Kan hundar äta räkor? Så påverkar det din hunds hälsa

Skribent:

Publiserad:

Uppdaterad:

Tre räkor på en vit bakgrund

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Undrar du om din hund kan äta räkor? Det är en vanlig fråga bland hundägare, och svaret är ja, hundar kan äta räkor. Räkor är inte bara en godbit för din hund, utan de innehåller också många näringsämnen som kan vara bra för deras hälsa. Men det finns några saker du bör tänka på innan du ger din hund räkor.

För det första bör du alltid hålla koll på din hund när de provar något nytt. Vissa hundar kan reagera illa på vissa livsmedel, precis som människor gör. Det är därför bäst att börja med en liten mängd räkor och se hur din hund reagerar. Om din hund visar tecken på allergi eller matsmältningsproblem, bör du sluta ge dem räkor och kontakta din veterinär.

Dessutom är det viktigt att du inte ger din hund råa eller underkokta räkor. Råa skaldjur kan innehålla bakterier och parasiter som kan göra din hund sjuk. Det är också bäst att ta bort skalet från räkorna innan du ger dem till din hund, eftersom skalet kan utgöra en kvävningsrisk för din hund.

Kan hundar äta räkor?

Att ge din hund en varierad kost kan vara bra för deras hälsa och välbefinnande. Men är räkor säkra för hundar att äta? Här är vad du behöver veta.

Fördelar med att ge hunden räkor

Räkor är en källa till viktiga näringsämnen som kan vara fördelaktiga för din hund. De innehåller höga halter av protein, vitamin B12, niacin (eller vitamin B3), antioxidanter och fosfor. Räkor är också en bra källa till omega-3-fettsyror, vilket kan hjälpa till att främja en frisk hud och päls.

Om din hund lider av ledproblem eller inflammation kan omega-3-fettsyror också hjälpa till att minska inflammationen och lindra smärta. Men var noga med att inte ge din hund för mycket räkor, eftersom de också innehåller höga halter av kolesterol.

Risker med att ge hunden räkor

Räkor är generellt sett säkra för hundar att äta, men det finns några saker att tänka på. För det första kan räkornas skal utgöra en kvävningsrisk, särskilt för mindre hundar. Se till att ta bort skalet innan du ger din hund räkor.

Det är också viktigt att inte ge din hund råa eller ej tillräckligt tillagade räkor. Råa skaldjur kan innehålla bakterier och parasiter som kan göra din hund sjuk. Se till att alltid tillaga räkorna ordentligt innan du ger dem till din hund.

Slutligen, precis som människor kan vissa hundar vara allergiska mot räkor. Om din hund visar tecken på allergisk reaktion, till exempel klåda, rodnad eller andningssvårigheter, sluta ge dem räkor och kontakta din veterinär.

Hur man ger hunden räkor på ett säkert sätt

För att ge din hund räkor på ett säkert sätt, se till att ta bort skalet och koka eller ånga räkorna innan du ger dem till din hund. Ge din hund endast en liten mängd räkor första gången du ger dem för att se om de har någon allergisk reaktion.

Se också till att inte ge din hund för mycket räkor, eftersom de innehåller höga halter av kolesterol. Ge räkor som en del av en varierad kost och se till att inte ge dem för ofta.

Alternativ till räkor

När det kommer till att ge din hund en varierad kost, är det en bra idé att inkludera olika typer av protein och skaldjur. Om din hund inte kan äta räkor eller om du bara vill variera kosten, finns det flera alternativ att välja mellan.

Andra typer av skaldjur som hunden kan äta

Om din hund inte kan äta räkor, men du vill ge den skaldjur, finns det flera andra alternativ att välja mellan. Här är några:

SkaldjurKan hundar äta?
KräftorJa, men ge dem endast kokta och skalade
MusslorJa, men se till att de är kokta och att de inte har öppnat sig innan tillagning
RäkorJa, men se till att de är kokta och skalade

Andra typer av protein som hunden kan äta

Om din hund inte kan äta skaldjur eller om du vill variera kosten ännu mer, finns det flera andra typer av protein som du kan inkludera i hans/hennes diet. Här är några:

 • Kyckling
 • Kalkon
 • Biff
 • Lamm
 • Fläsk
 • Fisk (t.ex. lax, tonfisk, makrill)

Se till att proteinet är kokt eller grillat och att det inte innehåller ben eller annat som kan vara farligt för din hund att äta.

Om skribenten

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more