango kan vara ett trevligt hundgodis och en bra källa till näringsämnen, men det är viktigt att vara försiktig och följa råden för att se till att din hund får en säker och balanserad kost.

Sammanfattning

Sammantaget är mango en frukt som hundar kan äta, men det är viktigt att vara försiktig och alltid tänka på hundens säkerhet och hälsa. Ge dem mindre mängder och glöm inte att ta bort skal och kärnan. Om du är osäker på om din hund kan äta mango, bör du rådfråga en veterinär för att få professionell rådgivning.

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more