Kan hundar äta ost? Det här behöver du veta!

Skribent:

Publiserad:

Uppdaterad:

Ost

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Om du är en hundägare kan du undra om det är säkert att ge din hund ost. Hundar är kända för att vara matglada och kan ofta verka intresserade av vad du äter. Men är ost verkligen en säker mat för hundar att äta?

Ja, hundar kan äta ost, men det finns några saker du bör tänka på innan du ger din hund ost som en del av deras diet. Vissa hundar kan vara laktosintoleranta och bör undvika ost, medan andra hundar kan äta ost i små mängder utan problem. Det är också viktigt att tänka på att vissa ostar kan vara farliga för hundar att äta.

I denna artikel kommer vi att titta närmare på om hundar kan äta ost och vad du bör tänka på innan du ger din hund ost. Vi kommer också att diskutera vilka ostar som är säkra för hundar att äta och vilka ostar du bör undvika att ge din hund. Läs vidare för att ta reda på mer!

Kan hundar äta ost?

Det är en vanlig fråga bland hundägare om ost är säkert för hundar att äta. Svaret är inte helt enkelt och det beror på flera faktorer, inklusive vilken typ av ost det är och hur mycket hunden konsumerar.

Vad är ost?

Ost är en mjölkprodukt som tillverkas genom att koagulera mjölk med hjälp av enzymer och sedan pressa ut vätskan. Det finns många olika typer av ost, inklusive mjukost, hårdost, vitmögelost och blåmögelost.

Är ost säkert för hundar att äta?

Enligt experter kan hundar äta ost i små mängder utan problem. Vissa hundar kan dock vara laktosintoleranta och bör undvika att äta ost. Det är också viktigt att notera att vissa typer av ost kan vara farliga för hundar att äta.

Till exempel kan hundar inte smälta laktos som finns i mjölkprodukter, inklusive ost. Detta kan leda till magont och diarré. Om din hund har en känslig mage eller är laktosintolerant, bör du undvika att ge den ost.

Dessutom kan vissa typer av ost vara höga i fett och natrium, vilket kan leda till övervikt och andra hälsoproblem. Det är bäst att ge hunden små mängder av ost som en godbit och se till att den får en balanserad kost.

Sammanfattningsvis kan hundar äta ost, men det är viktigt att ge den i små mängder och att välja en ost som är säker för hunden att äta. Om du är osäker på om din hund kan äta ost, bör du rådfråga din veterinär för råd.

Vilken typ av ost kan hundar äta?

När det gäller att ge din hund ost är det viktigt att välja rätt typ av ost. Vissa hundar är extremt laktosintoleranta och kan inte äta ost, men de flesta hundar klarar sig bra med ost, förutsatt att du har några förbehåll i åtanke när det gäller vilken typ av ost du ger dem.

Ost som är säker för hundar

De flesta hundar kan äta vanlig ost utan problem, men det är viktigt att välja en ost som är låg i fett, natrium och laktos. Keso eller cottage cheese är en av de bästa osttyperna att ge till din hund. På grund av sin halvflytande konsistens är den mycket lätt att äta, och den har dessutom lägre fett- och natriumhalt än andra osttyper. Den tenderar också att ha ett lägre laktosinnehåll än andra osttyper, vilket innebär att den är lindrigare för hundar med känslig mage.

Andra ostar som är säkra för hundar att äta inkluderar:

 • Cheddarost
 • Getost
 • Provoloneost
 • Edamerost

Ost som inte är säker för hundar

Vissa ostar bör undvikas när det gäller att ge din hund. Ostar som har örter, vitlök, russin eller andra tillsatta smaker bör också undvikas. Vitlök och russin är några av de mest giftiga livsmedel för hundar och kan orsaka allvarliga hälsoproblem.

Några av de ostar som inte är säkra för hundar att äta inkluderar:

OstVarför det inte är säkert
Blåost (Gorgonzola, Stilton, Roquefort)Kan producera roquefortin, ett potentiellt dödligt toxin för hundar att konsumera.
BrieostInnehåller högre halter av fett och natrium än andra ostar.
FetaostInnehåller högre halter av natrium än andra ostar.

Hur mycket ost kan hundar äta?

Att ge din hund lite ost som belöning eller som en del av deras kost är inte farligt, men det är viktigt att inte överdriva mängden. Precis som med människor kan för mycket ost orsaka magproblem och övervikt hos hundar.

Generellt sett bör allt som inte är din hunds foder inte utgöra mer än 10 procent av hundens kaloriintag per dag. Detta inkluderar ost, men också andra godbitar och snacks.

Mängden ost som din hund kan äta beror på flera faktorer, inklusive deras storlek, vikt och aktivitetsnivå. Större hundar kan äta lite mer och mindre hundar kan äta lite mindre ost. En tumregel är att ge din hund en liten bit ost som belöning eller som en del av deras kost, men undvik att ge för mycket.

Om din hund är överviktig eller har magproblem, bör du rådfråga din veterinär innan du ger dem ost eller andra godbitar. Det är också viktigt att välja rätt typ av ost. Vissa ostar innehåller höga halter av salt och fett, vilket kan vara skadligt för din hund. Ost med låg fetthalt, som mozzarella, keso och mjuk getost kan vara hälsosammare alternativ för din hund jämfört med ostar med högre fetthalt.

Viktiga saker att tänka på när du ger din hund ost

När du vill ge din hund ost finns det några saker du bör tänka på för att se till att det är säkert och hälsosamt för din fyrbenta vän.

 • Välj rätt typ av ost: Vissa ostar kan vara svåra för hundar att smälta och kan orsaka matsmältningsproblem. Ost med hög fetthalt kan också orsaka övervikt och andra hälsoproblem. Välj istället ostar med låg fetthalt, såsom mozzarella, keso eller mjuk getost.
 • Undvik ostar med tillsatser: Vissa ostar innehåller örter och grönsaker, såsom gräslök eller vitlök, som båda kan vara giftiga för hundar. Se till att läsa innehållsförteckningen innan du köper ost för din hund.
 • Ge ost i måttliga mängder: Ost kan vara högt i kalorier och fett, så se till att inte överdriva mängden du ger din hund. En liten bit som belöning eller som en del av en balanserad kost kan vara okej, men se till att inte ge för mycket.

Om du är osäker på om din hund tål ost eller om du har andra frågor om din hunds kost, se till att rådfråga din veterinär.

Slutsats

Att ge din hund ost som en godbit är inte farligt om den tål laktos och om du ger den i måttliga mängder. Det finns dock några saker att tänka på när du ger din hund ost:

 • Vissa ostar kan vara giftiga för hundar, så se till att undvika ostar som innehåller vitlök, lök eller andra kryddor.
 • Ostar med hög fetthalt kan orsaka orolig mage och viktuppgång hos hundar, så det är bäst att ge din hund ostar med låg fetthalt, som mozzarella eller keso.
 • Om du ger din hund ost som en del av en balanserad kost är det viktigt att begränsa mängden eftersom ost inte är en nödvändig del av en hunds diet.

Sammanfattningsvis kan hundar äta ost, men det är viktigt att ge den i måttliga mängder och att undvika ostar som kan vara giftiga för hundar. Om du är osäker på vilka ostar som är säkra för din hund att äta, bör du rådfråga din veterinär.

Om skribenten

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more