American Bully: Allt du behöver veta om rasen

Skribent:

Publiserad:

Uppdaterad:

American Bully

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Vi vill presentera er för en av de mest intressanta hundraserna i modern tid, nämligen American Bully. Denna hundras utvecklades ursprungligen som en sällskapshund och blev officiellt erkänd som ras år 2004 av American Bully Kennel Club (ABKC). Med en imponerande fysik och en storlek som ger intryck av styrka är American Bully en hund man lägger märke till.

American Bully är en relativt ny hundras som har sina rötter i USA där den skapades genom att korsa American Pitbull Terriers, American Staffordshire Terriers och vissa bulldogstyper. Resultatet är en mellanstor hund som mäter cirka 40 till 50 cm i höjd och väger mellan 30 till 50 kg. Trots sitt kraftfulla yttre så är American Bully känd för sin omtänksamma och vänliga natur, och är mycket bra med människor och barn. (Animalso)

För att förstå vad som gör American Bully så unik, vill vi ge er en grundlig introduktion till rasens egenskaper, historia och beteende. När ni har familiariserat er med denna anmärkningsvärda hundras kommer ni säkerligen att förstå varför den fortsätter att öka i popularitet världen över.

American Bully Historia

Vi kan spåra American Bullyns historia tillbaka till 1980-talet, då uppfödare ville skapa en sällskapshund med “Bully”-egenskaper men med mindre aggression. Amerikanska Bullyns grundläggande föräldraras är American Pit Bull Terrier, men den har också blod från andra hundraser i sig (Learn About Pet).

Utvecklingen av American Bully, som den kallas idag, pågick under större delen av 1990-talet. Det finns enighet om att åtminstone fem andra raser användes för att uppnå de mer “bully”-liknande fysiska egenskaper och den mer diminutiva storleken hos vissa linjer (Wikipedia).

American Bully registrerades först som en egen ras med en egen kennelklubb år 2004. Spekulationer om att rasen påverkades av att andra bulldoggar blandades in i deras genpool ledde till att United Kennel Club (UKC) erkände American Bully som en separat ras den 15 juli 2013 (TriLine Kennels).

Rasens ursprung började mellan det sena 1980-talet och början av 1990-talet. Den erkändes inte som en officiell ras förrän 2004 genom bildandet av American Bully Kennel Club (ABKC) (Bullypedex). Senare, år 2013, erkändes rasen av United Kennel Club som en egen ras (CapCity Bullys).

American Bully skapades som en specifik ras för att behålla alla positiva egenskaper från sina föräldraraser, men samtidigt eliminera de mest negativa aspekterna av dem. Då rasen är relativt ny är det viktigt att vara medveten om dess historia och utveckling för att förstå dess unika karaktäristika och temperament (CapCity Bullys).

Karaktärsdrag och Temperament

Personlighet

American bully är en lojal och kärleksfull hund som trivs i sällskap av sina människor. De är kända för att vara intelligenta och sociala, men kan visa reaktivitet om de inte hanteras väl av sina ägare. Dessa hundar är vanligtvis vänliga och utåtriktade, men de har också en stark instinkt att skydda deras familj och hem.

Generellt är American bully tillgivna och lätta att träna, vilket gör dem till populära sällskapshundar. Dock är det viktigt att börja med tidig socialisering och träning för att säkerställa att de utvecklar en välbalanserad personlighet och kan hantera olika situationer och miljöer.

Beteende

American bully är kända för sitt energiska och positiva beteende. De är aktiva och lekfulla, och de älskar att vara i centrum av uppmärksamheten. Som intelligenta hundar trivs de med mentala utmaningar och aktiviteter, och det är viktigt att engagera dem både fysiskt och mentalt för att undvika beteendeproblem.

De behöver måttligt med motion, som promenader och leksamheter. Det är viktigt att ge dem tillräcklig stimulans och utlopp för deras energi, eftersom de kan bli destruktiva om de blir uttråkade eller understimulerade. När det gäller attityder mot andra djur och människor, är amerikanska bullhundar vanligtvis vänliga och välkomnande, förutsatt att de har fått korrekt socialisering och träning från en tidig ålder.

Trots deras goda temperament är American bully inte allergivänliga, och deras skötsel och hälsa är också något att överväga för potentiella ägare. Dessa hundar har en förväntad livslängd på 8-12 år och deras hälsa bör övervakas noggrant för att säkerställa en lycklig och frisk livstid.

Utseende och Fysiska Egenskaper

Vi kommer nu att titta närmare på American Bulllyns utseende och deras fysiska egenskaper.

Storlek och Vikt

American Bully är en medelstor till stor hundras. De vanligtvis väger mellan 30 och 50 kg och kan ha en mankhöjd på 33-53 cm (Mindgem, NetPet). Rasen är kraftfull och muskulös med en bred bröstkorg och en massiv huvudform. Det finns flera olika varianter av American Bully, inklusive Standard, Pocket, XL och Classic (Mindgem).

Färger och Markeringar

American Bully finns i en mängd olika färger och markeringar. Några vanliga färger inkluderar svart, brindle, fawn och vit (NetPet). Dessa färger kan också kombineras med olika markeringar, vilket ger en ännu större variation i utseendet för denna mångsidiga ras.

