Kan hundar äta kattmat: Snabba fakta och tips (2023)

Skribent:

Publiserad:

Uppdaterad:

kan hundar äta kattmat

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

I Sverige är både hundar och katter populära husdjur och många hem har dessa fyrbenta vänner som en del av familjen. Med detta kommer frågan om rätt typ av kost och näringsbehov för både hundar och katter. En vanlig fråga som hundägare ofta ställer sig är:

Kan hundar äta kattmat? Hundar bör inte äta kattmat men vid enstaka tillfällen där hunden har fått i sig kattmat bör det inte vara farligt, men det rekommenderas inte som en regelbunden del av hundens kost.

Kattmat och hundfoder har olika sammansättningar och näringsämnen för att tillgodose de respektive djurens behov. Generellt sett innehåller kattmat mer fett och protein än hundfoder eftersom katter behöver en sådan kost för att fungera korrekt. Det är viktigt att känna till att hundar och katter har olika näringsbehov och att näringsinnehåll i kattmat kanske inte är optimalt för hundar. Vid enstaka tillfällen där hunden har fått i sig kattmat bör det inte vara farligt, men det rekommenderas inte som en regelbunden del av hundens kost.

Kan hundar äta kattmat: Hundars näringsbehov

Protein och fett

Hundar och katter har olika näringsbehov, och kattmat innehåller generellt mer protein och fett än vad som är lämpligt för en hund. Eftersom kattmat har högre fett- och proteininnehåll än hundmat, kan det öka risken för viktuppgång och obalans i hundens mage om man ger hunden kattmat regelbundet.

 • Kattmat: högre fett- och proteininnehåll
 • Hundmat: lägre fett- och proteininnehåll, anpassat till hundars näringsbehov

Om en hund får i sig kattmat vid enstaka tillfällen, bör det inte vara farligt, men regelbundet intag av kattmat kan leda till långsiktiga hälsorisker. En hunds mage kan bli känslig och det kan orsaka kräkningar eller diarré.

Vikten av veterinärsrådgivning

För att säkerställa en hunds välmående och hälsa är det viktigt att följa veterinärens råd och rekommendationer gällande hundens näringsbehov. Om hunden är sjuk eller har något annat hälsoproblem, kan det vara olämpligt att ge kattmat och man bör rådfråga sin veterinär.

Det är även viktigt att vara observant på hundens beteende och hälsotillstånd. Om man misstänker att hunden har ätit kattmat och mår dåligt, bör man kontakta veterinären för råd och eventuell behandling.

För bästa möjliga hälsa och välmående, rekommenderas det att ge hundar hundfoder som är framtaget för att möta deras specifika näringsbehov.

Kattmat och hundar

Kan hundar äta kattmat?
Kan hundar äta kattmat?

Risk för kräkningar och diarré

Kattmat har generellt ett högre fett- och proteininnehåll än hundmat. Därför kan hundar som äter kattmat riskera att drabbas av kräkningar och diarré. Det är viktigt att vara uppmärksam på detta och undvika att ge hunden kattmat om möjligt.

Effekter på magen och besvär

Eftersom kattmat är anpassat till katters specifika näringsbehov kan det påverka hundens matsmältningssystem negativt. Intag av kattmat kan leda till obalans i hundens mage och eventuella besvär. Det är rekommenderat att hålla hundar och deras foder åtskilda, samt att säkerställa att hunden inte får tillgång till kattmat.

Njurfel och övervikt

Hundar och katter har olika näringsbehov. Kattmat innehåller mer protein än vad som är lämpligt för hundar. Om en hund äter kattmat i större mängder kan det överbelasta deras njurar och öka risken för njurfel. Dessutom, eftersom kattmat är fetare, ökar risken för att hunden blir överviktig.

För att minska riskerna för hundens hälsa, bör man följa dessa punkter:

 • Undvik att ge hunden kattmat
 • Håll hundens foder åtskilt från kattens foder
 • Ha uppsikt över din hunds intag och förebygg övervikt
 • Ha koll på eventuella kräkningar, diarré eller andra besvär hos hunden
 • Konsultera en veterinär vid tveksamheter eller misstänkta problem

Att se till att hundar inte äter kattmat är viktigt för att undvika negativa hälsoeffekter. För att hålla hunden frisk och lycklig, följ dessa rekommendationer och håll hundfodret åtskilt från kattmaten.

Skillnaden mellan hundmat och kattmat

Nu vet vi om hundar kan äta kattmat. Hundmat och kattmat är specifikt anpassade efter respektive djurs näringsbehov och under denna sektion ska vi utforska huvudskillnaderna mellan dem.

Först och främst har katter och hundar olika näringsbehov på grund av sina kostvanor. Katter är obligatoriska köttätare, vilket innebär att de behöver kött för att överleva. Hundar, å andra sidan, är allätare och kan äta både kött och växter. Det innebär att deras respektive foder måste svara på dessa olika krav.

 • Protein: Kattmat innehåller en högre andel protein eftersom katter behöver mycket protein och fett för att få i sig nödvändiga näringsämnen. Detta är något som hundmat inte passar för, då det ofta har lägre protein- och fettinnehåll. Katter har också behov av vissa aminosyror som endast finns i kött, till exempel taurin.

