Amstaff: Allt du behöver veta om rasen

Skribent:

Publiserad:

Uppdaterad:

Är amstaff en aggresiv hundras?

Affiliate Disclaimer

As an affiliate, we may earn a commission from qualifying purchases. We get commissions for purchases made through links on this website from Amazon and other third parties.

American Stafforshire terrier, även kallad amstaff, utstrålar lojalitet, styrka och uthållighet. Ursprungligen förknippad med hundkamp på 1800-talets Amerika har denna hundras utvecklats till en omtyckt familjemedlem och en uppskattad arbetspartner. Trots deras muskulösa kroppar och intensiva blickar är amstaffs passionerade följeslagare, orubbligt lojala och ständigt angelägna om att behaga sina ägare.

För att få en bättre förståelse av denna fascinerande hundras, fortsätt läsa för att utforska amstaffs historia, temperament och mycket mer. Det är dags att avslöja den sanna naturen hos denna otroliga hundras.

Nyckelpunkter

 • Amstaffs är trofasta följeslagare med en imponerande styrka och uthållighet.
 • Deras historia går tillbaka till 1800-talets hundkampsarena, men har sedan dess utvecklats till en älskad familjekamrat.
 • Förståelsen för deras ras och temperament är viktigt för att hantera deras oändliga energi och lojalitet.

Basfakta om Amstaff

Amstaff

Amstaff är en hundras i rasgruppen terrier och har en medel-hög energinivå. Som Amstaffägare behöver du veta att hanar har en mankhöjd på 46-48 cm och väger mellan 28-33 kg, medan tikar har en mankhöjd på 43-46 cm och en vikt mellan 19-25 kg. Amstaff rasens förväntade livslängd är 12-16 år. Deras päls fäller och det finns olika färger som brindle, brun och vit. Denna hundras är populär, muskulös och har en kraftfull utseende samt storlek.

Historia

American Staffordshire Terrier har sitt ursprung i pitbullterriern, som tros ha uppkommit genom en korsning mellan bulldogg och terrier på 1800-talet. Denna hundras användes ursprungligen som kamphund, men har genom åren förvandlats till en charmig och älskad familjehund.

År 1936 erkändes American Staffordshire Terrier som en egen ras av American Kennel Club (AKC). Rasen valdes framför allt för sina egenskaper som en följeslagare och beskyddare för familjen. De är kända för sin intelligens, mod och lojalitet gentemot sina ägare. Dessutom har de en generös och kärleksfull natur gentemot barn, vilket gör dem till populära familjehundar över hela världen.

Rasen har fått sitt namn på grund av sitt nära släktskap med den engelska Staffordshire Bullterriern och det var först 1991 som den första American Staffordshire Terriern, också känd som amstaff, registrerades i Svenska Kennelklubben.

Det är viktigt att veta att American Staffordshire Terrier är en kraftfull ras som kräver en ansvarsfull ägare. Med rätt träning, socialisering och kärlek kan de bli tillförlitliga och harmoniska följeslagare. Deras styrka och energi gör dem också utmärkta kandidater för aktiviteter såsom agility och lydnadsträning.

Med rätt uppfostran och kärlek kommer en American Staffordshire Terrier att blomstra och ge oändlig glädje i sitt människofamilj. Rasens lojalitet och kärlek gör den till en fantastisk följeslagare för den ansvarsfulla och hängivna ägaren.

Temperament

Amstaffs personlighet är både unik och lovande, vilket gör dem till utmärkta husdjur. Deras temperament innefattar stabilitet, glädje, mod och självsäkerhet. De är vanligtvis mycket sociala och nyfikna, vilket innebär att de är sällan skygga eller rädda. Deras lojalitet och förtroende gör dem till utmärkta familjemedlemmar och vänner.

För att få ut det bästa av en amstaff är en hundkunnig person bäst lämpad som ägare, eftersom rasen kräver konsekvent uppfostran och rätt hantering. Att gå på kurs kan vara en stark rekommendation för att lära sig om deras träning och vård. Med deras bakgrund som kamphundar är det viktigt för ägaren att visa extra ansvar och hänsyn mot omgivningen.

