Cockerpoo allt du behöver veta: En snabbguide för nya ägare

Skribent:

Publiserad:

Uppdaterad:

Cockerpoo

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

När du överväger att välja en Cockerpoo som ditt framtida husdjur, finns det viktig information du bör känna till om denna populära blandras. Cockerpoo är en korsning mellan amerikansk cocker spaniel och pudel, och har som resultat fördelarna från båda raserna, vilket gör dem till ett fantastiskt familjehusdjur.

Du kommer att uppskatta deras intelligens, kärleksfulla natur samt deras stabila och lugna, men busiga temperament. Tack vare deras utåtriktade personlighet kommer din Cockerpoo troligtvis att trivas i sällskap med både människor och andra djur.

Det är också värt att notera att Cockerpoo kan betraktas som allergivänliga eftersom de har låg tendens att fälla hår, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ för de som är känsliga för hundallergier. Med detta i åtanke kan du vara säker på att en Cockerpoo kommer att bli en underbar följeslagare för dig och din familj.

Vad är en Cockerpoo?

En cockerpoo är en blandras mellan cocker spaniel och pudel. Detta innebär att din cockerpoo kommer att ha en mix av egenskaper från både cocker spaniel och pudel raser. De är kända för att vara intelligenta, lättlärda och lojala hundar med en charmig personlighet.

Denna blandras har blivit populär på grund av dess allergivänliga päls, tack vare pudelns inflytande. Om du är en person med hundallergier, kan det vara värt att överväga en cockerpoo som ditt framtida husdjur. De är också kära för sitt stabila och lugna temperament, samtidigt som de är busiga och lekfulla.

Din cockerpoo kommer att vara social och vänlig, vilket gör den lätt att komma överens med andra människor och djur. Beroende på vilket temperament din hund har, kan den antingen vara aktiv och njuta av aktiviteter som agility eller viltspår, eller helt enkelt älska att koppla av och mysa i soffan med dig.

Här är några kännetecken för cockerpoo:

 • Intelligent och lättlärd
 • Social och lojal
 • Allergivänlig päls
 • Stabilt och lugnt temperament
 • Lekfull och utåtriktad

Det är viktigt att notera att eftersom cockerpoo är en blandras, kan deras utseende och temperament variera beroende på vilken typ av cocker spaniel och pudel de härstammar från. Det kan finnas tre huvudsakliga arter av cockerpoo, så det är bra att veta vilken typ som passar bäst för dig och din livsstil.

Historia och ursprung

Cockerpoo väntar på promenad
Cockerpoo

När du lär dig om Cockerpoo, är det viktigt att förstå rasens historia och ursprung för att bättre förstå dess karaktär och egenskaper. Cockerpoo är en blandrashund som utvecklades i USA under 1900-talets andra hälft. Rasen är en korsning mellan en Amerikansk Cocker Spaniel och en Pudel, vilket ger den dess unika utseende och temperament.

Det var under 1950-talet som uppfödare i USA medvetet började avla fram Cockerpoo. Syftet var att skapa en allergivänlig hund med lågt håravfall, samtidigt som den behöll intelligensen och den kärleksfulla naturen hos båda föräldraraserna. Under 1960-talet ökade Cockerpoo i popularitet och spred sig till andra länder, inklusive Sverige där den blev populär under 1990-talet.

Cockerpoo kallas ibland för Cockapoo eller Spoodle, och har likheter med Cavapoo, en annan blandras som är en korsning mellan Pudel och Cavalier King Charles Spaniel. Eftersom det är en blandras, finns det variation i både utseende och egenskaper hos Cockerpoo, men en sak är säker: de är söta, intelligenta och underbara familjehusdjur.

Här är några kända fakta om Cockerpoo:

 • Ursprunget är i USA, men rasen har blivit populär i många länder
 • Korsning mellan Amerikansk Cocker Spaniel och Pudel.
 • Utvecklades under 1950-talet och blev populär under 1960-talet.
 • Allergivänlig och lågt håravfall.

Utseende och storlek

Päls och Färger

Din Cockerpoo har en intressant päls som kan variera mellan olika konsistenser och färger. Pälsen kan vara vågig, rak eller lockig, vilket ger varje hund ett unikt utseende. Du kommer att märka att färgerna på din Cockerpoo kan variera kraftigt och inkluderar de flesta färgkombinationer. Detta beror på blandningen av pudel och cockerspaniel i genetiken.

