Brittisk korthår: Allt du behöver veta om rasen

Skribent:

Publiserad:

Uppdaterad:

Brittisk korthårig

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

Brittisk korthår, eller britt som de ofta kallas, är en mycket uppskattad kattras som härstammar från Storbritannien. De är kända för sin tystlåten och stillsamma personlighet, vilket gör dem till utmärkta sällskapskatter. Brittisk korthår har en kraftig kroppsbyggnad och deras ljusa, täta päls ger dem en plyschliknande känsla.

Denna kattras har en långsam tillväxt och är vanligtvis inte fullvuxna förrän vid tre års ålder, med en genomsnittlig vikt på fem(5) kilo för honor och sju(7) kilo för hanar. Det är viktigt att vara uppmärksam på detta när det gäller utfodring och motion, för att förhindra övervikt och relaterade hälsoproblem. Brittisk korthår är en mycket lättskött ras när det kommer till skötsel och hälsa, vilket gör dem till utmärkta katter för både nybörjare och erfarna kattägare.

Snabba fakta

Brittisk korthår är en stillsam och tystlåten kattras med långsam tillväxt

Det är viktigt att hålla koll på utfodring och motion för att undvika övervikt och hälsoproblem

Brittisk korthår är lättskött och passar bra för både nybörjare och erfarna kattägare

Ursprung och Historia

Brittisk korthår

Brittiskt korthår är en korthårig kattras som härstammar från Storbritannien. Ursprungligen spårar man dess rötter tillbaka till katter som infördes på ön av romarna när de regerade. Genom tiderna har dessa katter korsats med brittiska huskatter och andra raser, och denna fantastiska kattras har utvecklats som en följd av detta.

Efter andra världskriget var uppfödningen av brittiskt korthår nästan obefintlig och rasen var nära att dö ut. Det var inte förrän på 1950-talet, tack vare noggrant avelsarbete av hängivna uppfödare, som stammen ökade i antal och rasen återfick sin popularitet.

En nyckelperson i brittiskt korthårs historia är Harrison Weir, som på 1880-talet arbetade hårt för att utveckla rasen från de bästa huskatterna. Tack vare hans ansträngningar blev brittiskt korthår en av de mest omtalade kattraserna i Storbritannien vid det förra sekelskiftet, framför allt i den klassiska blåa färgvarianten.

Du kan vara stolt och trygg i vetskapen om att ditt brittiska korthår kommer från en lång och intressant historia, präglad av hängivenhet och kärlek från entusiaster och uppfödare. Detta, i kombination med deras unika egenskaper och charmiga utseende, gör brittiskt korthår till en mycket älskad kattras över hela världen.

Fysiska egenskaper

Päls och färger

Brittisk korthår har en kort till medellång päls som är rak och ganska tjock. Det är viktigt att borsta din katts päls dagligen, särskilt under årstidsväxlingar när pälsen kan bli tjockare eller tunnare. Brittiska korthår finns i en mängd olika färger och mönster, men den mest traditionella kända färgen är “british blue”, som har en vacker blågrå nyans. Andra färger kan inkludera svart, vit, choklad, creme och kanel.

Storlek och vikt

Brittisk korthår är en medelstor till stor kattras. Den har en muskulös och knubbig kropp med korta, starka ben och runda, robusta tassar. Hanar är vanligtvis större än honor och tenderar att väga över 5 kg, medan honor också kan väga över 5 kg. Dessa katter har ett stort huvud och rundade öron som är mycket separerade och har en triangulär form.

Mönster och ögonfärg

Denna ras är känd för sitt nalleliknande runda ansikte med fylliga kinder och stora, runda ögon som är brett placerade. Brittisk korthår kan ha ögon i olika färger såsom blå, koppar, guldbrun och olikfärgade ögon. Mönstren på deras päls kan variera från enfärgade till sköldpadds-, tabby- och smoke-mönster.

När du väljer en brittisk korthår för ditt hem är det viktigt att tänka på deras fysiska egenskaper för att säkerställa att du kan erbjuda den rätta miljön och omsorgen för din nya familjemedlem.