Amstaff har många positiva egenskaper, inklusive deras sociala, livliga, vänliga och tillgivna beteende. De trivs bäst i familjer där de får tillräcklig träning och aktivering. Trots deras imponerande fysik är de inte de bästa vakthundarna, eftersom de ofta välkomnar främlingar med glädje.

För att säkerställa att amstaffen behåller sitt välmående behöver de mycket motion och stimulans. Otillräcklig träning kan leda till problematiskt beteende som att dra i kopplet, skälla och tugga på saker i hemmet. Engagemang och konsekvens från ägarens sida är avgörande för att uppfylla deras behov.

I slutändan är tidig socialisering för amstaffvalpar viktigt för att lära sig att interagera positivt med människor, andra hundar och djur. Genom korrekt socialisering och träning blir de underbara livslånga följeslagare och berikar era liv.

Aktivering

American Staffordshire Terrier kräver en ägare som är både aktiv och engagerad. Rasen är social och trivs i en familj som kan ge den uppmärksamhet och intresse som behövs för en bra uppfostran och uppfyllande av dess behov. Amstaffen är inte bara en vanlig familjehund utan kan också utmärka sig inom olika aktiviteter som spår och lydnad.

För att ge din Amstaff en givande vardag är det viktigt att erbjuda fysiska och mentala utmaningar utöver vanliga promenader och lek. De älskar att vara en del av dina aktiviteter, exempelvis långa promenader och löpturer. Det är även en utmärkt idé att träna hunden inom områden som nosework och lydnad, då det ger dem chansen att använda sina naturliga förmågor och intellekt.

För att möta deras behov rekommenderas minst 60 minuters promenad per dag och cirka 30 minuters mental träning, som nosework eller lydnadsövningar. Variera träningen för att hålla hunden engagerad och motiverad.

När du tränar din Amstaff är korta träningspass och regelbundna pauser avgörande. Låt hunden ta paus när den känner sig engagerad och belönad, så att den alltid ser fram emot nästa träningstillfälle. Att delta i en hundkurs kan vara mycket givande då det ger strukturerad och professionell vägledning för både dig och din hund.

Genom att erbjuda tillräcklig fysisk och mental stimulans samt träning och aktivering inom områden som spår och lydnad, hjälper du din Amstaff att vara en nöjd och harmonisk följeslagare i ditt liv.

Hälsa

American staffordshire terrier är överlag en frisk ras, men det finns vissa hälsoproblem som kan uppstå. Hudåkommor, såsom klåda, utslag, röda tassar och allergier, är bland de vanligaste problemen. Om din hund upplever sådana symptom bör du kontakta en veterinär för rätt behandling.

Många amstaffar som röntgas visar sig lida av höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED), ärftliga sjukdomar som påverkar hundens ledhälsa och rörlighet. Genom att bara para föräldradjur med officiell HD- och ED-status kan man minska förekomsten av dessa problem och säkerställa friska valpar.

Korsbandsskador kan också förekomma hos amstaffar. Var försiktig med aktiviteter som belastar lederna och se till att din hund får vila och rehabilitering vid eventuell skada.

En annan rassjukdom som kan drabba american staffordshire terrier är cerebellär ataxi, även känd som NCL-A. Det är en obotlig neurologisk sjukdom som påverkar hundens balans och koordination. Håll utkik efter symptom på ataxi och konsultera en veterinär om du misstänker något.

För ytterligare information om hälsoproblem och råd gällande amstaffens hälsa rekommenderas att besöka rasens rasklubbs webbplats. Där finns mer detaljerad information om specifika sjukdomar och hälsoprogram. Genom att vara uppmärksam på potentiella hälsoproblem och genomföra regelbundna veterinärkontroller kan du bidra till att hålla din amstaff frisk och välmående.

Skötsel

Amstaff, även känd som American Staffordshire terrier, har en kort och lättskött päls som kräver minimal vård. För att hålla pälsen ren och fri från löst hår rekommenderas det att borsta den regelbundet. Använd en mjuk borste för att ta bort eventuellt löst hår och främja en frisk och glansig päls.