Storleksvariation

När det gäller storlek är Cockerpoo en liten till medelstor hund. Den genomsnittliga vikten ligger mellan 9 och 15 kg, och dess mankhöjd varierar vanligtvis mellan 25 och 50 cm. Denna storleksvariation kan vara kopplad till vilken typ av pudel som har blandats med cockerspaniel. Om det är en dvärgpudel i mixen, kommer hunden att vara mindre, medan en större blandning av mellanpudel eller storpudel kan resultera i en större Cockerpoo.

Med dessa olika storlekar passar Cockerpoo bra för människor som bor i både lägenheter och större bostäder. Den smidiga storleken gör den också till en utmärkt följeslagare för de flesta, oavsett ålder eller erfarenhet med hundar.

Sammanfattningsvis kombinerar din Cockerpoo ett unikt och varierat utseende med en praktisk och smidig storlek, vilket gör den till en populär och älskad blandrashund.

Personlighet och temperament

När det gäller cockerpoo är dess personlighet och temperament något att beundra. Din cockerpoo kommer att ha en stabil och lugn natur samtidigt som den är busig och aktiv. De är kända för att vara vänliga, tillgivna och sociala, vilket gör att de passar bra i de flesta hemmiljöer.

Din cockerpoo kommer förmodligen att vara utåtriktad och kommer oftast överens med både människor och andra djur. Denna hundras har också en intelligens som gör dem lättlärda, vilket innebär att du kan träna dem i olika aktiviteter. Det är inte ovanligt att se cockerpoo inom hundsporter som agility och viltspår.

Ta även hänsyn till att dessa hundar kan vara allergivänliga, vilket är en fördel för människor som har hundallergier. Detta kan vara en stark anledning till att du väljer en cockerpoo som ditt sällskapsdjur.

Sammanfattningsvis är det viktigt att komma ihåg att din cockerpoo, som med alla hundar, kan ha individuella temperament och personligheter, och din hunds personlighet kan variera beroende på deras unika mix av de båda raserna. Men övergripande är cockerpoo en intelligent, lojal och social hund som passar utmärkt i de flesta hem.

Träning och aktiviteter

cockerpoo

Mental Stimulans

Det är viktigt att du tränar din Cockerpoo regelbundet för att hålla dem alerta och för att utveckla deras intellekt. Mental stimulans omfattar lydnadsträning, sök- och beskrivningsövningar samt socialiseringsträning. Genom att ge din Cockerpoo den mentala utmaningen de behöver, hjälper du dem att hålla sig friska och glada.

Fysiska aktiviteter

Din Cockerpoo behöver regelbunden motion för att hålla sig i form och undvika övervikt. En daglig promenad på 20-30 minuter är en bra utgångspunkt. Men, för att ge din Cockerpoo den bästa möjliga aktiveringen, överväg att involvera dem i hundsporter som agility, rallylydnad, spår och nosework. Dessa aktiviteter är inte bara roliga för både dig och din hund, utan de bidrar också till att stärka ert band och hålla er båda aktiva.

Här är några tips för att hålla din Cockerpoo aktiv:

 • Anpassa övningar och aktiviteter efter din hunds ålder, kondition och personlighet.
 • Variera träningen för att hålla din Cockerpoo engagerad och underhållen.
 • Rewardera din hund när de utför önskade beteenden och presterar väl under träningen.

För att ge din Cockerpoo en varierad och stimulerande livsstil, se till att inkludera både mental och fysisk stimulans i deras dagliga rutin. Ditt engagemang i din Cockerpoos träning och aktiviteter kommer att främja deras hälsa och välbefinnande samt stärka er relation.

Hälsa och livslängd

Cockerpoos är kända för att vara friska och livliga hundar med en genomsnittlig livslängd på 12-15 år. Men precis som alla hundar kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Det är viktigt att ta hand om din Cockerpoo och förebygga eventuella problem genom regelbunden hälsovård och skötsel.

Vanliga hälsoproblem

Flera hälsoproblem kan uppstå hos Cockerpoos, men här är några av de vanligaste:

 • Höft- och armbågsdysplasi
 • Patellaluxation
 • Ögonproblem, som katarakt och progressiv retinal atrofi (PRA)
 • Öroninfektioner på grund av deras långa hängande öron

Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa problem och konsultera veterinär vid första tecken på obehag eller problem hos din Cockerpoo.