Utöver deras färger och markeringar har American Bully också några distinkta fysiska egenskaper. Deras muskulösa och kraftfulla kroppar, samt deras stora och kraftiga huvuden, ger dem ett imponerande och distinkt utseende (My Race).

För att sammanfatta, har American Bully några unika fysiska egenskaper och kan hittas i en rad olika storlekar, färger och markeringar. Deras muskulösa och kraftfulla kroppar skapar ett imponerande och distinkt utseende som verkligen gör dem unika.

Hälsa och Livslängd

American Bully är en relativt frisk hundras med en förväntad livslängd på 8-12 år1. Med rätt omvårdnad kan många hundar av denna ras leva längre.

Vanliga Hälsoproblem

Det finns vissa hälsoproblem som är kopplade till American Bully, såsom övervikt, ledproblem som höftledsdysplasi och armbågsdysplasi4. För att upprätthålla en god hälsa är det viktigt att ägaren är medveten om dessa potentiella problem och vidtar lämpliga åtgärder för att förebygga dem.

Skötsel och Förebyggande Åtgärder

Det är viktigt att American Bully får tillräckligt med motion och en balanserad kost för att minska risken för övervikt3. Regelbunden träning och lek är nödvändiga för att upprätthålla en hälsosam vikt och minska risken för hjärtproblem och andra hälsokomplikationer. En balanserad kost är också viktig för att förhindra överbelastning av hundens leder och för att undvika onödig viktökning.

För att förebygga ledproblem hos American Bully, är det viktigt att vara observant på tidiga tecken på dysplasi och om möjligt välja en hund med föräldrar som har goda ledresultat i ortopediska tester. Regelbunden kontroll hos veterinär samt eventuellt användande av kosttillskott kan bidra till att främja ledhälsan hos din hund.

Slutligen, ett ansvarsfullt hundägarskap innefattar regelbundna veterinärbesök och hälsokontroller för att tidigt upptäcka och behandla eventuella problem såsom öroninfektioner, allergier och parasiter. Genom att vara uppmärksam på din hunds behov och tillhandahålla en kärleksfull och säker miljö kan du främja en lång och hälsosam livstid för din American Bully.

Vardaglig Skötsel

Att äga en American Bully innebär att förstå deras behov och ge dem rätt vardaglig skötsel. Vi kommer att täcka två viktiga aspekter av skötseln: Träning och Motion samt Rätt Kost.

Träning och Motion

American Bullies är aktiva och energiska hundar som kräver regelbunden motion för att hålla dem friska och lyckliga. Vi rekommenderar att erbjuda dem minst 30-60 minuter motion varje dag, vilket kan inkludera promenader, jogging, lek eller träning i hundparken2.

Utöver den fysiska motionen behöver de också mental stimulans. Vi föreslår att implementera träningsövningar och övningar i deras dagliga rutin för att aktivera deras hjärnor och stärka koncentrationen. Detta inkluderar att lära dem grundläggande kommandon, problemlösning och att använda interaktiva leksaker eller spel.

Rätt Kost

När det gäller att mata en American Bully är det viktigt att erbjuda ett välbalanserat foder som ger dem alla de näringsämnen de behöver för att upprätthålla god hälsa. Vi rekommenderar att använda högkvalitativa hundfoder som är rika på protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler3.

Här är några rekommendationer för att mata en American Bully:

 • Foder ska vara anpassat till deras vikt, ålder och aktivitetsnivå.
 • Vi rekommenderar att servera dem två mindre måltider per dag istället för en stor måltid.
 • Tänk på att övervaka deras kaloriintag och justera det efter deras aktivitetsnivå och viktmål.

Genom att ge din American Bully rätt träning och kost uppmuntrar du en hälsosam livsstil och hjälper till att säkerställa att de förblir friska och lyckliga.

Uppfödning och Avel

Val av Uppfödare

När vi letar efter en amerikansk bully uppfödare är det viktigt att vi tar hänsyn till flera faktorer. Först och främst bör uppfödaren vara ansvarsfull och ha ett gott rykte. Det är en bra idé att rekommendera Svenska Kennelklubbens riktlinjer och krav.

Vi bör även kontrollera uppfödarens erfarenhet och bakgrund samt att deras hundar kontrolleras för hälsoproblem och temperament, både före och under uppfödningsprocessen.

Det är viktigt att besöka uppfödarens kennel personligen, träffa föräldrarna och se hur valparna behandlas och om miljön är ren och säker.

Att Välja en Amerikansk Bully

När vi väljer en amerikansk bully från en uppfödare, bör vi ha några grundläggande kriterier i åtanke. För det första är det viktigt att välja en valp som är hälsotestad och har goda förutsättningar för ett långt och friskt liv.

 • Valpens ålder: Valpen bör vara minst 8 veckor gammal innan den får flytta hemifrån.
 • Hälsan: Kontrollera att valpen har vaccinerats, avmaskats och har fått en grundlig hälsoundersökning.
 • Temperament: Det är viktigt att valpen har ett stabilt och trevligt temperament som passar vår livsstil och vår familj.

Vi bör också lära oss om rasens specifika behov och ansvar, så att vi kan ge vår amerikanska bully det bästa möjliga hemmet. Det är viktigt att vi förstår att rasen kan kräva mycket träning och mental stimulans för att må bra och vara lycklig.

Om skribenten

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more