Bad behövs endast vid behov för amstaffens päls, och det är viktigt att använda en mild hundschampo. Undvik överdriven tvättning, eftersom för frekventa bad kan torka ut hundens hud och päls.

När det gäller klovård är det viktigt att regelbundet klippa din amstaffs klor för att hålla dem korta. Etablera en regelbunden rutin för klovård, som att klippa klorna en gång i veckan på en bestämd dag, till exempel söndagar.

Var försiktig när du klipper klorna för att undvika att skära för nära pulpan, som är den känsliga delen i klorna. Om du är osäker på hur du ska klippa klorna på rätt sätt, kan det vara klokt att rådfråga en erfaren hundfrisör eller veterinär. De kan ge dig vägledning och visa dig rätt teknik för att klippa klorna säkert och effektivt.

Barn och andra djur och hundar

American Staffordshire Terrier, även känd som Amstaff, är känd för att vara kärleksfull och lojal mot sin familj, inklusive barn. Med rätt uppfostran och socialisering kan en Amstaff bli en underbar följeslagare för barn. De är oftast tålmodiga, men det är viktigt att alltid övervaka interaktionerna mellan hunden och barnen för att säkerställa att både hunden och barnen känner sig trygga och respekterar varandras gränser.

Gällande andra djur kan Amstaff ha olika reaktioner, beroende på individen, temperament och socialisering. Vissa kan vara vänliga och fredliga gentemot andra djur, medan andra kan vara mer dominanta eller territoriella. Introducera Amstaffen till andra djur i en kontrollerad, positiv miljö och övervaka deras interaktioner noggrant. Tidig och korrekt socialisering hjälper Amstaff att utveckla positiva och trygga relationer med andra djur.

När du har en Amstaff och barn eller andra djur i samma hushåll är det viktigt att lära barnen att respektera hunden och att inte dra i dess päls, klämma eller störa den när den äter eller sover. Ge hunden sitt eget utrymme där den kan dra sig tillbaka om den behöver lugn och ro.

Kom ihåg att varje individ är unik, och det kan finnas variationer inom rasen. Träffa och interagera med den specifika Amstaff du är intresserad av för att få en bättre förståelse för dess temperament och hur väl den kan passa in i din familj eller samexistens med andra djur.

Som med alla hundar är det viktigt att introducera dem på ett säkert och kontrollerat sätt till barn och andra djur. Investera tid i träning, socialisering och övervakning för att skapa en harmonisk miljö där Amstaffen kan trivas tillsammans med barn och andra djur.

Källor:

Svenska Kennelklubben och American Staffordshire Terrierklubben Sverige förser dig med relevant information om amstaff-rasen. Genom att studera dessa källor får du en gedigen kunskapsgrund om hundrasen, dess ursprung och egenskaper.

Nedan följer några viktiga datapunkter från källorna:

 • Ursprung: Första hälften av 1800-talet, USA
 • Användningsområden: Familjehund, arbetspartner, tävlingshund
 • Päls: Kort och täckt
 • Temperament: Lovjal, modig, stabil, och social

Informera dig gärna mer om dessa och andra ämnen genom att konsultera de båda organisationernas webbplatser. Du kommer snart att bli en mer självsäker och kunnig amstaff-ägare eller entusiast.

Relaterade artiklar

Vanliga frågor

Vad används amstaff för?

Amstaff, eller amerikansk staffordshireterrier, är en stark och lojal hundras som ofta används som vakthundar och familjehundar på grund av deras intelligens, mod och beskyddande instinkter. De är även populära för olika hundsporter och aktiviteter.

Hur mycket kostar en amstaff?

Priset för en amstaff varierar beroende på flera faktorer, såsom uppfödarens rykte, linjer och valpens kvalitet. Generellt kan en amstaff-valp kosta mellan 10 000 SEK och 30 000 SEK.

I vilka länder är amstaff förbjudna?

Lagar och restriktioner kring amstaff och liknande raser varierar mellan länder. Förbud mot amstaff förekommer i vissa länder som Danmark och Norge. Det är viktigt att undersöka landets specifika lagar om du vill resa eller flytta med din amstaff.

Skäller amstaff mycket?

