Goldendoodle: Allt du behöver veta om denna populära hundras

Author:

Published:

Updated:

Golden Doodle

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Vi vill introducera er till en hundras som har fångat hjärtan över hela världen: Goldendoodle. Goldendoodle, även känd som Groodle, är en korsning mellan en golden retriever och en pudel, vilket resulterar i en “designer” blandning som ursprungligen avlades på 1960-talet som en ledarhund. Denna blandning kombinerar de bästa egenskaperna från båda raser, vilket resulterar i en vänlig, intelligent och hypoallergen hund som passar utmärkt för en mängd familjer och livsstilar.

Goldendoodles varierar i storlek, beroende på storleken på deras föräldrar, eftersom pudlar kan vara miniatyr eller medelstora. Den vanligaste storleken är medelstor Goldendoodle, som har en höjd på 40 till 50 cm och en vikt på 13 till 18 kg. Standard Goldendoodle är den största storleken med en genomsnittlig höjd av 56 tum och en vikt på 23 till 27 kg. Så oavsett vilken storlek på hund du föredrar finns det en Goldendoodle som passar.

En stor fördel med Goldendoodle är deras lockiga, hypoallergena päls som knappt fäller, tack vare pudelns icke-fällande egenskaper. Detta gör dem till ett utmärkt val för personer med allergier eller för dem som bara vill ha en låg underhållshund. Men det är viktigt att notera att deras päls kräver regelbunden vård och klippning för att hålla den frisk och snygg.

Rasens ursprung

Goldendoodle är en hybridhund som härstammar från korsningar mellan Golden Retriever och Pudel. Denna blandras började dyka upp på 1980-talet i USA och hade som mål att förena de bästa egenskaperna hos båda raser (herz-fuer-tiere.de) .

Begreppet “Goldendoodle” kommer från kombinationen av orden “Golden” från “Golden Retriever” och “doodle” från “Pudel” (Wikipedia) . Goldendoodle-rasen är också känd som en så kallad “Designerdog”, vilket innebär att den skapades genom avsiktliga korsningar mellan två redan etablerade raser för att uppnå specifika mål.

Även om Goldendoodle inte erkänns officiellt som en ras av FCI (Fédération Cynologique Internationale) (Fressnapf) , har den snabbt blivit populär tack vare sina visuellt tilltalande egenskaper och tillgiven personlighet. De är ofta kända för att vara intelligenta, vänliga och sociala, vilket gör dem mycket lämpliga som familjehundar.

Utseende och storlek

Goldendoodle är en blandrashund med ursprung från pudel och golden retriever. Den har ett brett utbud av storlekar beroende på vilken typ av pudel den har korsats med. Generellt sett är mankhöjden för dessa hundar mellan 40-66 cm och vikten varierar mellan 14 till 32 kg för hanar och upp till 27 kg för tikar. (Underbar hund)

Det är viktigt att betona att storleken på en goldendoodle kan variera mycket beroende på hundens arv. Det finns till och med miniatyrversioner som kan vara endast 33 cm höga. (Underbar hund)

Päls Och färg

Goldendoodles päls är ofta en blandning av pudelns och golden retrieverns päls, vilket innebär att de kan ha en lockig, vågig eller rakt päls. Pälsen är vanligtvis tjock och kan vara mer allergivänlig än en renrasig golden retrievers på grund av dess mindre mängd pälsudd. (Goldendoodles)

När det gäller färgen på goldendoodles päls kan det variera mycket. Färgerna kan vara allt från en blandning av pudlens och golden retrieverns ursprüngliga färger till helt nya, unika nyanser. Vanliga färger inkluderar vit, crème, aprikos, röd, svart och parti (tvåfärgad). (Goldendoodles)

Goldendoodles kan vara en utmärkt familjehund och är kända för sitt glada och sociala temperament. Det är viktigt att ge dem den träning och socialisering de behöver för att säkerställa att de tar med sig sina bästa egenskaper.

Personlighet och temperament

Goldendoodles är kända för sina vänliga och glada personligheter. De har en tendens att vara intelligenta, lätta att träna och sociala hundar. Vi har märkt att de ofta kommer överens med både människor och andra djur, vilket gör dem till utmärkta familjehundar (FiveBarks).

En viktig aspekt av deras personlighet är att de är mycket lojala och kärleksfulla mot sina ägare. De trivs i närheten av människor och är glada att delta i familjeaktiviteter (The Happy Puppy Site). Deras energinivå är måttlig till hög, vilket innebär att de behöver regelbunden motion och stimulans för att hålla sig friska och glada (Hill’s Pet).

Några av de viktigaste egenskaperna hos Goldendoodle-temperamentet inkluderar:

 • Vänlig och social
 • Intelligent och lättränad
 • Gentle och lekfull
 • Lojal och kärleksfull
 • Passar bra med barn, främlingar och andra djur

Det är viktigt att komma ihåg att varje Goldendoodle är unik och att deras temperament och personlighet kan variera beroende på faktorer som genetik och miljö. Det kan vara användbart att ge dem möjligheter att socialisera med andra hundar och människor, särskilt under valptiden, för att hjälpa till att forma deras vänliga och sociala beteende (Goldendoodle Advice).

Hälsa och livslängd

Goldendoodle är en relativt hälsosam blandras som härstammar från pudel och golden retriever. De har en förväntad livslängd på omkring 12-15 år, vilket gör dem till goda familjemedlemmar och följeslagare under en stor del av våra liv (Domesticerat).

