Kan hundar äta majs? Allt du behöver veta om hundars kost

Skribent:

Publiserad:

Uppdaterad:

majs

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Är du en hundägare och funderar på om hundar kan äta majs? Det är en vanlig fråga som många hundägare ställer sig. Majs är en vanlig ingrediens i många hundfoder på marknaden, men kan du ge din hund färsk majs? Svaret är ja, hundar kan äta majs.

Det inte farligt att ge majs till din hund, men du bör vara försiktig med mängden. Matar du din hund med massor av majs regelbundet kan det vara dåligt för din hunds hälsa. Majs innehåller dock en hel del vitaminer som kan vara bra för din hunds hälsa och hjälpa din vovve att hålla sig frisk.

Det är också viktigt att se till att din hund inte äter majs som har smorts in i något som hundar inte bör ha i magen, t.ex. vitlök eller lök. Du bör också begränsa mängden salt på majsen. I denna artikel kommer vi att titta närmare på om hundar kan äta majs och vad du bör tänka på när du ger din hund majs.

Är majs bra för hundar?

Majsens näringsvärde för hundar

Majs är en populär ingrediens i många hundfoder och kan vara en del av en balanserad kost för hundar. 100 gram kokt majs innehåller cirka 365 kalorier, 9 gram protein och 7 gram fiber. Majs innehåller också viktiga näringsämnen som vitamin B6, tiamin, folat och magnesium.

Här är en tabell över majsens näringsinnehåll per 100 gram:

NäringsämneMängd
Energi365 kcal
Protein9,4 g
Fett4,7 g
Kolhydrater74,3 g
Fiber7,3 g
Vitamin A16 μg
Vitamin B1 (tiamin)0,4 mg
Vitamin B2 (riboflavin)0,2 mg
Vitamin B3 (niacin)2,6 mg
Vitamin B6 (pyridoxin)0,3 mg
Vitamin C6,8 mg
Vitamin E0,5 mg
Folat42 μg
Kalcium2 mg
Järn0,5 mg
Magnesium127 mg
Fosfor210 mg
Kalium287 mg
Natrium15 mg
Zink2,2 mg

Även om majs är en källa till kolhydrater, är det viktigt att inte ge hunden för mycket majs. Enligt veterinärrekommendationer bör du hålla majs-matandet till en rimlig nivå och inte ge mer än en matsked eller två per dag. För mycket majs kan leda till en orolig mage vilket kan leda till diarré eller kräkningar.

Risker med att ge hundar majs

Trots att majs kan vara en del av en balanserad kost för hundar, finns det några risker att tänka på när du ger din hund framförallt små hundar majs. En av de vanligaste riskerna är kvävning. Det är viktigt att se till att majskornen är tillräckligt små för att hunden ska kunna svälja dem utan problem.

En annan risk är att vissa hundar kan vara allergiska mot majs. Om din hund visar tecken på allergi, som klåda, röda ögon eller öroninfektioner, bör du kontakta din veterinär för råd.

Det är också viktigt att undvika majs som har smorts in i något som hundar inte bör ha i magen, t.ex. vitlök eller lök. Du kanske också bör begränsa mängden salt på majsen.

Får hundar äta majs på burk

Ja, hundar kan äta majs på burk i små mängder som en del av en balanserad kost. Majs innehåller vissa näringsämnen som är bra för hundar, såsom fiber, vitaminer och mineraler. Men det är viktigt att inte ge hunden för mycket majs, eftersom det kan leda till matsmältningsproblem och övervikt.

Det är också viktigt att välja majs på burk som inte innehåller tillsatser som kan vara skadliga för hunden, såsom socker, salt eller kryddor. Det är bäst att välja majs som är packad i vatten eller egen juice istället för majs som är packad i sirap eller annan sötad vätska.

Som med alla nya livsmedel som introduceras i hundens kost, är det viktigt att övervaka hunden för eventuella tecken på allergi eller matsmältningsproblem. Om din hund upplever några ovanliga symtom efter att ha ätit majs, kontakta din veterinär för råd.

Får hundar äta majskolvar

Majskolvar är inte lämpliga för hundar att äta, eftersom de kan orsaka matsmältningsproblem och kvävning. Majskolvens yttre blad och stjälk är svåra för hundar att smälta och kan orsaka blockeringar i tarmen. Även om själva majskornen är säkra för hundar att äta, är det bäst att inte ge hunden majskolvar.

Om du vill ge din hund majs som en del av dess kost, välj istället att ge den kokta majs utanför majskolven. Detta ger hunden samma näringsämnen som majs, men utan risken för matsmältningsproblem.

Hur man ger hundar majs

Majs på vit bakgrund
Kan hundar äta majs?

När du ger din hund majs, är det viktigt att du förbereder och serverar den på rätt sätt. Här är några tips för att ge din hund majs på ett säkert och hälsosamt sätt.

Förbereda majsen

Innan du ger din hund majs, se till att ta bort majskornen från majskolven och koka dem i vatten tills de är mjuka. Se till att du inte tillsätter någon salt eller smör till vattnet, eftersom dessa kan vara dåliga för din hund.

Förbereda majsenServera majsen till hunden
Ta bort majskornen från majskolvenGe din hund en liten mängd majs
Koka majskornen i vatten tills de är mjukaSe till att majs inte utgör en stor del av din hunds kost
Undvik att tillsätta salt eller smör till vattnetSe till att majs inte har några tillsatser som kan vara dåliga för din hund

Servera majsen till hunden

När du serverar majsen till din hund, se till att ge den en liten mängd åt gången. Majs bör inte utgöra en stor del av din hunds kost, så se till att ge den i måttliga mängder. Om din hund inte är van vid att äta majs, se till att introducera den gradvis och övervaka din hund för eventuella tecken på matsmältningsproblem. Det går också utmärkt att tillsätta majs i hundfodret när det serveras.

Se också till att majs inte har några tillsatser som kan vara dåliga för din hund. Undvik att ge din hund majs som har smorts in i något som hundar inte bör ha i magen, t.ex. vitlök eller lök.

Att ge din hund majs kan vara en del av en balanserad kost, men det är viktigt att du ger den på rätt sätt. Följ dessa tips för att se till att din hund kan njuta av majsen på ett säkert och hälsosamt sätt.

Sammanfattning

Hundar kan äta majs i måttliga mängder som en del av en balanserad kost. Majs innehåller vissa näringsämnen som är bra för hundar, såsom fiber, vitaminer och mineraler. Hundar kan äta kokt majs utanför majskolven eller majs på burk som inte innehåller tillsatser som kan vara skadliga för hunden, såsom socker, salt eller kryddor. Majskolvar är däremot inte lämpliga för hundar att äta eftersom de kan orsaka matsmältningsproblem och kvävning. Som med alla nya livsmedel som introduceras i hundens kost, är det viktigt att övervaka hunden för eventuella tecken på allergi eller matsmältningsproblem. Kontakta din veterinär om din hund upplever några ovanliga symtom efter att ha ätit majs.

Om skribenten

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more