Amstaff är inte kända för att vara en särskilt skällig ras, men alla hundar är individer och vissa kan skälla mer än andra. Med rätt träning och socialisering kan skällighet minskas.

Hur intelligent är en amstaff?

Amstaff är en mycket intelligent hundras och är snabba på att lära sig nya saker. De är ivriga att behaga sina ägare och är mycket träningsbara.

Hur är amstaffs psyke?

Amstaffs karaktär är ofta gladlynt och lojal. De är kända för att vara tåliga och uthålliga. Med rätt träning och socialisering blir de stabila och trygga vuxna hundar.

Vad är amstaff bra på?

Amstaff är kända för sina beskyddande egenskaper, styrka och atletiska förmågor. De är bra på vakthundsinriktade aktiviteter, hundsporter och som familjehundar.

Vad skiljer Amstaff och Pitbull åt?

Amstaff och pitbull är två olika hundraser, men de har gemensamma anor och liknande egenskaper. Amstaff är en större och tyngre hundras än pitbull, som är mer atletisk och smidig.

Vad skiljer amstaff från staffordshire bullterrier?

Amstaff och staffordshire bullterrier är två separata raser, men de har likheter i ursprung och utseende. Amstaff är en större och tyngre hundras än staffordshire bullterrier, som är mindre och kompakt.

Hur mycket motion behöver en amstaff?

Amstaff är en aktiv hundras som kräver regelbunden motion för att hålla sig frisk och nöjd. Minst en längre promenad om dagen, samt lek och annan mental och fysisk stimulering är rekommenderat.

Vad kostar en amstaff-valp?

Priset för en amstaff-valp varierar beroende på uppfödare, stamtavla och andra faktorer, men generellt kan de kosta mellan 10 000 SEK och 30 000 SEK.

Är amstaff lämplig som familjehund?

Amstaff kan bli utmärkta familjehundar för en aktiv och engagerad familj. Med rätt träning och socialisering är de lojala, kärleksfulla och beskyddande över sina familjemedlemmar.

Vilka färger förekommer hos amstaff?

Amstaff kan förekomma i flera olika färger, såsom svart, brun, vit, blå, grå, röd och tigrerad. Det är dock viktigt att kontrollera rasstandarder för eventuella färgbegränsningar.

Hur hittar man en seriös amstaff-uppfödare?

För att hitta en ansedd uppfödare av amstaff, bör du göra grundlig research på uppfödare i ditt område. Det är viktigt att besöka uppfödaren, träffa föräldradjuren, och ställa frågor om hundarnas hälsa och beteende. Du kan även diskutera med andra amstaff-ägare och söka rekommendationer.

Vilka träningsmetoder passar bäst för en amstaff?

Amstaff svarar väl på positiv förstärkning och belöningsbaserad träning. Det är viktigt att vara tålmodig, konsekvent och upprätthålla en tydlig kommunikation med din hund.

Om skribenten

Senaste artiklarna

 • Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Orijen Original Hundfoder: Bästa valet för Din Hund?

  Letar du efter högkvalitativt hundfoder som ger näring och energi åt din fyrbenta vän? Vi har undersökt Orijen Adult Original Hundfoder och det verkar vara ett utmärkt val. Detta hundfoder består av en blandning av protein från kyckling, ägg, fisk och kalkon. Innehållet av kött, organ, brosk och ben återspeglar den kost din hund skulle…

  Read more

 • Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Är torrfoder billigare än andra hundfoder?

  Att välja rätt hundfoder är viktigt för att hålla din hunds hälsa i toppskick. När det gäller priset kan det vara en utmaning att avgöra om torrfoder faktiskt är billigare än andra typer av hundfoder som finns på marknaden. Denna artikel kommer att jämföra kostnaden för torrfoder med andra alternativ och överväga faktorer som påverkar…

  Read more

 • Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  Torrfoder eller råfoder: Allt behöver du veta

  När det kommer till att välja foder för din hund, kan det ibland vara svårt att veta vad som är det bästa alternativet. Det finns främst två typer av hundfoder: torrfoder och råfoder. Torrfoder består oftast av pressade pellets som innehåller en balanserad blandning av näringsämnen som din hund behöver. Råfoder, å andra sidan, innehåller…

  Read more