 • Kolhydrater: Kattmat innehåller få kolhydrater, eftersom katter inte har samma behov av dem som hundar. Hundmat innehåller ofta kolhydrater såsom ris och majs i små mängder, vilket är bra för hundar men inte nödvändigt för kattens kost.

 • Smak och textur: Kattmat är nästan alltid köttsmakande eftersom katter är köttätare. Samtidigt innehåller hundfodret ofta vegetabiliska och spannmålsbaserade smaker. Texturmässigt är hundmat ofta svårare att tugga och mer krispig än kattmat, eftersom hundar har större och starkare käkar och munnar.

 • Näringsinnehåll: Katter behöver även andra ämnen som hundar inte behöver i lika stor utsträckning, till exempel vitamin A och arakidonsyra. Dessa näringsämnen finns i kattmat men inte alltid i hundmat. Om en katt äter hundmat kan detta leda till näringsbrist och allvarliga hälsoproblem.

Det är viktigt att ge rätt foder till respektive djur eftersom det kan orsaka problem och hälsorisker om en katt äter hundmat och vice versa. Försäkra dig om att du alltid ger din katt och hund det foder som är anpassat efter deras behov och näringskrav.

Kan valpar äta kattmat

Kattmat är framtaget för att tillfredsställa en katts näringsbehov, och innehåller ofta mer protein än vad som är lämpligt för en hund, särskilt valpar av storvuxna raser. Det rekommenderas därför inte att ge kattmat till valpar.

Mjölk

När det gäller mjölk och mjölkprodukter, kan vissa valpar uppleva känslighet, upprörd mage eller diarré när de konsumerar mjölk, eftersom de kan ha laktosintolerans. Det är därför bättre att ge valpen mat och foder anpassat för hundar.

Löp

Löp, eller löpe, är ett enzym som hjälper till att bryta ner mjölkprotein och finns naturligt i mjölk. Men också det kan bli för mycket för valpens mage om kattmat innehåller större mängder av det. Återigen är det bästa alternativet att servera din valp mat och foder anpassat för hundar och valpar.

Det är viktigt att ge valpar foder och näring som är anpassade för den aktuella hundrasens näringsbehov. Det finns många hundfoder som är specifikt utformade för att passa valpars näringsbehov under deras tillväxt och utveckling. Om du inte är säker på vilket foder som är bäst för din valp, rekommenderas det att rådgöra med en veterinär, eftersom de kan rekommendera lämpliga foder för just din valp.

Några punkter att komma ihåg:

 • Ge inte valpar kattmat, eftersom det kan vara skadligt för deras hälsa och utveckling
 • Ge valpar mat och foder anpassat för deras näringsbehov
 • Var försiktig med mjölk och mjölkprodukter, eftersom vissa valpar kan vara känsliga för dessa
 • Om du är osäker på vilken mat som är lämplig för din valp, konsultera en veterinär för bästa råd

Genom att följa dessa riktlinjer kommer du att ge din valp bästa möjliga förutsättningar för en hälsosam tillväxt och utveckling.

Vanliga Frågor och Svar från Veterinärer

Det är vanligt att hundägare undrar om det är möjligt för deras hundar att äta kattmat. Veterinärer får ofta frågor om detta och det är viktigt att känna till deras svar för att bättre förstå hundarnas näringsbehov.

Först och främst är det viktigt att känna till att hundar och katter har olika näringsbehov. Kattmat innehåller generellt mer protein än vad som är lämpligt för en hund. Grundregeln är att hundar inte bör äta kattmat. Det är inte rekommenderat av veterinärer eftersom det kan leda till näringsobalans och eventuella hälsoproblem.

Det är dock inte farligt om en hund äter kattmat vid något enstaka tillfälle, men det bör inte bli en vana. Om hunden råkar äta av kattmaten en gång, kommer det troligtvis inte att orsaka några allvarliga problem. Men om hunden äter kattmat regelbundet, kan det leda till brister i viktiga näringsämnen som hundar behöver för att bibehålla en god hälsa.

Några vanliga frågor och svar från veterinärer angående hundar och kattmat:

 • Fråga: Kan hundar äta kattmat?
  Svar: Det rekommenderas inte att hundar äter kattmat regelbundet eftersom det inte är balanserat för deras näringsbehov. Men om det sker vid ett enstaka tillfälle så bör det inte vara farligt.

 • Fråga: Vad händer om en hund äter för mycket kattmat?
  Svar: Äter hunden större mängder kattmat kontinuerligt, kan det bli problematiskt och leda till hälsoproblem såsom latent njurfel eller andra problem relaterade till obalanser i näringsintaget.

 • Fråga: Kan hundar få gaser av kattmat?
  Svar: Det är möjligt att hundar kan få gaser av att äta kattmat på grund av den högre mängden protein och eventuella skillnader i födoämnen jämfört med hundmat. Dock varierar detta från individ till individ.

Det är viktigt att hålla sig till hundfoder som är speciellt anpassat för hundarnas näringsbehov. Om du är osäker på vilken typ av foder som är bäst för din hund, bör du alltid konsultera en veterinär för att få råd och rekommendationer.

Du kanske också är intresserad av följande artiklar:

Om skribenten

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more