Vanliga hälsoproblem

Även om goldendoodles generellt är en sund ras, finns det vissa ärftliga hälsoproblem som de kan drabbas av. Dessa inkluderar:

 • Höft- och armbågsdysplasi: en vanlig orsak till smärta och rörelsebegränsningar hos hundar, särskilt större raser. Det är viktigt att testa avelshundar för dysplasi innan de används i avel.
 • Progressiv retinal atrofi (PRA): en ögonsjukdom som kan leda till blindhet. Genetiska tester finns tillgängliga för att undvika att avkomma drabbas.
 • Hjärtproblem: vissa linjer av både pudel och golden retriever har en högre risk för hjärtproblem, så det är viktigt att avelshundar testas för att minimera riskerna.

För att upprätthålla goldendoodle-hälsan bör vi se till att våra hundar får regelbundna veterinärundersökningar, en välbalanserad kost och tillräckligt med motion. Det är också viktigt att följa rekommendationerna för grooming, eftersom goldendoodles kan ha krävande päls (Dogsvets).

Förebyggande åtgärder

Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan vi bidra till att förbättra våra goldendoodles hälsa och livslängd:

 1. Använd avelsdjur som har testats och är fria från kända genetiska problem.
 2. Se till att din hund får regelbundna veterinärbesök och att du följer vaccinationsprogrammet.
 3. Var uppmärksam på eventuella beteendeförändringar, då detta kan vara tecken på ett hälsoproblem.

Genom att vara väl informerade och proaktiva kan vi ge våra goldendoodles det bästa möjliga livet och njuta av deras sällskap under många år.

Skötsel och träning

Pälsvård

Vi rekommenderar att borsta och kamma din goldendoodles päls regelbundet för att hålla den fri från tovor och mattor. Det är viktigt att inspektera och rengöra din hunds öron regelbundet, eftersom mycket päls kan skapa en varm och fuktig miljö som är optimal för svampinfektioner. Torka ur hundens öron, även insidan av öronlappen, efter att den har badat för att minska risken för öroninflammation Frostnäbbens goldendoodle.

Motion Och Aktiviteter

En goldendoodle kräver minst 30 minuters träning om dagen för att hålla sig mentalt och fysiskt stimulerad Goldendoodles. Det är bra att erbjuda dem aktiveringsleksaker och utmanande övningar, så att både deras sinnen och deras kroppar får arbeta. Vi rekommenderar att du går din valp två gånger om dagen, 5 minuter per månads ålder. Vuxna goldendoodles bör träna minst 30 minuter dagligen Goldendoodles.

Det är bäst att välja en kombination av olika aktiviteter som inkluderar promenader, lek i trädgården och träningssessioner. Anpassa aktivitetsnivån efter din goldendoodles energinivå och ålder, men undvik att överdriva träningen, eftersom det kan leda till skador Domesticerat.

Kost och näring för Goldendoodles

När det gäller Goldendoodles är det viktigt för oss att förstå deras näringsbehov och anpassa deras kost därefter. Dessa hundar har en unik kombination av egenskaper från sina föräldraraser, Golden Retrievers och pudlar, och därför kräver de en balanserad kost som uppfyller deras behov.

Vi bör förse våra Goldendoodles med högkvalitativa proteiner som kyckling, kalkon, nötkött och lamm. Dessa proteiner hjälper till att bygga starka muskler och ge dem energi för dagliga aktiviteter (Källa). Det är också viktigt att komplettera deras kost med hälsosamma grönsaker som sparris, majs, paprika, broccoli, brysselkål, kål och morötter. Dessa grönsaker är rika på vitaminer och mineraler som bidrar till en frisk och stark kropp.

För att upprätthålla en optimal kost och näring, bör vi också vara medvetna om de typer av foder vi ger våra Goldendoodles. DogFoodAdvisor rekommenderar foder som innehåller en hög koncentration av animaliskt protein, såsom färsk lax, laxmjöl och menhadenfiskmjöl. Det är viktigt att vi försöker undvika att ge vår Goldendoodle mat som innehåller små mängder animaliskt protein eftersom detta kan orsaka magproblem.

När vi planerar vår Goldendoodles kost och näring är det viktigt att vi överväger deras storlek och ålder. Det finns tre primära storlekar för Goldendoodles: miniatyr, mellanstor och standard (PetPlate). Varje storlek kräver olika mängder mat och energi, så vi bör vara noga med att anpassa deras kost efter deras individuella behov.

Val av uppfödare och valp

Att välja en uppfödare och valp är en viktig del av processen att bli ägare till en goldendoodle. Vi vill hjälpa er att göra det bästa valet för er och er familj.

Först och främst är det viktigt att hitta en seriös och pålitlig uppfödare. Ett bra sätt att hitta en bra uppfödare är att prata med andra goldendoodle-ägare och be dem rekommendera någon. Kolla också upp olika uppfödare på nätet som Goldendoodles. Att besöka uppfödaren och träffa valparna innan man bestämmer sig är också viktigt för att se vilken typ av uppfödare de är.

När det gäller val av valp bör man överväga sina egna förutsättningar och behov. En goldendoodle-valp kräver mycket uppmärksamhet och lektid eftersom det är en aktiv och sällskaplig ras (Goldendoodles). Man bör även tänka på sitt boende och hur mycket utrymme man har, eftersom goldendoodles kan variera i storlek beroende på deras korsning.

Priset kan också vara en faktor att beakta. En goldendoodle-valp från en bra uppfödare kan kosta över 20 000 kronor, ibland betydligt mer (SverigesVeterinärer.se). Det kan vara svårt att hitta en billigare goldendoodle-valp som omplaceringshund.

Slutligen kan det vara värt att överväga hur stor valpen kommer att bli som vuxen. Det finns en formel som kan hjälpa till att uppskatta en goldendoodles vuxna vikt (Goldendoodles). Detta kan hjälpa er att fatta ett välgrundat beslut om vilken valp som passar er bäst.

About the author

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more