Temperament och personlighet

När det kommer till brittisk korthårs temperament, kan du förvänta dig en lugn och stillsam katt. Denna kattras är känd för att vara avslappnad och stabil, och passar bra för dem som vill ha en sällskaplig och trygg vän i hemmet. Deras personlighet gör dem till ett bra val för familjer och de som bor inomhus.

Brittisk korthår anses vara lojala och tillgivna sina ägare. De uppskattar mänskligt sällskap och trivs i närheten av sina ägare. Trots detta är de inte överdrivet beroende av mänsklig uppmärksamhet och kan njuta av sin egen tid också. Detta innebär att du inte behöver oroa dig för att de ska bli för påträngande i ditt hem.

Denna kattras är ofta beskriven som en “nallebjörn” på grund av sin kärleksfulla natur och de är gärna en del av familjens aktiviteter. Deras personlighet gör dem också till ett utmärkt val för dem som vill ha en katt som är lugna och stillsamma.

Brittisk korthår kan vara lekfulla, men de är inte alltid akrobater eller de mest energiska katterna. De föredrar en lugnare och mer avslappnad livsstil och uppskattar mer jordnära lekar. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att denna kattras ska vara för aktiv eller kräva för mycket energi från dig och ditt hem.

Sammanfattningsvis har brittisk korthår ett lugnt temperament och en kärleksfull personlighet, vilket gör dem till ett underbart tillskott till de flesta hushåll. Deras stiliga och stabila natur, tillsammans med deras trogna och vänliga sätt, gör dem till ett populärt val bland kattälskare.

Skötsel och hälsa

Foder och kost

Det är viktigt att du ger ditt brittisk korthår kattfoder av hög kvalitet, anpassat för att tillgodose kattens näringsbehov. Se till att katten alltid har tillgång till rent vatten, vilket är viktigt för kattens hydrering och njurfunktion.

Pälsvård

Brittiska korthår har kort, tjock päls som kräver daglig borstning, särskilt under årstidsväxlingar när pälsen ändrar tjocklek. Detta hjälper till att minska håravfall och undvika pälsbollar hos katten.

Hälsa och sjukdomar

Brittisk korthår är generellt en robust ras, men det finns några sjukdomar och hälsoproblem att vara medveten om. Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt, och även om brittiska korthår inte är mer benägna att drabbas än andra raser, väljer många uppfödare att testa sina avelsdjur för HCM.

En annan sjukdom att vara medveten om är polycystisk njursjukdom (PKD). Brittiska korthår har en liten risk att drabbas av polycystisk njursjukdom eftersom de tidigare korsades med perserkatter. PKD orsakar njurproblem på grund av cystor som utvecklas över tid.

Det är också viktigt att regelbundet övervaka din katts allmänna hälsa genom att klippa kattens naglar, sköta tandskötsel och besöka veterinären för regelbundna kontroller.

Uppfödning och köpa

briitisk korthår

När du funderar på att skaffa en brittisk korthår, är det viktigt att du vänder dig till en seriös kattuppfödare. En professionell uppfödare ser till att katterna är väl omhändertagna och att de har en stabil grund i form av hälsa, temperament och utseende.

En brittisk korthår är en lugn och tillgiven katt, med ett nallebjörnsliknande utseende som är mycket charmigt. När du väljer uppfödare är det bra att titta på deras katter och se hur de sköter sig och om de överensstämmer med rasstandarden. Ett tips är att kolla in Brittringen, som är en rasring för brittisk korthår och brittisk långhår.

Några uppfödare specialiserar sig på vissa färgvarianter, som till exempel vitfläckar. Om du har en specifik färg i åtanke är det bra att leta efter en uppfödare som fokuserar på just den varianten. För vissa kan det vara viktigt att även titta på katternas typ och temperament före färg och mönster.

Priset för en brittisk korthår kan variera beroende på flera faktorer, såsom stamtavla och eventuella utställningstitlar. En familjekatt av denna ras kan kosta flera tusentals kronor. Tänk på att köpa en katt är en långsiktig investering, så det kan vara värt att betala lite extra för en katt från en ansedd uppfödare för att säkerställa att din nya familjemedlem är frisk och har bästa möjliga start i livet.