Skötsel

Att ta hand om din Cockerpoos päls är en viktig del av deras hälsa och välmående. Pälsen kan vara vågig, rak eller lockig och kräver regelbunden borstning för att undvika tovor och hålla den ren.

Öronen bör också granskas och rengöras regelbundet för att förebygga öroninfektioner. Tänk på att hålla munnen och tänderna rena genom regelbunden tandborstning och användning av hundtuggummi eller liknande produkter.

Förebyggande

För att minimera riskerna för hälsoproblem hos din Cockerpoo finns det några förebyggande åtgärder du kan vidta:

 1. Se till att din hund får regelbunden motion, minst 20-30 minuter om dagen, för att hålla sig i god form och frisk
 2. Utför regelbundna veterinärbesök för att säkerställa att din hund får den hälsovård den behöver
 3. Om du skaffar en Cockerpood valp, välj en seriös uppfödare som testar sina hundar för genetiska sjukdomar och föredrar friska avelsdjur
 4. Försäkra din Cockerpoo för att täcka eventuella oförutsedda hälso- eller olycksfallsutgifter

Genom att följa dessa råd kan du bidra till att din Cockerpoo lever ett långt, hälsosamt och lyckligt liv.

Skötsel och vård

Pälsvård

När det gäller pälsvård för Cockerpoo är det viktigt att du borstar din hunds päls regelbundet, helst varannan dag, för att hålla den frisk och tovfri. Pälsen kan vara vågig, rak eller lockig och ha olika färger. Genom att borsta områden som är benägna att tovor, som bakom öronen och pälsen runt benen, kan du hålla din Cockerpoo i toppskick.

För att undvika plågsamma tovor och säkra att pälsen är välvårdad, rekommenderas det att klippa eller trimma din Cockerpoo regelbundet, särskilt runt öronen, tassarna och baken. Tänk på att välja en professionell hundtrimmare om du är osäker på hur du ska gå tillväga själv.

Kost och näring

En balanserad kost är viktig för din Cockerpoos hälsa och energinivåer. Ge din Cockerpoo högkvalitativ hundmat som innehåller de nödvändiga näringsämnena. Tänk på att servera maten i rätt mängd enligt vikt och storlek för att säkerställa att din hund får rätt mängd kalorier och näringsämnen.

Även om Cockerpoo ibland kan ha matallergier eller känslig mage, är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella allergiska reaktioner och justera kosten efter behov. Tala med din veterinär om din hunds specifika näringsbehov och rekommendationer för eventuella kosttillskott.

Att välja en cockerpoo

När du har bestämt dig för att en Cockerpoo är rätt hund för dig är det viktigt att du vet var du kan hitta den bästa hunden för din familj. I den här delen kommer vi att ge dig råd om hur du hittar en seriös uppfödare och alternativet att adoptera en Cockerpoo.

Att hitta en uppfödare

För att hitta en ansvarsfull och professionell uppfödare bör du göra följande:

 • Gör grundliga efterforskningar och hitta en uppfödare som är känd för att ta bra hand om sina hundar och valpar.
 • Prata med flera uppfödare och besök olika kennlar för att jämföra och bedöma deras expertis och engagemang.
 • Fråga uppfödaren om hälsotester som har genomförts på föräldrarna, såsom höftdysplasi och ögontester.
 • Be om att få träffa valpens föräldrar för att få en uppfattning om deras temperament och hur valpen kan komma att bli när den blir äldre.

Se till att du känner dig bekväm med uppfödaren och att de svarar på alla dina frågor. Kom ihåg att en bra uppfödare också kommer att ställa frågor till dig för att säkerställa att deras valp får det bästa hemmet möjligt.

Adoption

Om du föredrar att adoptera en Cockerpoo finns det flera organisationer som arbetar med att omplacera blandrashundar, inklusive Cockerpoos. Här är några tips för en framgångsrik adoption:

 • Var beredd på att vara tålmodig, eftersom det kan ta tid att hitta rätt hund för din familj.
 • Kontakta lokala djurhem och räddningsorganisationer för att se om de har några Cockerpoos tillgängliga för adoption.
 • Utforska onlineannonser och sociala medier för att hitta Cockerpoos som behöver ett nytt hem.
 • När du hittar en hund du är intresserad av, se till att du träffar hunden och tillbringar tid tillsammans för att se om det är rätt match.

Adoption kan vara en mycket givande process och ger en andra chans för hundar som behöver ett kärleksfullt och varaktigt hem.

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Cockerpoo

Om skribenten

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more