Sammanfattningsvis är det viktigt att göra noggrann research och välja en seriös uppfödare när du ska köpa en brittisk korthår. Kom ihåg att priset kan variera, men det är viktigt att investera i en katt som är välskött och har en bra bakgrund. Lycka till i ditt sökande efter din perfekta brittiska korthårskatt!

Katter och livsstil

Brittiskt korthår är en populär och tillgiven kattras som passar bra som sällskap och husdjur. Dessa katter är kända för att vara stillsamma och tystlåtna samt vänliga, vilket gör dem till utmärkta innekat. De är lättskötta och deras korta, täta päls kräver inte mycket underhåll.

Som kattägare bör du vara uppmärksam på att brittiskt korthår uppskattar sällskap och inte gärna lämnas ensamma under längre perioder. De är inte särskilt aktiva katter, men precis som alla katter behöver de regelbunden lek och aktivering för att må bra. Investera i leksaker och roliga aktiviteter för din brittiska korthår, som exempelvis klösträd och pusselbollar.

När det kommer till kattutställningar är brittiskt korthår en ras som kan delta och ofta uppskattas för sitt utseende och lugna temperament. Om du är intresserad av att ställa ut din brittiska korthår kan det vara en god idé att lära dig mer om rasens standard och förbereda din katt för utställning genom att vänja den vid att bli hanterad och visad inför publik.

Kattungar av brittiskt korthår är söta och lekfulla, men det är viktigt att de får rätt start i livet genom att få den socialisering och vård de behöver för att utvecklas till trygga och stabila vuxna katter. Om du överväger att införskaffa en brittisk korthår kattunge är det rekommenderat att göra research om uppfödare och se till att kattungen kommer från en ansvarsfull miljö där dess behov har blivit väl omhändertagna.

Tänk på att som kattägare är det ditt ansvar att förse din brittiska korthår med allt den behöver för att leva ett lyckligt och hälsosamt liv. Det inkluderar en balanserad kost, trygghet, aktivering och mycket kärlek.

Vanliga frågor

Vad är priset på en brittisk korthår?

Priset på en brittisk korthår kan variera beroende på uppfödare och kattens kvalitet, som stamtavla och utställningspotential. Det är bäst att kontakta uppfödare för att få en uppfattning om priset på en brittisk korthår.

Kan man ha brittisk korthår om man har allergi?

Alla katter har viss grad av allergener, men brittisk korthår är inte kända för att vara en allergivänlig ras. Om du har kattallergier är det viktigt att spendera tid med katter innan du bestämmer dig för att skaffa en.

Finns det brittiska korthår i vit färg?

Ja, brittiska korthår finns i flera färger, inklusive vit. Men den mest kända färgen för brittisk korthår är den blå.

Vilka färger finns för brittisk korthår?

Brittisk korthår finns i många färger och mönster, som blå, vit, svart, röd, kräm, choklad, lila och sköldpadda.

Vad innebär sköldpaddsfärgad hos brittisk korthår?

Sköldpaddsfärgad, även kallad tortoiseshell, innebär en blandning av två eller flera färger. Sköldpaddsfärgade brittiska korthår kan ha en blandning av färger som svart, rött, kräm och blå.

Hur hittar man en uppfödare för brun brittisk korthår?

För att hitta en uppfödare av brittisk korthår i brun färg kan du kontakta kattklubbar, söka på internet eller fråga rekommendationer från andra kattägare.

Hur mycket kostar en brittisk korthår?

Priset för en brittisk korthår varierar, men en uppskattning kan vara mellan 6000 och 10000 SEK. Det beror på flera faktorer som stamtavla, färg och uppfödarens rykte.

Hur länge lever en brittisk korthår?

Brittiska korthår har en förväntad livslängd på 12-15 år. Naturligtvis varierar detta beroende på faktorer som genetik, kost och miljö.

Hur mycket ska en brittisk korthår väga?

Normal vikt för en brittisk korthår varierar beroende på kön, ålder och storlek. Hanar väger vanligtvis mellan 5-8 kg, medan honor ligger mellan 4-6 kg. Det är viktigt att övervaka din katts vikt och anpassa kost och aktivitet efter behov.

Om skribenten

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more